G4Media.ro

Un regres democratic. De ce vă ascundeți, domnule președinte?

Un regres democratic. De ce vă ascundeți, domnule președinte?

Au mai rămas trei zile din cea mai rușinoasă, nefirească și anostă campanie electorală de după 89. Vă amintiți cumva de alegeri prezidențiale fără emisiuni de dezbateri cu principalii candidați?

Mai cunoașteți o țară din UE în care președintele în funcție pretinde al doilea mandat, dar refuză să se prezinte în fața alegătorilor săi, evită confruntarea cu rivalii, nu acordă niciun interviu, nu organizează nici o conferință de presă pe toată durata campaniei și se prezintă în spațiul public doar în medii perfect controlate?

Cum e posibil ca până și o mediocritate ridicolă ca Viorica Dăncilă, expertă în gafe de exprimare, să-l provoace pe șeful statului la o confruntare unu la unu și să râdă de lașitatea lui? Cum este posibil ca Dan Barna, candidatul USR/PLUS, să amenințe că va organiza un fel de dezbatere a ofertei sale de candidat cu publicul pe Facebook, dat fiind că alt tip de dezbatere nu există în societate pe tema ofertei candidaților la prezidențiale?

Cum am ajuns la un simulacrul de campanie în 2019? În primul rând, din cauza principalului candidat, Klaus Iohannis, care deși pare prezent, este absent. Îl vedem, dar nu e. Iese peste tot, dar participă numai la evenimente perfect regizate unde recită un text electoral, apoi pleacă. Frică de propriile slăbiciuni, neîncredere, camuflarea golurilor de lider, aroganța candidatului cu prima șansă, comoditate maximă, din toate câte puțin? Greu de spus.

Cert este că fuga de confruntare marchează însă un regres democratic major. Prin acest comportament inacceptabil într-o democrație, președintele Klaus Iohannis, cotat cu prima șansă în sondaje, dorește evident să elimine orice riscuri potențiale.

Așa marcăm  30 de ani scurși de la căderea comunismului, cu butaforie politică? Nu există alegeri cu adevărat democratice fără ceea ce americanii numesc accountability. O Românie normală nu înseamnă o Românie tăcută, moartă, cu politicieni plutind suveran pe deasupra alegătorilor.

Aleșii sunt chemați să dea socoteală în fața cetățenilor atunci când le cer votul. Într-o campanie electorală cu adevărat normală, candidații își testează abilitățile de conducători, talentul și viziunea politică. Alegerile prezidențiale sunt despre persoane, mai puțin despre proiecte și programe. Suntem chemați să alegem oameni, nu partide.

Noi, jurnaliștii, avem datoria să le chestionăm mandatul sau promisiunile, să le cerem explicații pentru comportamentul lor în serviciul public, pentru ce au făcut bine sau prost ca lideri politici, iar ei au obligația să răspundă. Nu nouă, ci alegătorilor, plătitorilor de taxe, celor cărora le cer din nou încrederea.

Cel mai important moment într-o democrație sunt alegerile, esența democrației. Ele pot fi viciate în diferite moduri, prin furt grosolan de voturi, prin manipulări mediatice sau pe nesimțite, prin mimarea competiției. În absența competiției reale, care presupune confruntare, dezbatere de idei și transparență, alegătorii ratează ocazia să vadă adevărata față a candidaților.

Primesc în schimb pe toată durata campaniei electorale, când ar trebui să-și cunoască mai bine candidații pentru a alege în cunoștință de cauză, o hologramă, un produs de laborator, imaginea cosmetizată a pretendenților la cea mai importantă funcție din stat. În acest fel, alegerea finală este viciată.

Altă distorisiune a fost strădania președintelui Klaus Iohannis de a intra în turul doi cu Viorica Dăncilă, candidatul unui partid care pentru tot ce a făcut trebuie trimis la coșul de gunoi al istoriei, nu ținut artificial în viață doar pentru a livra o pradă ușoară pentru turul doi.

Singurul câștig real al campaniei este retragerea mogulilor din ringul de box, odată cu pugiliștii. Televiziunile de știri nu doar că n-au mai găzduit dezbateri între candidați, dar n-au mai lansat atacuri sub centură, cu așa-zise anchete despre principalii candidați, pe scurt au renunțat la pretențiile de jucători.

În loc de concluzie, să nu ne mirăm că societatea civilă a ajuns să se întrebe cu justificată ironie dacă în 2019 România alege monarh sau președinte.

Președintele Klaus Iohannis și PNL au reușit să evacueze de la putere un partid profund nociv pentru democrație și au un merit indiscutabil că au denunțat derapajele democratice majore ale PSD-ului sub Liviu Dragnea sau Viorica Dăncilă. Dar acest progres democratic semnificativ vine la pachet cu un regres masiv pe toată durata unei campanii electorale mimate.

Frica de reflectoare, până la urmă de adevăr, spune ceva despre reflexul vechilor politicieni de a exercita puterea într-un mod supărător, la limită.

Citește și

Paradoxul lui Iohannis

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

158 comentarii

  1. Trebuie tăiate de urgență salariile, ca să supraviețuim

    • N ar fi rau!

    • Tataie tapalaga osa fie trul doi si in plus ce rost are ,ii stim si ii cunoastem

    • de acord …mai ales ca acum avem curentu si motoru …

    • Autorul greseste.
      Nu este niciun regres democratic.
      Presedintele nu are de ce sa participe ca vreo confruntare.
      Presedintele a demonstrat ce poate si ce nu poate face.
      In conditiile unui parlament ostil, dominat de oamenii mafiei psd, presedintele, practic, nu poate face nimic.
      Cum mafia psd si-a infiltrat oameni si la CCR si la ICCJ si in CSM, presedintele nu poate decat sa intarzie putin anumite legi.
      Contracandiatii, in schimb, pot spune ce ar fi facut ei, daca erau in locul actualului presedinte.
      Presedintele nu poate mari salariile si pensiile, nu poate construi autostrazi, scoli si spitale.
      Anumite atributii ale presedintelui au fost mutate la CSM si la ministrul justitiei.
      Nici macar numirea procurorilor sefi si a ministrilor nu mai este in mana presedintelui, el neputant sa respinga dacat o data o propunere, ceea ce este aberant.

    • Mircea, uite, eu am niste intrebari pentru presedinte. Scuza-ma daca ti se par idioate.

      De ce a refuzat presedintele sa sesizeze Comisia de la Venetia cu privire la modificarile aduse de Parlament legilor justitiei, asa cum i-a cerut Forumul Judecatorilor din Romania in februarie 2018?

      Tinand cont de modificarile aduse sistemului justitiei prin OUG-uri inca din 2017 (care au scos sute de mii de oameni in strada, la proteste), nu era mai bina sa fi fost declansat referendumul cat mai repede, nu peste mai bine de doi ani, in 2019, cand raul era deja facut?

      Un presedinte poate intra in greva de promulgare a legilor daca legila date sunt contrare in mod flagrant tratatelor UE?

      Dar pentru tine poate ca Iohannis nu e un presedinte ales democratic, prin vot popular, el e Imparatul Romaniei si e o persoana sacra, nu il putem deranja cu asa maruntisuri.

    • @silicom_v :
      N-ai inteles sensul comentariului.
      Ne-am lamurit ce poate face si ce nu poate face presedintele.
      Daca ii pui acele intrebari, va raspunde probabil ca ce n-a facut, nu a facut pentru ca nu ii permitea legea sau nu ii permitea Constitutia sau nu-i permitea CCR. Doar nu crezi ca o sa spuna ca a fost prost sau ca a gresit.
      Despre promulgare, daca este o lege care il obliga la o anumita perioada pentru a promulga o lege, guvernul sau parlamentul ar fi schimbat-o, in sensul ca nu mai este obligatorie promulgarea, sau, daca a trecut perioada, legea se considera automat promulgata. Poate CCR ar fi decis ca presedintele este obligat sa promulge o lege.
      Daca promulgarea este trecuta in constitutie (sau este decisa de CCR), refuzul de a promulga insemna incalcarea constitutiei si ar fi dus la suspendarea presedintelui, timp in care seful senatului ar fi promulgat legea (legile).

    • bugetarii nu au salarii, au sinecuri!
      definitia salariului este acea de plata a unei activitati utile platitorului!
      deci nu se va taia nici un salariu!

  2. Pentru că toți ceilalți sunt atât de slabi încât nu are niciun sens vreo dezbatere acum in turul 1 Aveți răbdare domnul Tăpălagă. In turul doi eu cred că va fi.

    • Si ce se intampla boule? Ajunge in turul 2 cineva care nu era in turul 1? Indiferent de parerile tale personale sau ale lui kiwi, e moartea democratiei atitudinea lui Io si este inca o dovada a lasitatii si incapacitatii sale. Totusi, fanii lui nu sunt mai buni decat ai dancilei.

    • Ba, idiotule, bou e mata marxist userist. Voi sunteți mai răi ca pesedei. Daca nu e cineva cu voi trebuie împușcat după părerea ta. Uite de aia nu o să ajungeți….nu că ar fi făcut veorica ceva util ptr asta. Voi sunteți proști ba, voi. Voi vreți 50 la suta că să ce? Sa fiți mai răi că pesedisti? Uite la Orban, a adunat o majoritate din 7 grupări. Asta e politica. Negocierea. Fiecare cu părerea lui și trebuie împăcați toți. Nu dictatura marxistule.

    • Bietul domn’Tapalaga n-a avut timp sa-l cunoasca pe Iohannis, vrea o dezbatere ca sa vada cine vorbeste mai repede, Barna sau Iohannis.
      Ca sa poata si el sa se decida pe cine voteaza.

    • Doru,este clar ca lumina zilei ca NU poti face dezbatere electorala civilizata cu 14 indivizi si sa vrei sa nu intinzi discutia pe 24 ore !Asta e una,de organizare,dar hai sa privim ce avem noi acum: 2,3 candidati cu care poti purta o discutie:Iohannis,Paleologu si Barna,iar ceilalti s-au prezentat destul ,unul e la butoane,sau mai degraba butonata de hoti timp de 2 ani,a facut tara praf,iar ceilalti,iepuri ce alearga penttu pesedeu, cu care nu ca nu mai merita sa obosesti discutand ,ca nu ai cum si nici de ce,s-a vazut destul de ce sunt in stare..Acum,Iohannis mai edte totusi presedinte in functie,trebuie sa se prexinte si la alte intalniri decat cele electorale, are si treburu administrative interne,dar si externe.Cu Barna e ceva ce aici ,pe g4media nu se arata ,site care se prezinta ca apara libertatea si democratia-„freedom&democracy”,scrie in prezentare-si anume CE ascunde candidatul Barna de presa in legatura cu activitatea sa antreprenoriala din anii 2011-2014 ,pana in 2016 cand a intrat ca secretar in Ministerul fondurilor europene,condus de colegul sau Cristian Ghinea! Investigatiile jurnalistilor Rise Project sunt trecute cu vederea si de ce?Daca de la cel investigat si colegii sai de partid nu am asteptari,de la colegii de breasla ai celor de la Rise as avea,nu crezi? Vad ca au inceput sa traga toti in presedinte si liberali,dupa instalarea guvernului,de parca nu strigau toti la unison ca nu mai pot cu hotii !!

    • „Moartea democrației” :)).
      Moartea căprioarei nu vreți?

      Las că o învie Barna, care va duce USR ul la peste 50%.

      Oricum, good point Doru! Unii votanți ai USR sunt la fel ca pesedistii: doar ei au dreptate, doar ei stiu, doar ei vor binele, ceilalti sunt răi, USR e sub asediu, bla bla bla.

    • Daca sunt asa de slabi de ce Dl Iohannis nu are curajul sa-i infrunte? Totusi ceva nu e ok cand eviti dezbaterile.

    • Votez Barna, pentru binele idiotilor

  3. Se merita unul pe altul 🙂

    • Proastă nație…da’ Klaus ce are…Face jucării,se pregătește de Crăciun? Cum mama zmeilor să compari Dancila cu Barna? Am inteles ca esti prost dar și ticălos și mai și claxonezi?!?

    • Chiar nu, daca este sa amintim cine merita pe cine, cuplul este psd – pnl, respectiv dancila – iohannis. Au avut nevoie mereu unul de celalalt(anterior dragnea fiind „adversarul”), ca sa isi mobilizeze electoratul dur psd/pnl. Au dansat fals timp de 5 ani. Au inceput cu numirea unui guvern tehnocrat, la propunerea lui iohannis, fara sustinere in parlament, a carei soarta era deja stiuta de la inceput si au terminat cu o masacrare a justitiei, a investitiilor si a bugetului. Dupa acel an de guvernare tehnocrata, cuvantul tehnocrat era deja asimilat cu raul absolut, ticalos, hot, etc.

      Nu cu psd se lupta iohannis cand disparea cu lunile inchis in palatul cotroceni, incremenit si mut de frica suspendarii, cand chema purtatorul de cuvant din concediu ca sa anunte demiterea lui kovesi sau cand a intarziat referendumul mai bine de 2 ani sau cand promulga lege dupa lege, asistand pasiv la distrugerea justitiei si la golirea de continut a functiei prezidentiale? Totul de frica de a nu fi suspendat, iar sustinatorii pnl aproband si admirandu-i actiunie, spunand ca n-are domne ce sa faca, ca altfel vine tariceanu si face… fix ce oricum facea iohannis(dar un pic mai repede, asa ca bravo iohnnis).

      psd a fost tinut in viata de iohannis, prin urmare merita un contracandidat de talia dancilai.

      asa ca pnl si psd, iohannis si dancila se merita unul pe altul.

    • Ce nu intelegeti, bai?? Fiecare candidat este liber sa-si gestioneze campania electorala si procentele prezumate asa cum considera de cuviinta. De acord?
      Cu oricine ar iesi Iohannis la o dezbatere unu la unu (ca doar nu se va afisa cu toti cei 15-16 candidati) l-ar creste cu 2-3 procente in sondaje facandu-i imagine si notorietate. De ce ar face asta? El a avut un madat de 5 ani si exista destul „material” la dispozitia electoratului pentru a-l judeca, daca merita sau nu un alt mandat sau macar accesul in turul doi.
      Poi, intre cele doua tururi(daca va fi cazul), este alta calimera. Probabil va participa la o dezbatere cu contracandidatul sau cu Viorica(bleah!).
      Insa, repet, este dreptul oricarui candidat sa-si gestioneze campania asa cumm crede de cuviinta(atata timp cat respecta lege, desigur).
      Daca Barna si Dancila vor intra-devar dezbatere, de ce nu se duc impreuna la TVR, sa faca o dezbatere? Pai va spun eu de ce: ei nu vor dezbatere sau informarea electoratului, ci VOR DEZBATERE CU IOHANNIS, ceea ce este cu totul altceva.

  4. Dupa ce toata campania g4media l-au atacat pe Barna si l-au ridicat in slavi pe Klaus acum il ”mustruluiesc usurel” pe presedinte.
    Pai nu asta vroiati domnule Tapalaga ca faraonul Klaus sa nu aibe contracandidati, la ce bun dezbatere dupa ce l-ati facut praf pe Barna.

    • Cu excepția lui Theo Paleologu un erudit al Dezbaterilor Sănătoase ….Bârna N Ochi pana la Cumpanasu inclusiv nu ar fi o Dezbatere Sănătoasă ….asadar mai bine Lipsa !

    • La ce g4media te uitasi pina acu’ soro?

    • aliosa este fostul postak rus emil,nu merita sa va obositi sa-i raspundeti ,e pus sa imprastie stiri false de la sputnik.

    • Eu nu am avut impresia ca Tapalaga l-a ridicat in slavi pe Iohannis, a fost echidistant si a aratat vulnerabilitatile tuturor candidatilor dar mi-e clar ca pentru G4 media ca si pentru marea majoritate a electoratului anti-PSD este important sa avem un tur doi fara Dancila, deci un tur doi Iohannis-Barna.

    • Postac aliona, pe Brana nu-l ”face praf” presa, G4 Media, Rise si altii, pur si simplu si-a facut-o cu mana lui.

    • *Barna.

    • Barna, s-a facut singur praf.

    • Tre sa fii chiar prost sa votezi cu aceeasi oameni in speranta ca o sa fie mai bine .

      Anul asta votez cu Barna doamna profesoara

  5. Lasitate maxima la Iohannis si gasca PNL. Rusine! Hai Barna! Cu incredere in viitor!

    • Da mai hipnotizatilor, lui Iohannis ii e teama ca nu intra in turul doi daca da ochii cu Barna.
      Mai aveti frati p-acasa?

    • ce rost are sa participe la balacareli cu toti idiotii, cand el e cotat la 45%?
      Cand te bagi in albie te mananca porcii. Iohanis e un altfel de presedinte, v-ati invatat cu Basescu care facea posta o sticla de wishkey cu muncitorii.

    • E interesant pentru PNLali cum au iesit ei in numar record la europarlamentare si au votat 27%, dar acum au 46%. Denota, parerea mea, volatilitatea publicului care nu are o idee despre ce vrea.
      Alegem Klaus pentru ca e comod. Asa e. E comod. Oricum e pus degeaba acolo. PSD a facut ce a vrut cu el. Nu are el vreun merit ca au dat jos PSD. A fost doar lupta pentru ciolanul (si asa fara carne) al prezidentialelor. Au fost si concluzii comune ale oamenilor, care au realizat ce fac psd-alde si i-au taxat la alegeri. Dar nu e meritul PNL sau Iohannis. Sa nu uitam nicio clipa ca PNL a inventat pensiile speciale si alegerea primarilor intr-un singur tur.
      Faptul ca aia 27% de conjunctura se cred superiori fara motiv si il fac prost pe Barna nu ii face destepti pe ei.
      Ca personalizeaza „dusmanii” ca fiind useristi (foarte rar mai sunt pesedistii), arata ca sunt foarte ingusti in gandire.
      Daca seful vostru (ca multi sunteti platiti ca sa postati si sa spuneti ce grozav e Klaus… :)))) ) nu va face reprezentativi. Dar intariti parerea celor care spun ca Iohannis e un las care se teme de ceva daca nu are curaj sa vina la o intalnire avand 46%.

    • După comportamentul lui Johannis s- ar putea să avem o supriză

  6. Am un feeling de participare pe la 40% sau sub, adica un regres imens fata de europarlamentare.
    Si in T2, Diaconu il invinge pe KI 🙂

    • Posibil sa iasa mai putini dar Diaconu nu invinge pe nimeni este absent total.
      Cea mai mare greseala diaspora sa voteze 3 zile , cum ziua 2 si 3 este luni si marti si lumea lucreaza adio vot.

    • Ziua 2 si 3 e sambata, respectiv duminica.

    • Cred că votul incepe vineri și se termină duminica ( nu așteptăm rezultatele până miercuri…)

    • @aliona
      Total gresit, votarea pentru diaspora este dupa programul de mai jos:
      – vineri – votarea începe la ora locală 12:00 şi se încheie la ora locală 21:00;
      – sâmbătă – votarea începe la ora locală 7:00 şi se încheie la ora locală 21:00;
      – duminică – votarea începe la ora locală 7:00 şi se încheie la ora locală 21:00.

      Sper totusi ca este o greseala neintentionata.

    • O prezenta mica la vot ajuta partidele mari, care au organizatii peste tot, care au activ de partid numeros, adica PSD si PNL. De aici aceasta tacere absolut nefireasca a televiziunilor in aceasta campanie: vor sa discute despre absolut orice, dar nu despre campanie. Prezenta ideala la vot pentru masinariile de partid e pe la 29-30%.

      O prezenta ridicata la vot inseamna ca incep sa iasa la vot si multi din afara mecanismelor de partid. Si asta nu e bine, sunt greu de controlat

      Deci, sa fie bine, sa nu fie rau, sa fie liniste si pace si omul sa stea acasa in ziua votului, sa bea o bere. Cam asta e deviza.

      Asa repede ne-am blegit? Asa repede am uitat de ce am iesit in strada in anii astia? Asa de repede am uitat de bataia de joc pe care am suferit-o din partea lui Dragnea, Iordache, Nicolicea sau Dancila, care ne radeau in nas ca a fost prea putini la vot in 2016?

      Sper sa nu traim rusinea de a o avea pe Viorica in finala prezidentiala, adica persoana care a fost prim-ministru pe 10 august 2018, adica reprezentatnta celui mai toxic partid din istoria post-decembrista – PSD.

  7. Domnule Tapalaga, presedintele in exercitiu nu este obligat moral sa intre in dezbatere in primul tur. aici trebuie sa intre in lupta contracandidatii acestuia : Viorica, Barna, Paleologu etc.
    problema pe care o pune articolul este total gresita si pentru ca sunt sigur ca nu va lipseste inteligenta …cred ca este si subiectiva.
    contracanditatii presedindelui aveau obligatia morala sa intre in dezbatere si sa ne demonstreze care dintre ei merita sa intre in turul 2.
    cum ar fi sa-l vedem pe Iohannis in dezbatere cu Catarama, Cumpanasu…etc….cam deplasat, nu !? dumneavoastra daca va apucati de box azi….maine vreti sa va bateti pt titlul mondial ?
    problema reala este urmatoarea: pt locul 2 lupta este extrem de stransa, iar pretendentii la acest loc se tem de dezbatere pt a nu-si compromite sansele.

    • bravo,perfect de acord!ptr turul 2 sigur o sa iasa fie la o confruntare,fie la un interviu,fie la o conferinta de presa!cu toate greselile pe care le-a facut,caci a facut,presedintele Iohannis merita cu prisosinta al doilea mandat si doar ptr faptul ca ne-a mentinut pe calea europeana!

    • Asa e, in afara de Barna(eventual), Johannis nu avea cu cine sa intre in dezbatere. De ce ar discuta cu viorica, despre ce anume? Si cum ar decurge o astfel de dezbatere? Tzata si-ar pune poalele-n cap si l-ar ataca non stop cu ineptii.
      Nu-mi aduc aminte ca acum 5 ani, Ponta, care era pe locul 1 sa fi intrat in vreo dezbatere ianinte de turul 1.

    • Eu nu-l vad pe actualul presedinte capabil de o dezbatere. Una la mana ca abia poate lega doua vorbe (si alea cu pauza de respiratie) si alta la mana ca nu stie nici cum il cheama daca nu-i scrie/sufla/sopteste cineva despre problemele tarii. Abia asteapta sa se termine cu alegerile ca sa se duca intr-o prelungita vacanta de Craciun. Nu, nu in
      Bucovina. Parere personala.

    • Mai cristinel, parerile personale sunt bune, dar nu si obligatorii, spune Caragiale, cat despre ineptia pe care ne-o prezinti cu aere drept ”Parere personala”, mai bine ne scutesti, si te duci tu intr-o vacanta de pe G4, si vezi sa fie cat mai lunga!

    • Dezbaterea este esența democrației, fiecare candidat are în spate un electorat, care trebuie respectat în egală măsură, președintele îi reprezintă pe toți. Neparticiparea la dezbatere este lipsă de considerație față de votanți.

    • Mai, dar nu are voie omul (cristinel) sa isi spuna parerea si sa fie si un pic acid, ca unii il invita afara de pe G4 media, de parca e tarlaua lor. Am inteles ca votati Iohannis. E ok. Dar avem voie si noi ceilalti sa facem niste bascalie de „calitatile” sale care ies in evidenta? Pe bune acum. L-ati facut pe Barna cu oua si cu otet. O sa ma cac pe mine de ras daca intra barna in Turul 2 si sa il si bata pe Iohannis. P.S. ma doare in cot de cine iese Presedinte. Nu acolo e miza mea. Oricum nu mai am miza, ca nu mai locuiesc in ograda aia de multi ani. P.P.S. Repet, toti oamenii au o parere, nu este obligatorie, dar trebuie respectata! My 2 bani!

    • Corect, presedintele in functie nu e obligat sa vorbeasca cu jalnicii de contra-candidati. Nu e obligat sa raspunda la intrebarile ziaristilor. Nu e obligat sa discute cu nimeni din tara asta.

      Frate, dar am o intrebare: alegem un presedinte prin vor popular direct sau ne alegem Imparatul?

      P.S. M-am contrat cu cineva in privinta interviurilor date de Iohannis, asa ca am stat si am cautat. Are CINCI interviuri acordate din 2014 si pana azi (patru catre TVR, unul catre un site bizar), toate la Cotroceni, toate intr-un mediu complet aseptic: intrebari servite, raspunsuri terne si molcome. De altfel, persoana de la TVR care il interoga cu maxima „duritate”, adica Mădălina Dobrovolschi, a fost promovata din 2016 purtator de cuvant la Cotroceni. A fost imposibil sa gasesc vreun interviu acordat presei in anii 2017 si 2018.

      Realitatea asta este: Iohannis nu a stat practic in fata cu un ziarist adevarat care sa ii puna intrebari incomode din toamna lui 2014, de la celebrul „Ghinion” aruncat ziaristului printre dinti, cand l-a intrebat ala ce le poate spune profesorilor din tara asta care nu au 6 case.

    • @silicon_v: Exact!

  8. Politicienii romani candideaza numai pentru sine.

    Nu le pasa catusi de putin de tara, sau de popor.

    N-ati observat asta in 30 de ani?

  9. Dezbatere cu Dancila? E vorba aia Romaneasca: „Nu te pune cu prostul ca are mintea odihnita!’

    • Asta înseamnă că teama e reală si nu e doar o legendă. Cum teama e hrana mea spirituală, mă ofer să-l consiliez pe dl Presedinte să-și poată controla teama pe care o resimte la gândul unei posibile confruntări cu mintea odihnită a Veoricăi Dăncilă…

  10. Toată lumea vrea să pună căruța înaintea boilor. Klaus Iohanis se situează la mare distanță de restul candidaților. Toată lumea se înghesuie să-l critice pe Iohanis ca să devină ei vizibili. De ce nu fac confruntări electorale unii cu alții în primul tur? Pentru Klaus Iohanis este de ajuns confruntarea electorală din turul doi. Acest drept i-l conferă poziția detașată din sondaje. Pe ceilalți ce-i oprește să se confrunte între ei? Sper ca Dăncilă să nu apuce turul doi. Este o greșeală a naturii care nu face cinste nici măcar PSD-ului. Sper să-și revină Barna. Sper să evolueze Paleologu. Sper ca dreapta să acționeze cât mai unit. La alegerile locale vor câștiga mai mult dacă vor face înțelegeri electorale pe candidați comuni. Pot merge în tandem prima rabice primar în funcție de rezultate în sondaje. Să auzim numai de bine.

    • E nevoie de o confruntare intre candidati si numai pentru simplu fapt ca sunt candidati. Toata lumea trebuie sa afle despre programele lor si cat sunt de capabili sa si le sustina. Daca dupa o confruntare Iohanis pica sub 30%? Te-ai intrebat?

    • Si o completare la ce a spus Daniel.

      E nevoie ca orica candidat sa raspunda la intrebari, pentru a intelege mai bine ce a facut, de ce a facut, ce vrea sa faca in viitor. Intrebari care sa nu fie sub controlul candidatului, adica intrebari de la un contracandidat sau de la un moderator.

      Caci altfel nu o sa auzim decat mesajul frumos ambalat al politicianului, care poate ca nici macar nu el al lui: i l-au scris niste consultanti pe foi.

      Si asta nu e legata doar de alegeri. Un om politic adevarat care lucreaza intr-o democratie trebuie sa fie dispus sa faca asta tot timpul. Atitudinea „ma inchid in casa si nu discut cu nimeni” e complet anti-democratica.

  11. Știu că jurnaliștii își doresc cu ardoare aceste „confruntări”, însă…exista vreo televiziune care să fie imparțială?
    Acum serios, ce s-ar întâmpla daca Iohannis s-ar confrunta cu Dancilă la latrina3, RTV sau chiar TVR??
    Până și la Digi, firea a făcut ce-a vrut cu Prelipceanu, în timp ce același jurnalist căpătase curaj subit putin mai târziu, luni la preluarea guvernării, cu Rareș Bogdan și bătea sa în piua cu tâmpenii
    Teoretic ar trebui ca TVR să facă asemenea confruntări, dar nu ai cu cine, cu slugile super-vandute borfașilor
    In al doilea rând, la ce folosesc aceste confruntări cu acești candidați? Alte minciuni, alte bălăcăreli? Sa vină Dancilă să se laude cu tigrul Europei, când noi știm cum s-a făcut creșterea economică și câtă bunăstare simțim mare pare a poporului? Cu ce a ajutat mărețul plan de guvernare a lu’ Draknea, daca el a fost doar pe hârtie?
    De promisiuni ne-am săturat, nu cred că poți face alegerea corecta doar pe baza promisiunilor și a modului în care mint frumos la un interviu/ o confruntare
    Acum serios, chiar ne schimbam opinia despre un candidat pe care îl cunoaștem deja ( îl știm și pe Iohannis, și pe dancila, și pe Diaconu) doar pt că s prezintă frumos la o confruntare?
    Așa de can & can și spectacol, floricele, merg și aceste confruntări, altfel nu le vad utilitatea
    O confruntare între cei doi rămași în turul doi ar mai fi ceva, deși…ce ar schimba, pt alegători, una între Iohannis și Dăncilă ? Brusc o să îmi schimb părerea despre ea și nu o sa îl mai votez pe Iohannis??

    • Corecta observatie,bravo! Si la urma urmei,nu am trait pe propria piele „realizarili” pesedeilor, adica hotiile,atacurile la justitie,curajosi ca au majoritate in parlament si ccr?Domnul Tapalaga nu a fost in tara anii astia?

  12. Alegerile acestea sunt cele mai rusinoase pentru ca, desi este clar dovedit ca majoritatea candidatilor a falsificat semnaturile a sute de mii de cetateni, in beneficiu personal, intr-o chestiune de cea mai mare importanta nationala, nicio institutie a statului nu are nicio reactie eficace impotriva lor. In loc sa fie saltati pe loc, arestati si condamnati la vreo 15-20 ani de inchisoare fiecare, acesti candidati sunt lasati sa candideze si sa concureze pe presedintele in functie si pe alti doi candidati corecti, in mod inexplicabil, incredibil si senzational. De ce ar participa presedintele la o dezbatere cu niste infractori?

    Ce sa discute KWI cu Viorica Dancila, chiar bateti campii. Iar cu Dan Barna va avea o dezbatere, cu certitudine, inaintea turului II

    • Bine subliniat, niste escroci de care nu se ocupa nimeni pentru ca CCR a zis ca autoritatea electorala permanenta n-are nici o autoritate, candideaza spre obtinerea milioanelor de gologani, bani publici, puse la bataie de o lege electorala de rahat.
      Tapalaga vede rusini imaginare si nu le vede pe alea reale.
      Baiat bun, dar cu defecte.

  13. Pai se ascunde pentru acelasi motiv pentru care s-a ascuns la Cotroceni timp de 4 ani sub guvernarea psd. De frica
    A devenit cocos doar odata cu condamnarea lui Dragnea, cand psd a intrat in degringolada, iar riscul de suspendare s-a apropiat de 0.
    In timpul celor 4 ani reactiile au fost anemice, intarziate, depuse doar in al 13 ceas dupa ce a fost impins pe usa afara de consilierii de la Cotroceni in urma nemultumirilor strazii.
    Niciodata nu a avut initiativa unei reactii inainte de revolta publica masiva impotriva actiunilor mizerabile a lui Dragnea&Ciordache. Si nu trebuia sa fie scandalagiu ca Basescu daca nu vroia, era suficient ca sa ia atitudine fata de actiuniile psd de demolare a justitiei inainte de iesirea a zeci de mii de oameni in strada speriati de disolutia statului.
    Sa nu ne intelegem gresit, l-am votat pe Iohanis in 2014 si l-as vota din nou cu 2 maini impotriva lui Ponta, Dragnea & co dar felul nerusinat in care a prelungit criza si motiunea de cenzura doar pentru calcule marunte electorale si modul rusinos in care se ascunde de dezbateri electorale de frica sa nu piarda vreun procent in favoarea lui Barna spune ceva despre anvergura si capacitatiile lui Iohanis ca om politic si de stat.
    Iar modul in care a gasit de cuvinta sa se adreseze singurului ministru din guvernele psd care s-a opus demolarii justitiei, in timp ce statea ascuns ca un sobolan in mandatul lui Tumorel Toader si a semnat fara nicio retinere demiterea lui Kovesi a fost jenant.
    Daca hotarariile CCR sunt obligatorii de ce le-a ignorat in privinta ministrilor interimari si le-a respectat in privinta lui Kovesi, unde importanta unei rezistente era mai mare?
    Poate nu o fi Barna mai experimentat sau bun ca Iohanis, nu il cunosc si nu pot garanta ca ar face mai multe decat actualul presedinte, dar pe Iohanis il cunosc si stiu ca are reactii doar cand e convins ca nu i se poate intampla nimic daca se opune psd. Iar faptul ca avem pentru prima data posibilitatea sa alegem si altceva decat raul cel mai mic impotriva psd e un motiv de bucurie.

    • Un comentariu la obiect. Parerea mea, este ca KJ este prea mediocru pentru a putea fi la inaltimea functiei, mediocritate care s-a potrivit perfect cu dezastrul produs de „ciuma rosie”. A ajuns presedinte in urma valului de ura la adresa lui Puie. In rest, e asa cum ai descris tu. Cat de las poti sa fii, sa lasi o femeie singura sa se bata cu toata mafia PSD&co? Ce a ajuns azi justitia din Romania i se datoreaza si lui KJ, oricat l-ar lauda sustinatorii lui infocati. Mediocru…

    • Din considerente tactice. A incalcat constitutia pentru ca a putut. A trebuit sa o faca. In cazul Codrutei nu a fost necesar sa o faca. In plus, probabi ca a fost necesar sa o sacrifice, care e problema? Chiar crezi ca era vreo zeita a anticoruptiei? Sa nu fi fost mai degraba un element de executie in mainile lui Coldea.

      KWI a avut in perioada mandatului sau realizari exceptionate, incepand cu distrugerea PSD, un partid mafiot populist antieuropean si antioccidental. Dar inainte de orice KWI este un monument de seriozitate si scrupulozitate, fix ceea ce ne trebuie noua, romanilor. Tot ceea ce a promis a si realizat sau a respectat.

      – a promis ca va actiona fara Basescu si s-a tinut de cuvant
      – a promis ca va castiga finala cu Ponta
      – a promis ca daca romanii vot castiga la europarlamentare, guvernul va cadea
      – a sugerat eliminarea lui Carmen Dan si a lui Melescanu si si-a impus punctul de vedere
      – a promis anticipate si se va tine de cuvant, planul sau fiind correct (mai intai puterea si apoi alegerile)
      Ce vrei mai mult? Voteaza-l si vei vedea peste 5 ani

    • @Franklin Motivul pentru care KI se fereste de o dezbatere este lipsa de capacitate intelectuala pentru asa ceva. S-a vazut lucrul asta in dezbaterile pe care le-a avut cu Ponta acum 5 ani cand Ponta l-a surclasat clar. Iar daca ajungi sa te faca Ponta din vorbe, care are o multime de puncte slabe ce pot fi atacate, plus ca in afara de tupeu nemarginit multa minte nu are (a se vedea fiasco-ul regizat de el in ultima luna), ca om politic ai o problema. Cu tot tupeul lui, in fata lui Basescu Ponta facea sluj pentru ca stia ce-l asteapta daca deschide gura.

      In rest despre maretele realizari ale lui KI:
      – a promis ca va actiona fara Basescu si s-a tinut de cuvant
      A actionat fara Basescu pentru ca Basescu ajunsese o piatra de moara pentru oricine (si inca este vezi Paleologu)
      – a promis ca va castiga finala cu Ponta
      Vezi paragraful de mai sus in legatura cu prestatia impotriva lui Ponta. A castigat impotriva lui pentru ca insolenta lui Ponta devenise insuportabila, daca Ponta ar fi fost mai in banca lui, KI nu avea nicio sansa.
      – a promis ca daca romanii vor castiga la europarlamentare, guvernul va cadea
      Nu-mi amintesc ca la europarlamentare sa fi fost un meci romanii contra unei alte natii. A mai fost o motiune dupa europarlamentare unde n-a cazut nimic. A cazut acum fiindca pentru ALDE asocierea cu PSD a devenit paguboasa, fara ca KI sa fi facut cevain sensul asta. Daca Tariceanu ar fi fost candidatul PSD +ALDE, guvernul s-ar fi mentinut, iar KI ar fi avut o problema majora acum
      – a sugerat eliminarea lui Carmen Dan si a lui Melescanu si si-a impus punctul de vedere
      Carmen Dan a picat la aproape un an de la 10 August dupa ce KI a repetat mult si bine ca trebuie sa plece. Cat timp a fost Dragnea in putere nu s-a atins nimeni de Carmen Dan. A plecat pentru ca oamenii lui Dragnea au fost epurati la un moment dar si nu pentru ca a repetat KI in gol ca trebuie sa plece. Iar Melescanu a plecat tot la luni de zile de la europarlamentare si pentru ca s-a stricat jucaria cu ALDE, KI fiind iarasi ignorat complet.
      – a promis anticipate si se va tine de cuvant, planul sau fiind correct (mai intai puterea si apoi alegerile)
      Asta ramane de vazut. Deocamdata chiar daca castiga alegerile, puterea lui este tot cea la a carei ciuntire din partea PSD-ului nu s-a opus in niciun fel.

      Si inca ceva, in cazul demiterii lui Kövesi nu era vorba de persoana Kövesi ci de principiul ca numirea / demiterea unui procuror sef nu poate sta numai in pixul ministrului de justitie. Iar KI nu a schitat un gest macar sa puna sub semnul intrebarii procedura stabilita de PSD.

  14. Electoratul are posibilitatea, prin prezența la vot, să elimine din primul tur atât pe Iohanis, cât și pe Dăncilă, votând pe oricare dintre ceilalți candidați.

  15. Romania are o puzderie de partide care au pretenția să-și susțină candidatul propriu. Nu suntem Statele Unite care are doar doi candidați, nu suntem Marea Britanie, nu suntem Franța. Mai bine luptați pentru o cauză mai bună cum ar fi participarea masivă la alegeri. Dacă vom avea participare slabă mașină de partid a PSD va intra lejer in turul doi. PSD trebuie sa primească un semnal clar de la electorat ca în 26 mai. Cei care nu merg la vot devin practic susținătorii lui Dăncilă. Amintiți-vă de indiferența electorală de la alegerile după Cioloș. Dacă v-a caracterizat Firea și Dragnea, dormiți in continuare, dar nu vă mai văicăriți. Ați cules ce ați ales.

    • Imi place ca dati exemplu Statele Unite, tocmai sunt dezbateri in primaries democrate. Dezbateri cu cate 10 candidati, sunt primiti toti care au peste 1% in sondaje, pentru ca se considera ca toti au sanse. Asta inseamna democratie. In mod real doar Biden, Sanders si Warren au sanse sa castige dar nu s-a pus vreo secunda problema ca restul sa fie exclusi pt ca le-ar fi daunat enorm favoritilor. Si da, se pot face dezbateri foarte bune si cu atatia oameni

    • @Vlad

      Excelenta remarca, multumesc.

  16. Dom’ Tăpălaga, sunt 10 candidati. Pe Presedintele Iohannis l-am tot vazut vreme de 4 ani. Nu cred ca are vreo obligatie da organizeze Domnia Sa dezbateri. Invitati-i pe ceilalti noua! Sunt si eu curios de ce unii din ei au candidat, cand este evident ca nu au nicio sansa. Probabil pentru acei bani promisi daca se atinge pragul de 3%. Am vrea sa aflam de exemplu care a fost targul intre Dancila/Dragnea si Netanyahu cu mutarea Ambasadei la Ierusalim. Sau cum a fost cu fondurile Europene cu care domnul Barna a „pornit” nenumarate firme de „succes”. Sau despre „succesele” financiare din trecut ale domnului Catarama. Sau despre expertiza consultantului pe care l-a avut domnul Catalin Ivan la Buuxelles. Hai ca ma lungesc…
    Deci… ceilalti noua! Abia astept confruntarea intre cele doua doamne care candideaza! Ma astept la un deliciu intelectual!

    • „Pe Presedintele Iohannis l-am tot vazut vreme de 4 ani”

      Da, cam asa a fost, doar l-ati vazut. De auzit, ati auzit numai comunicatele pronuntate lemnos, dupa care nu accepta intrebari.

      Concret, Presedintele Iohannis nu a acordat un interviu real in ultimii 5 ani. Nici macar unul care sa fie pe bune (are cateva mizerii acordate tvr-ului, in care si se iau in continuu scame de pe haina). Era momentul sa faca un bilant si sa raspunda la intrebari, dupa 5 ani de mandat si dupa atata tacere, nu credeti?

      „Sau cum a fost cu fondurile Europene cu care domnul Barna a „pornit” nenumarate firme de „succes”. ”

      Barna a dat interviuri in aceasta campanie si a fost la emisiuni la Realitatea TV, Digi24, hotnews.ro sau G4media DUPA aparitia acuzelor Rise Project. A fost intrebat iar si iar despre acuzatiile din Rise Projesct si a raspuns cum s-a priceput mai bine.

      Nu prea suporta comparatie, zic eu.

  17. Daca Iohannis e las si nu se prezinta la dezbateri, ce-i impiedica pe ceilalti candidati sa organizeze o astfel de dezbatere. Cetatenii pot decide apoi daca vor sa voteze o papusa din vitrina Cotroceniului sau cu oameni care au idei si prezinta un program. Blatul este general. Fiecare contribuie la acesta simulare de campanie. Ce-l impiedica pe Barna sa aiba o confruntare cu Paleologu?

  18. Aspectul semnalat de catre dl Tapalaga il discutam ieri intr-un grup de cunostinte toate dezamagite de prestatia presedintelui in aceasta campanie. In consecinta a rezultat ca un numar de 14 fosti votanti au decis ca nu-l vor mai vota in turul 1 si, atentie! nici in turul 2 daca va fi in competie cu dl Barna sau dl Paleologu. Doar daca ajunge in competitie cu dna Viorica il vor vota .
    V-am dat o informatie singulara dar certa despre un mic esantion de votanti…oare cit de reprezentiv este acest exemplu?

  19. Dane nu sunt de acord cu concluzia ta.
    Iohannis and Co. nu au facut nimic in lupta impotriva PSD. Nu ei sunt cei care i-au inlaturat de la putere. PSD sa-u dat jos singuri cu ajutorul populatiei. Cei mentionati mai sus nu au niciun merit.

  20. Ce e asa de rau ca nu mai vedem gunoaiele si discutiile lor pe ecrane ? E rau pt ziaristi si tv, da…
    De parca avem variante. Sa fim seriosi, Barna e incepator, Veorica e praf.
    30 de ani au tot fost dezbateri, vine unu’ care nu vrea sa se tiganeasca la tv si repede – nu e bine!

    Ce sa spunem asta e problema acum, ca nu sunt dezbaterile…
    Asa, e campanie anosta, si? S-a vazut pe 26 mai ce si cum. Care e problema

    • Poate ca ar fi bine sa facem mandatele paralemntului si ale presedintelui de 10 ani, nu de 4 si de 5, cum sunt acum. Ce atata ” tiganeasca la tv”?

      Sau si mai bine sa le desfiinteze de tot. Prea mult zgomot si dezbateri cu democratia si alegerile. Noua ne trebuie „o tiranie ca-n Rusia”, cum zicea nenea Iancu.

      Doamne, cate aberatii pot scoate unii pentru a isi apara candidatul favorit. Unul n-ar zice: „il votez pentru ca a,b si c, dar in problema asta greseste”

  21. Nu e niciun regres democratic….lăsați prostiile

  22. Pai are cu cine? Cu Dancila? Cu fakenews Barna? sa fim seriosi

  23. Chiar in acest moment aud afara ca ISU saluta cu sunete lungi de sirene instalarea noului ministru de interne. Meteahna veche 🙂

  24. Este o incercare timida si tardiva a G4Media de a-l ajuta pe Barna sa ajunga in turul II cu exvotanti ai lui KWI. Articolul este mai degraba un blam la adresa presei, pe care nu o percepem capabila sa faca o diferenta intre candidati. Dezbaterile, daca erau dorite, trebuiau sa fie organizate de presa. Cate a organizat G4Media? Cate interviuri a publicat (nu preluari de la altii, atatea cate au fost).

    In orice caz, pe vremuri ziaristilor le placeau grozav aceste dezbateri, mai ales in turul I, cu multi candidati pe care ii supuneau la tot felul de incercari caraghioase. Mi-l amintesc pe Florin Calinescu cum ii cantarea pe candidati, punandu-i sa se descalte. Si de foarte putine ori au existat dezbateri organizate impartial.

  25. Sa se „desbată” între ei Vasilica, Diaconu si Chelemen pe de o parte si Cumpanașu, Cataramă si blonda lu Felics pe de altă parte.
    La tembeliziunile Taraf Fm si Cartoon Network.
    Sa fie show….

  26. Mi-am dat seama inca din 2015 ca Iohannis evita dialogul cu cetatenii , de cand am trimis un email la „procetatean@presidency.ro” la care nu am primit niciodata un raspuns. Am vazut prin forumuri ca si altii asteptau raspunsuri la mesaje trimise, dar nu au primit vreodata un raspuns. Este intr-adevar un comportament nedemocratic. Intr-o democratie dialogul este binevenit. De fapt acesta este si principalul motiv pentru care nu o sa-l votez pe Iohannis. Dar nici pe Dancila nu o votez. Am de unde alege, sunt alti candidate valorosi.

  27. Nea Gica, vezi bre ca ti se evapora tuica!

  28. Personal, eu nu simt lipsa dezbaterilor politice. Oricum acesti candidati la prezidentiale nu au nimic de spus sau de oferit, asa ca este mai bine sa lipsesca flecareala fara sens.

  29. Este mai ales vina noastra ca popor ca permitem asa ceva. Cati din alegatorii lui Johannis chiar s-au simtit insultati de atitudinea asta?? Din punctul meu de vedere intr-o tara care se vrea normala, democratica un comportament de tipul asta ar trebui taxat ingrozitor. Ar trebui sa nu prinda nici turul 2 al alegerilor, dar nu suntem o tara normala…. Majoritatea celor 45% care il voteaza apara comprtamentul asta, e suficient sa vedeti in comentarii. Toti sunt niste ipocriti. Toti erau scandalizati cand Oprescu a facut asta acum 7 ani cu Nicusor Dan si a fost reales.

    • Te gasisi pe cine sa dai exemplu de comportament democratic, auzi, oprescu, ce face acuma dezbateri la mititica!

  30. Domnule Presedinte!
    1. Nu va lasati manipulat de cei care vor sa va umileasca fortandu-va sa acceptati o confruntare cu „Proasta lu Dragnea” (Cristoiu zicea asa candva). Ar fi peste demnitatea oricarui om plolitic, dar mai ales a Dvs.
    2. USR nu trebuia sa-si desemneze un candidat, fiind bine stiut ca masa votantilor de dreapta nu trebuie fragmentata. Asa ca Barna trebuie ignorat complet de Dvs.

    • …ma intorc inevitabil la anii 60 cand eu primisem cravata de pionier si mergeam pe grapa pusa curmezis pe caruta trasa de vaci… tata cauta pamantul comasat de cap ul proaspat infiintat…in care cap s au ingramadit toti golanii zonei,toti sarantocii,betivii,curvetele care s au imbogatit s au improprietarit…au prosperat pe munca prostilor…tata nu a vrut sa intre in cap,nici manu faceti decat sa dati unda verde,credibilitate,proastei lui dragnea si securistului hot barna….ma mamei…eu ma mandream,proasta de mine,ca m au facut pioniera…in 89 aveam doi copii,dar n aveam casa…doar o garsoniera in care ploua ca afara…democratia si libertatea sunt himere…prostii de aburit prostii…care sa munceasca nu sa gandeasca…de gandit avem reprezentantii care gandesc,mananca,beau,f t,se dezdrabaleaza…vezi caracal….si nu numai….sodoma si gomora exista de adevaratelea….

  31. ba, ejti prost!? Daca doreau dezbateri, cine i a oprit pe preopinentii lui Iohannis sa dezbata intre ei?

  32. Autorul articolului este nedrept.
    Iohannis a avut în patru săptămâni de campanie, la fel de multe interviuri și dezbateri cât în cinci ani de mandat!

  33. Ia spune d-le Tapalaga,acum 5 ani inainte de turul 1,cine cu cine s-a confruntat?Nima!Doar in turul 2 a stabilit Ponta televiziunile si s-a discutat pe teme guvernamentale. Ce teme vrei dumneata comentator serios sa fie abordate?Aparare,ordine publica,politica externa,justitie?Astea sunt atributiile prezidentiale. Si cine vrei dumneata sa modereze?Da niste nume de oameni capabili. Iti dau eu dar n-o sa accepti:Iulian Chifu,Iulian Fota,Hari Bucur-Marcu. Dezbatere la TVR sau PROTV ca s-o vada tot poporul. Ce zici?

  34. Domnul Tapalagă are dreptate. Este vorba despre respect față de jocul democratic. Faptul ca toți cei care comenteaza aici sunt oameni inteligenți care s-au decis deja cu cine o să voteze, nu înseamnă că dezbaterea electorală este fără sens. Dezbaterea electorală ar trebui să aibă și rolul de educație politică prin expunerea de idei și viziuni.
    Nu toti oameni citesc stirile politice pe net, nu toti se informeaza din mai multe surse. Pana la urma, ca președinte în funcție și candidat ai o obligație față de toți cetățenii, inclusiv față de cei mai puțin informați.

    • asa e, dar sa nu uitam ca din cauza psd s-a ajuns aici. din cauza ca toate tv si aproape toate publicatiile sunt de o parte sau alta, fake news-ul e la ordinea zilei, calomnii si minciuni la tot pasul, in timp ce psd fura cu toate mainile posibile.
      cand un partid face ce a facut psd si practic remodeleaza orice notiune de democratie, e cam aiurea sa asteptam ca, exact in timpul acestui razboi (ca asta e), sa se revina la jocul democratic clasic.

      si eu as fi vrut sa fie dezbateri mai ales as fi vrut sa aflu pt ce vrea Iohannis acest nou mandat, dar situatia curenta si din ultimii 3 ani e clar ca a schimbat ceva profund. deci in final, tot psd e de vina.

  35. …ma intorc inevitabil la anii 60 cand eu primisem cravata de pionier si mergeam pe grapa pusa curmezis pe caruta trasa de vaci… tata cauta pamantul comasat de cap ul proaspat infiintat…in care cap s au ingramadit toti golanii zonei,toti sarantocii,betivii,curvetele care s au imbogatit s au improprietarit…au prosperat pe munca prostilor…tata nu a vrut sa intre in cap,nici mama mamei…eu ma mandream,proasta de mine,ca m au facut pioniera…in 89 aveam doi copii,dar n aveam casa…doar o garsoniera in care ploua ca afara…democratia si libertatea sunt himere…prostii de aburit prostii…care sa munceasca nu sa gandeasca…de gandit avem reprezentantii care gandesc,mananca,beau,f t,se dezdrabaleaza…vezi caracal….si nu numai….sodoma si gomora exista de adevaratelea….

  36. @nea gica
    formularea „rumanii” este inainte sau dupa ce ai luat prostenal ?

  37. Ce dezbatere? L-am urmărit pe d. Barna, susținut intens de G4 media. Domnul Barna nu cunoaște atribuțiile unui președinte în România. Tot ce susține ține de guverna și de un prim ministru. D. Barna nu știe că România nu este o republică prezidențială? În rest d. Tăpălagă același discurs anti Iohannis susținând, în mod curios, aceleași prostii ale psd și fericiților usr-iști

  38. Ce dezbatere? L-am urmărit pe d. Barna, susținut intens de G4 media. Domnul Barna nu cunoaște atribuțiile unui președinte în România. Tot ce susține ține de guverna și de un prim ministru. D. Barna nu știe că România nu este o republică prezidențială? În rest d. Tăpălagă același discurs anti Iohannis susținând, în mod curios, aceleași prostii ale psd și fericiților usr-iști

  39. Este in mod clar un text ce nu intruneste nici una dintre condiitiile democratice de exprimare . Adica ce ar trebui sa faca presedintele in functie ,sa se intilneasca parte in parte cu fiecare contracandidat . Nu pricepti absurditatea acelor care candidati fiind cer asta . Nu vad pe niciunul dintre contracandidati sa ceara la unison o dezbatere cu toti candidatii intr-un studiou de televiziune cu acoperire nationala in care fiecare sa isi arate ideile fie ele si imaginare (altceva ce ar putea spune acesti oameni parte neangajati poltic ,ca si cind un presedinte, aparut ca Venus din spuma marii , poate face ceva constructiv fara a fi sprijinit de un guvern sau de o natiune ) .Toti vor o dezbatere cu presedintele in functie ,pentru as arata propria maretie (ce au facut cu totii in acest interval de timp pentru tara ? )atasata doar unor vorbe si nu unor fapte trecute .Este clar ca presedintele va accepta o disputa cu cel, cea, care va accede in turul doi si o sa fiti surprinsi ce lectie de viata va da presedintele , contracandidatului .Un presedinte asa cum este acum KLAUS JOHANNIS nu se naste in fiecare zi . Romania si noi toti am avut si avem extraordinarul noroc si chiar daca unii inca se mai impotrivesc evidentei ,sa nominalizam un presedinte de etnie germana ,dar poate mai roman in cuget si simtire decit asa zisii nationalisti romani, ce pentru un bine de grup, au uitat ca noi cu totii indiferent de etnie suntem cetateni ai acestei tari . Ma ingrozesc cind citesc cum unii cetateni romani ,spun cu atita neintelegere , ca nu este normal sa avem un presedinte de etnie germana , sau un premier de etnie maghiara , sau un procuror sef european femeie numita KOVESI sau poate nici un comisar european numit MURESAN sau VALEAN(mai degraba Valean ) Daca insa nici acum nu intelegeti(o sa vedeti ce au lasat in urma guvernele PSD ) -cum ne-a trecut glontul pe la ureche – si cum presedintele a reusit ,ca figura centrala a acestui demers ,sprijinit fiind de STADA,de PNL cu un nou presedinte de exceptie ORBAN si cu toti acei cetateni nevazuti ce in tacere si-au arat acceptul pentru o Romanie normala ,atunci chiar ca pot zice ca aceia care contesta inca asta nu pot vedea binele comun . KLAUS JOHANNIS a pornit de mult pe acest drum al democratizarii si modernizarii Romaniei , caracterul , propria intelege, au facut ca intreaga fiinta a presedintelui sa se impotriveasca COMUNISMULUI si indiferent cite greutati (ma mir ca multi chiar nu vad greutatile si multitudinea de fapte pozitive cu care K.J. se detaseaza evident )a intimpinat si va mai intimpina , pina ce aceasta pacoste numita -comunism- nu va fi eradicata din viata publica ,nu se va opri .

  40. Daca Iohannis nu intra in confruntare, asta nu însemna că ceilalți nu o pot face, nu? Dar le vine mănușă și lor, sa fim serioși..
    Cred că cea mai fericită e Dancilă, are nevoie de latrine și scenariu scris
    Vezi Doamne, acum are motiv spuna că ea a vrut, dar nu a vrut Iohannis ( ca la nuntă, faci scandal ca nu te-au invitat, deși nu aveai niciun gând să te duci)
    Ce rost are o confruntare Iohannis- Dancilă, înafara de spectacol?
    Dancilă se poate sa se confrunta cu rost ( pt câștigate electorat) cu Diaconu, Cumpanașu, Ioana Bruce-Lee,…
    Iohannis se poate confrunta cu cei de dreapta, Barna, Paleologu,..
    Oricum, și dacă se confrunta ca mai sus, sunt vrajeli, minciuni, bălăcăreli, promisiuni mincinoase in mare parte. ..nu le e greu sa promita marea cu sarea, chiar daca până acum nu au făcut nimic din ceea ce pomit acum

    • Ba ar fi chiar foarte bine, daca ar intra contracandidatii in dezbatere intre ei ,atunci o sa vedeti realitatea ,dar fug si ei ca de dracu de dezbatere ,ca practic in afara de a spune vreau si eu sa fiu presedinte ce altceva pot zice . Ce marete realizari au avut pina acum sau poate nu stim noi ?

  41. E un fals grosolan să afirmi că Iohannis “se ascunde” de alegători. Iohannis, ca toți ceilalți candidați, a avut turneu electoral prin țară, în cursul acestuia s-a întâlnit cu alegătorii.

    Dezbaterea e un schimb convențional de vorbe goale. Poate cei care nu au avut vizibilitatea publica să aibă nevoie de dezbateri publice. Dar Iohannis se poate dispensa de ea. Eu, ca alegător al lui, îl dispensez. Nu am nevoie! Am urmărit traiectoria președintelui. L-am susținut și criticat timp de cinci ani. Peste toate, a reieșit că nu a fost un președinte slab. Nici rău!

    Cei care nu au notorietatea lui Iohannis nu ai decât să organizeze dezbateri între ei. :)) Dezbaterea nu intra în Constituție. E opțională. E un obicei voluntar. Ce dracu atâta caz pe tema asta? Știu cine este Iohannis. Am văzut ce poate. Dacă altul vrea sa vorbească incontinent la tv, nu are decât sa-și pună la cale propria dezbatere.

    • Nu e asa.
      S-au intamplat mereu dezbateri electorale la TV, si la noi si in alte tari.
      Daca esti fan Klaus si stii ca e asa puternic nu ai avea de ce sa te temi de o dezbatere. Toata lumea vrea macar o dezbatere publica, desi poate sa nu schimbe nimic. Dar macar sa o faci pentru ca asa e normal.

  42. Eu aș dori o confruntare Dancilă- Diaconu-Cumpanașu
    Cred ca cine i-ar putea aduce pe aștia trei împreună, ar face audiențe record
    Măcar Dăncila-Cumpanașu; Dancilă vine cu sabia, Cumpanașu cu mitraliera 🙂
    Și Dancilă-Diaconu ar fi o varianta, mai ales ca au fost europarlamentari amândoi (posibil sa nu se fi întâlnit prea mult, au interese diferte- nu știu cât frecventa Diaconu shoppingul și saloanele de înfrumusețare)

    • Pentru Cacatos sau Latrina 3 ori RetardTV ar fi buni toti, in afara de Klaus, Barna si Paleologu. Ar fi circul monstrilor. Si cred ca mai sunt vrei 2 tipi normali printre cei 13. Dar restul sunt de la grupul voua.
      Insa ne-ar interesa si o dezbatere serioasa, intre oamenii normali. Si din pacate nu o avem.

  43. Din nou Ionny este o deamagire, ca pe tot parcursul mandatului sau.
    Avantajul sau indiscutabil azi e dat tocmai de lupta asta pe care PSD-ALDE-UDMR etc au pierdut-o pe ultima suta de metri.
    Functia de presedinte a fost oricum golita de substanta, chiar conteaza mai putin daca e Klaus sau Barna presedinte.
    Dar faptul ca se ascunde ca un las, ca stie ca e slab in discutii 1 la 1, e un motiv in plus sa nu il votez. Oricum are sanse foarte mari sa iasa tot el si nu e o tragedie, fiindca e doar mascota la Cotroceni.

    Sper ca totusi sa intre Barna in turul 2 si sa exista o lupta reala in urmatoarele 2 sapatamani, macar. Repet, nu conteaza care din ei castiga, dar sa il vad ca vorbeste si el liber in fata tarii si intr-un dialog cu un om competent.

    Ai fost slab si vei ramane slab, Klaus!

    • Intr-o disputa fata in fata Barna (daca intra in turul doi ) – Johannis , Barna nu are absolut nici o sansa ,este ca si cind ai spune ,fara a fi rautacios, doresc sa compar un presedinte de tara ,cu un oarecare sef de multiple entitati economice accesor de fonduri europene . Diferenta este uriasa .

  44. Am avut ocazia să-l vedem pe Iohannis in exercițiul funcțiuni. Aceea este adevărata “campanie”. Cerem circ ca disperații, de fapt. Cerem hrana pentru tabloide.

    Cine nu e cunoscut (dintre candidați) n-are decât să se facă cunoscut în fel și chip. Iohannis este cunoscut. Cine nu-l place nu îl Votează. Funcția prezidențială este semi-decorativa. Va agitație prea mult. Inutil.

    Orice candidat care e și in funcție mi se pare normal sa fi demonstrat in timpul funcției. Nu in vorbărie fără sens la tv. Dacă alegătorul informat (in cei 5 ani) considera ca Iohannis s-a achitat onorabil, îl Votează. Dacă nu, Votează pe altul. Simplu.

    Deși se încearcă Forțarea ideii de dezbatere și introducerea ei in legile democrației, e un fals cât casa! Cui nu-i place ca Iohannis nu dezbate nu-i lipsește decât sa nu-l aleagă.

    Iar ceilalți, piticii de pe locurile următoare, pot sa de confrunte între ei până rămân fără glas.

  45. F bine face yohanis de ce ar trebui legitimati toată hoarda aia de neica nimeni. Pentru turul 2 daca va fi este necesara o dezbatere.

  46. La fel as putea spune că e stupid și grav ca majoritatea candidaturilor să fie anunțate în anul alegerilor prezindențiale și numai cu patru luni înainte (cca), cum a făcut de ex Barna!

    Asta nu e nesimțire și sfidare la adresa electoratului? Cum poate un candidat aproape anonim (ca Barna, dar și ca Paleologu – anonim pentru cine nu e intelectual) să spere că va câștiga notorietate în doar 4 luni!?

    Înainte de a fi sau a nu fi dezbateri, sa ne întrebam cât de etic si cât de serios e să te lansezi, venind din Neantul anonimatului, cu numai patru luni înainte de alegeri!

    În SUA, pe care tot o dam exemplu de dezbateri, candidații sunt anuntați cu minim un an înainte. Și mai au de trecut și de sita preliminara a alegerilor interne, primare. Pai dacă vrem model solid, zic să-l alegem pe ăsta. Și sa nu mai mieunam atâta despre lipsa dezbaterilor. Ăla e cel mai inofensiv lucru ce ni se poate întâmpla intr-o campanie.

    Presați naibii partidele sa-și scoată candidații la mezat cu un an înainte! Cum poți spera sa învingi un președinte cu cote de susținere uriașe (40%), pornind de la 12%, și pornind la război abia prin luna iunie sau iulie. După ce te întorci din concediu…

  47. Cei care credeți că dezbaterile sunt inutile vă rog să priviți dezbaterile din state considerate modele ale democrației și poate veți înțelege

    • calitatea Umana este diferita acolo ! aici avem Veorika-Cumpanashi de Orash..si alte lighioane..nu te bagi in troaca ca te manca porcii !

  48. Ba baieti, baa, dar multi specialisti in politica pe aici. Serios.

    Cum stiti voi ca KWJ este un presedinte mediocru, a stat numai in birou si nu a facut nimic, a fost numai in vacante, i-a fost frica de PSD, nu este in stare sa vorbeasca…

    Vai de steaua voastra. Dormiti pe voi. Dansul este un altfel de politician, un adevarat om al statului. Isi vede de treaba pe care o are de facut, si atat. Nu se baga in toate scandalurile cu care v-ati obisnuit in ultimii 30 de ani. E mult prea serios si muncitor, adica e fix cum nu sunteti voi, majoritatea. Va place sa mancati rahat si voi le stiti pe toate. La fel ca PSD-ul, pentru ca ei reprezinta mentalitatea romaneasca. Barfa. Atotstiutor. Jmecher. Combinator.

    O sa vedeti, daca totul merge bine, cu Johannis presedinte si un guvern in jurul lui Orban (cu o alianta USR+), dupa alegerile anticipate, cat de multe se vor schimba in tara asta (daca nu va fi o alta criza economica regionala/globala).

  49. Pentru ce sa iasa Iohannis la dezbateri ? Nu este mai simplu sa-l belesti pe un contracandidat cu vre-o 2 articole in Rise Project ? Nu este mai eficient asa ?

  50. Obser cu stupoare cum votantii pnl se razboiesc pe forumuri cu votantii usr uitand ca ambele partide sunt produropene si au, in principiu, cam aceleasi obiective cel putin la nivel declarativ. Si, mai ales, uitand ca dezideratul principal este neaccederea candidatului psd in turul 2!

  51. Corect ,discutia ar fi dusa in derizoriu cu unii dintre candidati. .

  52. Dle Dan Tapalaga o eroare triburara unei conceptii democraturale. In primul tur Iohannis nu poate decat sa se intalneasca cu toti candidatii sau deloc ca altfel ar iesi scandal si acuze de discriminare si daca face asta iesei un soi de ciorba electorala din care am mai vazut in anii 90 . Sa se intalneasca cei care doresc sa aceada in turul 2 si sa faca cum vor dar Iohanis trebuie sa iasa in turul doi cu cel care va fi contracandidatul sau. .

    • ION ADRIAN, ceea ce spui este de bun simt si asa cred ca trebuie facut ,fie cu toti fie cu niciunul in primul tur ,iar in al doilea tur este obligatoriu ca presedintele sa fie fata in fata cu candidatul ce intra in finala ,ocazie cu care (dar deja am spus asta )actualul presedinte va da o lectie de civism si de ceea ce trebuie sa reprezinte un presedinte atasat valorilor democratice si respectatar al Constitutiei .

    • Cine crede ca actualul presedinte fuge de vreo raspundere sau se ascunde undeva ,cindva ,ori se inseala ori nu stie inca (foarte grav ) cine este presedintele JOHANNIS. Priviti in urma si intelegeti munca enorma depusa de presedinte in favoarea neamului si imensa cantitate si imensul efort facut in acesti ultimi trei ani . Cine crede ca a fost usor sa cistigi de unul singur o lupta cu toate componentele unei ALIANTE(PSD ALDE si ulterior si altii ) ce dorea si care planificase cu mult timp in urma ce drum doreste sa urmeze ,chiar nu numai ca se inseala , dar nu percepe nici macar aceasta realitate . A fost o lupta si inca mai este de peste trei ani , zi de zi ceas de ceas ,nu o joaca de copii, care nu au ce face (asa ca noi ) si mai scriu citeva cuvinte pe ici pe colo .Sper ca macar acum puteti constientiza in mod real despre ce a fost vorba in acesti ultimi trei ani ,daca nu ,vorba lui Scara -va iau pixurile si le arunc in flacarile iadului ,asa ca sa inchei intr-o nota optimista .

  53. ce sa dezbata ,omule cu viorica CARE zice ca vrea sa castige alegerilii de anu trecut ? vrei sa moara de ras? sau de plans?

  54. mai ierea unu turcelescu care se lauta ca ell-a pus pres pe basinescu

  55. Este un articol care spune mult despre cum gandeste un scriitor independent,fata de un jurnalist care a mai cochetat in trecut cu politicul ,dovada cea mai clara e ca nici pana la ora asta pe g4 media nu au aparut informatiile despre afacerile paguboase ale candidatului barna…

    • Am postat comentariul ca raspuns pentru Gabriela Constantinescu,care a pus un link spre articolul scriitorului Ioan Albu de la Aktual24,dar a ajuns aici…ma rog.

  56. Nici constiinta, nici libertatea nu te incalta, cand nu ai cizme: „„Dar Împăratul nu are nimic pe el!” a strigat un copil mic.””(HAC).

  57. Telibasa intra in action, as te vaz cat esti de destept la prostia pe care am facut_o aziza, are nr inregistrare.

  58. Ce confruntari vrei ma tapalaga, cu analfabeta natiei, cu un ilie barna care vrea mai degraba sa se profileze pe spinarea presedintelui, cu toti iepurii ciumei rosii ?

    Faptele vorbesc domnule Tapalaga, nu balamucul si populismele.
    Da, intr-o tara NORMALA, disputa cu argumente intre candidati este esential pentru democratie, dar romania este o tara ANORMALA.

    Foarte bine face Iohannis ca nu se lasa la platitude, ramane consecvent. Asta nu are nimic de-a face cu aroganta sau temere, in Sibiu a invatat foarte bine ce inseamna sa taci si sa faci,ori sa urli si sa dezbati pana la infinit.

  59. VOTEZ PALEOLOGU ! PUNCT ȘI DE LA CAPĂT !

  60. Iti place circul ieftin? Ce vrei sa afl? Ceva ce se vede cu ochiul liber? Simpli cetateni ai Romaniei vad, inteleg si il sustin neconditiot pe Presedintele KWI , fara dezbaterile tale pline de mocirla. Pentru distractie si iUmor o poti chema pe veorica. Puteti dezbate ce vreti voi… Aveti „saptamana altfel”!.

    • In Romania nu a existat niciodata o confruntare serioasa bazata pe argumente, totul a fost un circ trucat anormal al decedentilor partidului comunist.Romania nu are o traditie democratica de dezbateri sau confruntari electorale, doar mimam prost cu specificu mioritic.
      Iohannis nu are nici un motiv sa vina la genul acesta de confruntari.

  61. Idea e ca Iohannis e las e o minciuna gogonata Dan Tapalaga. Omul are avans de 15% in sondaje fata de urmatorul candidat, e cam normal ca nu vrea sa se riste. El n-ar avea nimic de castigat din confruntarea asta.
    Intrebarea de ce Dancila si Barna pe care ii lauzi ca sunt asa viteji n-au o dezbatere live intre ei si Mircea Diaconu. La astia 3 e diferenta de sub 5 procente. DE CE?

  62. Am citit si articolul si toate comentariile. Concluzie: articol bun, comentarii imbecile.
    Sunt uimit de cat de multi ignoranti si limitati in judecata, dar care se dau destepti, exista printre noi!
    Apropo de dezbateri! Spunea cineva si spunea bine ca in turul 1 e vorba de alegere, iar in turul 2 e vorba de eliminare. Asadar, ce valoare are dezbaterea pentru turul 2?! Zero.

  63. Johannis va trebui sa raspunda in campania electorala la cateva intrebari. Sunt convins ca nu ii e frica de Barna si ca va veni maine le confruntarea europafm, raspunzand cu spontaneitate la toate intrebarile.

  64. De ce nu a organizat presa nici o confruntare? Candidati sunt destui. Daca nu venea Iohannis atunci era rusinea lui.

  65. Pana la urma, Tapalaga Dan o sa-l besteleasca pe Johannis pt ca n-are basca!

  66. (Numai pt Tapalaga Dan)

    „Exista o tulburare printre lideri politici decenti si jurnalisti de buna-credinta in privinta refuzului lui Klaus Iohannis de a participa la dezbateri publice cu ceilalti contracandidati. Se folosesc cuvinte grele precum „desconsiderarea democratiei” sau „frica” insa, privind la rece, unde va duce o astfel de dezbatere?

    Principalul rol al unei astfel de dezbateri intre contracandidati este ca alegatorii sa le cunoasca mai bine programele politice pentru a vota in cunostinta de cauza. Insa programele politice sunt deja disponibile in spatiul public, pot fi oricand accesate pe site-urile de campanie ale candidatilor, in cazul in care nu au ajuns deja la alegatori prin materiale de propaganda electorala. Dar, sa fim seriosi, cine da doi bani pe programele astea?

    Alegatorii voteaza in functie de perceptiile pe care le au fata de candidati iar o dezbatere este putin probabil ca va modifica aceste perceptii in privinta lui Klaus Iohannis, Dan Barna, Viorica Dancila, Diaconu sau Cumpanasu. Dupa cinci ani de campanii mediatice politice extrem de violente, cum nu a cunoscut nicio alta tara din Europa, mai este cineva care nu are o parere bine fixata despre acesti candidati? Sau crede cineva ca un alegator al lui Iohannis s-ar razgandi si s-ar apuca sa o voteze pe Dancila? Sau ca un pesedist va avea brusc o revelatie si il va vota pe Barna.

    Ar putea sa ajute o astfel de dezbatere pe cei nehotarati? Nehotarati sa aleaga intre cine si cine? Cine ar putea fi nehotarat sa aleaga intre Klaus Iohannis si Viorica Dancila, ale caror personalitati si apartenente sunt clar conturate si pozitionate la poluri total opuse? Da, exista insa un procent, nu foarte mare, de oameni care inca nu s-au hotarat daca merg cu Klaus Iohannis sau cu Dan Barna si aici poate ca o dezbatere ar fi utila intre cei doi. Dar daca Iohannis accepta o dezbatere cu Dan Barna, atunci va trebui sa accepte si cu Viorica Dancila si cu ceilalati contracandidati, astfel incat ajungem la esenta problemei.

    Iohannis nu se teme ca ar putea fi pus in incurcatura sau ca nu ar avea raspunsuri in privinta mandatului de pana acum sau a intentiilor. Sa ne amintim ca s-a descurcat foarte bine in confruntarea cu Ponta din 2014, cand nu era atat de experimentat in politicianismele dambovitene. Singura frica pe care o are Klaus Iohannis in privinta unei dezbateri televizate cu ceilalti este, poate, cea de ridicol, temere pe care orice ardelean o are sadita in ADN.

    Nu cred ca este nevoie de prea multa imaginatie ca sa vedem cum ar putea decurge o dezbatere „unu la unu” cu Viorica Dancila. Cum ai putea sa reactionezi cand Dancila va spune ca ea este mai puternica decat „sapte barbati” si ca tu ar trebui sa porti fusta? Sau cand va sustine ca a reprezentat cu demnitate Romania atunci cand a racnit „Noi nu dam socoteala” in Parlamentul European. Sau cand va tranti iar o enormitate din seria „in spatele meu am fost eu insumi”, cum sa te schimonosesti sa nu izbucnesti in ras?

    Iar daca Iohannis s-ar duce totusi la o confruntare cu un astfel de candidat, atunci va trebui sa accepte dezbateri si cu toti ceilalti. Si cu Cumpanasu, si cu John Ion Banu, si cu Ninel Peia, pentru ca acestia nu pot fi tratati drept candidati de mana a doua ca asa zic sondajele. Sunt candidati cu drepturi depline, confom BEC, si egali la linia de start cu Klaus Iohannis. In plus, si Cumpanasu are sondaje care arata ca ar fi pe locul trei. N-ar fi tot o aroganta din partea presedintelui sa refuze sa apara in dezbateri cu acesti cetateni romani cu drepturi similare? Ninel Peia spunea deunazi la TVR ca el insusi face cat toata politica externa a Romaniei la un loc pentru ca stie zilele de nastere ale liderilor mondiali si le-ar face cadou cate o sticla de vin imbuteliata in anul in care s-au nascut pentru ca Romania sa intre in Schengen si sa scape de vizele SUA. Beat that, Iohannis!

    Ar castiga democratia din astfel de dezbateri? Un previzibil spectacol cu clovni precum Dancila, Cumpanasu sau Ninel Peia topaind si strambandu-se in jurul unui Iohannis care incearca solemn sa mentina demnitatea functiei nu are nimic de a face cu „dezbaterea programelor in interesul cetatenilor”. Ar fi un nou show ridicol din care chiar nimeni nu ar avea de castigat nimic. Va ramane doar inca o senzatie de dezgust fata de o democratie din care rasar astfel de clovni.” (OVIDIU ALBU | 6 NOIEMBRIE 2019)

    • Respect si apreciere pentru comentariul tau Lana.

    • @Joe, merci pt apreciere, dar nu am niciun merit in acest caz. Eu doar am folosit copy/paste. Am pus ghilimelele de rigoare si am mentionat si numele autorului.

  67. Despre ce dezbateri vorbesti cand am ras doi ani de Viorica? Democratie viciata este ca principalul partid din parlament ofera un candidat (la functia suprema in stat) de talia Vioricai Dancila! Asta este democratie viciata…nu lipsa dezbaterilor in urma carora toti am revedea-o pe tzatza de Viorica punandu-si poalele-n cap. E cam clar pentru fiecare cu cine voteaza, sa ne vedem deci la vot!

  68. ca si poporul, apatic, nedornic de competitie, de confruntare, lipsit de bun simt la adresa romanilor. acum se vede cine e lider, si cine merita. democratia trebuie hranita asltfel moare.

  69. Cum poate un candidat la cea mai inalta functie in stat sa nu vrea sa se prezinte la o dezbatere democratica ? Tine de esenta acestei functii. Cum va putea un presedinte sa apara in fata romanilor si sa le prezinte o situatie de criza (intrarea intr-o criza financiara profunda, mobilizare in caz de razboi ?!), daca el nu e in stare nici macar sa participe la o dezbatere. Cat poate pierde un candidat ? 2-3 procente ? Neparticiparea va aduce un prejudiciu de imagine cu siguranta mult mai mare. Consilierii aceia poate ar trebui sa vina cu o poveste mai credibila, altfel iau banii degeaba.

  70. … de asta vom avea parte noi cu Iohannis la Cotroceni. Ăsta e ca apa sfințită!!! Nici o treabă! El, după alegeri, va pleca în concediu! Noi…. la muncă, normal!!! Ghinion!!! E un șantajist ordinar…. Să-l votam pe el că să nu iasă Ponta, Dancila, mai știu io’ cine…. Să-i votam partidul de corupți că să nu iasă PSD-ul care e indubitabil și mai corupt!!! Să-i votam referendumul convocat tardiv și cu întrebări care mai mult încurcă decât ajută!!! Șantaj!!! A dat-o afară pe Kovesi prin purtătorul de cuvânt!!! A ignorat judecătorii refuzând să sesizeze Comisia de la Veneția privind derapajele din justiție!!! Acum ne ignora pe noi, refuzând orice dezbatere electorală!!! Practic, acest individ va opri timpul în loc!!! 10 ani de NIMIC!!! Iar șantajul e următorul: putea fi și mai rău!!! Și noi, bineînțeles, mergem pe fentă…. Că atât putem!!! Noapte bună, România!!!

  71. De ” aroganta candidatului cu prima sansa” a suferit si VVPonta, dupa primul tur acum 5 ani. L-a vindecat Dragnea. Pentru ca, opinia mea, DRAGNEA L-A FACUT PRESEDINTE PE IOHANNIS. De ce? Simplu. Pentru a putea prelua partidul si a dezlantui ” jihadul” impotriva romanilor. Bineinteles, ajutat de Petrov.

  72. Chiar sunt curios ce procent va avea acest președinte care sfidează orice regula de bun simt. Fie ca e lenea de vina fie ca e nesimțirea, prea se vede cu sacii (prostimea) în caruta.
    Catedra de la Sibiu va așteaptă mr. President Idle.

  73. alegerile astea sunt ca pastele si craciunul vin si trec pe mine omul de rand nu ma afecteaza, cei ce au fost tari pe timpul lui ceasca au produs copii ce ne conduc asa ca putin imi pasa ce se va intampla dreapta sau stanga aceeasi ciuma depinde culoarea poate nepotii mei vor schimba ceava si adevaratele valori vor iesi la iveala ,ghinion atunci eu nu voi mai fi….

  74. Dle Tapalaga, va recomand, in caz ca nu ati citit-o deja, cartea Marketing Warfare de Al Ries, Jack Trout. Exista tradusa si in limba romana sub titlu „Marketingul ca razboi”. Autorii sunt 2 profesionisti americani remarcabili. O campanie electorala este un „razboi de marketing pentru ocupare de teritoriu”. Tot ce scriu mai jos este sustinut de teoria de marketing.
    In aceasta campanie electorala, avem:
    – un cert numar 1 (la mare distanta de cei clasati pe locurile 2,3 si 4): Iohannis
    – un numarul 2 (desi incert): Dancila
    – trei luptatori semnificativi (foarte apropiati sau apropiati semnificativ, ca „teren ocupat”, de locul 2): Barna, Diaconu si Paleologu
    – multi luptatori de gherila (prea mici ca sa conteze real, dar care ocupa parti din „teritoriu”): Hunor si restul.
    Teoria de marketing ne spune ca:
    – numarul 1 nu trebuie sa accepte lupta cu numarul 2 sau cu oricare alt competitor, treaba numarului 1 este sa se lupte cu sine, sa arate permanent ca isi imbunatateste performanta; Iohannis ignora competitorii si nu accepta dispute electorale: DEMERS CORECT
    – treaba numarului 2 este sa il provoace permanent pe numarul 1 (pentru impresia artistica, daca vreti), dar fara sa duca sau sa accepte o lupta directa, pentru ca in lupta directa conteaza resursele disponibile si in lupta directa numarul 1 castiga; Dancila il provoaca pe Iohannis si reclama ca el refuza lupta (dar in sinea ei e fericita ca Iohannis refuza): DEMERS CORECT
    – treaba celor de la locul 3 in jos este sa acupe cat pot de mult „teritoriu”, ca sa fie eficienta supravietuirea lor sistemica; sansa lor de a castiga razboiul este infima si se bazeaza doar pe posibile greseli catastrofale ale celor de pe locurile 1 si 2; Barna, Diaconu, Paleologu, Hunor si ceilalti concureaza pentru a castiga notorietate pentru cauzele lor si pentru viitoare alte lupte electorale: DEMERS CORECT
    Chiar daca nu ne place, avem prima campanie electorala in care echipele de campanie ale jucatorilor semnificativi arata a fi conduse de profesionisti si in care candidatii, pana acum, isi asculta consultantii pe care i-au angajat.

    • Pare corect ce spuneti din perspectiva strategiei de campanie. Tapalaga, la fel ca si mine, reclama ca se face importiva intereselor noastre. Adica da, in interesul lui Iohannis e ok ca nu participa, dar in interesul meu nu e ok. Iar eu nu-i votez interesul lui… Mai sunt pe aici comentatori care spun asta ( ca e o strategie buna ) si nu inteleg ca pe mine nu ma incalzeste ca isi apara interesele lui personale asa cum a facut-o timp de 5 ani. Si nu, nu am votat Barna desi am votat USR-ul la europarlamentar;, fiindca nu votez personaje modeste doar pentru ca imi sunt impuse de diverse calcule politice sau matematice. Iar Barna nu convinge.

  75. aflat printre cei fără adăpost cărora un ales de popor le-a construit locuințe votez cu amintirea clară și azi întocmai ca atunci.
    E de luat în seamă că În fiecare alegător sunt doi votanți.

  76. De ce vă mirați? Nu a aterizat la București de pe Lună. Același comportament l-a avut ca primar. Nimic nou.