Un puternic susținător al Brexit vrea ca Marea Britanie să aducă muncitori necalificați din România și Bulgaria. El a fost criticat pentru ”ipocrizie”
George Eustice, unul dintre principalii susținători ai Brexit și fost ministru în guvernul lui Boris Johnson, lider relevant în Particul Conservator pro-Brexit, a declarat că Marea Britanie ar trebui să aducă muncitori necalificați din România, Bulgaria și țările baltice, potrivit Rador. El a fost criticat pentru ”ipocrizie”, dat fiind că Brexitul a dus la stoparea migrației din UE.
„Propun să începem negocieri bilaterale cu statele membre UE, mizând mai întâi pe țări precum Bulgaria, România și statele baltice”, a anunțat politicianul. „Scopul este de a crea o schemă reciprocă de vize pentru mobilitatea tinerilor”, a spus el pentru presa britanică.
Fostul ministru al Mediului propune ca tinerii cu vârsta de până la 35 de ani din țări precum Bulgaria și România să aibă inițial posibilitatea de a primi vize de doi ani, iar pe termen lung să se dezvolte un „Program de mobilitate pentru tineret” care să acopere toate țările din UE.
Scopul este de a contracara penuria acută de forță de muncă și inflația ridicată care rezultă din asta. Prin acest apel, Eustice se opune promisiunii susținătorilor Brexit-ului de a îngreuna intrarea străinilor slab calificați pe piața muncii.
Inflația din Marea Britanie a fost ultima dată la 8,7%. Experții consideră că unul dintre motivele pentru aceasta este deficitul de forță de muncă. Mai puțini muncitori înseamnă mai puțină producție și mai puțină ofertă de mărfuri. Iar atunci când se menține nivelul cererii în acest context, prețurile urcă.
Eustice a spus însă că nu Brexitul în sine e vinovat, ci noua politică de migrație a Marii Britanii. Dar noua politică a fost realizată chiar de Partidul Conservator, printre ai cărui lideri se numără și George Eustice.
Sute de postări pe Twitter au taxat atitudinea lui Eustice, britanicii acuzându-l de ”ipocrizie”.
„Permitem intrarea în țară a oamenilor cu profesii de înaltă calificare – avocați, specialiști în insolvență, lucrători la muzee, chiar și DJ. Deși nu avem o penurie în aceste sectoare. Dar nu le permitem oamenilor să vină aici și să lucreze în sectorul alimentar, de exemplu, acolo unde avem o penurie acută. Și asta contribuie și la o inflație ridicată”, spune politicianul. Penuria de muncitori din Regatul Unit afectează în special hotelurile, precum și sectorul gastronomic – restaurante, pub-uri, cafenele.
Unul dintre principalele argumente ale susținătorilor Brexit-ului a fost „reluarea controlului la frontiere” – take back control of our borders. Ieșirea Marii Britanii din UE în ianuarie 2020 a pus capăt liberei circulații a cetățenilor în UE.
Cetățenii țărilor membre UE, inclusiv bulgarii care au locuit pe Insulă înainte de decembrie 2020, pot aplica pentru așa-numitul statut de ședere care le permite să lucreze în Marea Britanie fără vize. Cu toate acestea, celelalte persoane care doresc să lucreze pe Insulă trebuie să solicite o viză de muncă. Acest lucru este asociat cu diverse dificultăți – nu în ultimul rând cu costuri. Prețul vizei poate ajunge în jur de 1.500 de euro. (Traducerea Rador: Mirela Petrescu)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank