Un raport al Senatului american acuză Credit Suisse de complicitate la evaziune fiscală
Banca elvețiană Credit Suisse, care este în curs de achiziție de către rivala sa UBS, a ajutat „cei mai bogați americani” să se sustragă de la plata impozitelor, afirmă un raport al Senatului american publicat miercuri. Potrivit documentului, publicat de Comisia de finanțe a Senatului, Credit Suisse a ajutat la ascunderea a peste 100 de milioane de dolari în conturi offshore, scrie Le Figaro.
Raportul este concluzia unei investigații de doi ani pentru a afla dacă banca elvețiană și-a schimbat practicile în acest domeniu după ce a acceptat în 2014 să plătească o amendă record de 2,6 miliarde de dolari pentru a pune capăt urmăririlor penale pentru aceleași acuzații. Potrivit comisiei, banca nu a respectat termenii unui acord încheiat în 2014 cu Departamentul de Justiție al SUA pentru a închide un proces privind eșecul său de a raporta autorităților fiscale americane active în valoare de 100 de milioane de dolari.
Pe parcursul investigației, Credit Suisse a recunoscut, de asemenea, că au fost identificate alte 23 de conturi cu o valoare minimă de 20 de milioane de dolari aparținând unor cetățeni americani, investigațiile interne fiind încă în curs de desfășurare. În total, comisia estimează că suma totală pentru care banca a recunoscut că a încălcat termenii acordului din 2014 este de peste 700 de milioane de dolari.
„Bancheri elvețieni lacomi și autorități de reglementare care nu și-au făcut treaba”
„În centrul acestei anchete se află bancheri elvețieni lacomi și autorități de reglementare care nu și-au făcut treaba, iar rezultatul ia aspectul unei conspirații masive și încă în curs de desfășurare pentru a permite unor cetățeni americani foarte bogați să evite să-și plătească impozitele și să-și jefuiască concetățenii”, a acuzat președintele comisiei, senatorul Ron Wyden.
Comisia acuză Credit Suisse că nu a respectat termenii acordului și că a participat la „potențial cea mai mare încălcare a regulilor în materie din istoria SUA”. În plus, comisia consideră că managementul superior al băncii era la curent cu această chestiune.
De asemenea, comisia consideră că și alte bănci elvețiene ar fi putut fi implicate, citând UBS și PKB Privatbank, precum și banca israeliană Leumi. Destabilizată de declanșarea panicii bancare care a afectat băncile regionale din SUA, Credit Suisse a fost salvată prin organizarea preluării sale de către autoritățile elvețiene, pentru a evita prăbușirea unei bănci considerate sistemice în Europa.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii