G4Media.ro

Un raport al Senatului SUA descrie afacerile „problematice” în Ucraina ale lui…

Foto: Hunter Biden și Joe Biden / Twitter

Un raport al Senatului SUA descrie afacerile „problematice” în Ucraina ale lui Hunter Biden, fiul candidatului democrat la Casa Albă. Dezvăluirile îi oferă lui Trump muniție electorală

Rolul lui Hunter Biden în consiliul de administrație al unei companii energetice ucrainene a fost „impropriu” și „problematic” în perioada în care tatăl său, Joe Biden, era vicepreședintele Statelor Unite, susține un raport realizat de două comisii conduse de republicani din Senatul de la Washington. Deși documentul nu indică în ce fel implicarea lui Hunter Biden a influențat politica guvernului SUA în Ucraina, raportul vorbește despre un conflict de interese în acest caz, precum și de posibilele legături ale fiului lui Biden cu traficul de persoane și prostituția în estul Europei.

Dacă democrații au respins raportul ca „un efort motivat politic” ce încearcă să saboteze campania lui Biden în cursa pentru Casa Albă, analiștii se așteaptă ca dezvăluirile despre familia Biden să fie folosite din plin de către președintele Donald Trump în dezbaterile cu rivalul său democrat și pe parcursul următoarelor săptămâni de campanie.

Dat publicității cu șase săptămâni înainte de alegerile din 3 noiembrie, raportul de 87 de pagini a fost realizat de către Homeland Security and Governmental Affairs Committee, condus de Ron Johnson (Wisconsin), și Finance Committee, în fruntea căruia se află Chuck Grassley (Iowa). Raportul nu îl acuză pe Joe Biden de ilegalități, concentrându-se în schimb pe modul în care fiul său a profitat de poziția și influența tatălui său pentru a se îmbogăți.

Printre altele, documentul – care a fost realizat din 14 „rapoarte confidențiale” – susține că:

* Administrația fostului președinte Barack Obama a ignorat „semnalele de avertizare evidente” atunci când fiul vicepreședintelui Joe Biden a intrat în consiliul de administrație al unei companii energetice ucrainene deținute de un oligarh corupt.

Poziția lui Hunter Biden în cadrul firmei de gaze naturale Burisma – care i-a plătit un salariu de până la 50.000 de dolari pe lună, deși acesta nu avea niciun fel de pregătire care să justifice prezența într-o companie energetică – „a creat un potențial conflict de interese imediat,” deoarece tatăl său era implicat în politica Statelor Unite legată de Ucraina.

Raportul afirmă că activitatea tânărului Biden „a fost problematică și a interferat în executarea eficientă a politicii” în ceea ce privește Ucraina. „Rolul lui Hunter Biden în consiliul de administrație al Burisma a afectat negativ eforturile persoanelor dedicate care se luptau să promoveze măsuri anticorupție în Ucraina,” se arată în raport.

Comentatorii reamintesc că angajamentul diplomatic american în Europa de Est a crescut după incursiunile militare ale Rusiei în zonă, iar o parte din eforturile depuse de Biden și de alți oficiali americani au fost de a elimina practicile corupte vechi de decenii din epoca sovietică și de ajuta Ucraina să se reformeze și să se alăture comunității europene moderne. Criticii au afirmat însă că situația provocată de implicarea lui Hunter Biden în Burisma – o companie cunoscută pentru corupția conducerii saale – a subminat misiunea americanilor.

* Documentul menționează că doi oficiali americani – George Kent, fostul șef adjunct al misiunii diplomatice americane la Kiev, și Amos Hochstein, un oficial al Departamentului de Stat – „și-au exprimat îngrijorările” atât față de asistenții vicepreședintelui democrat, cât și direct cu Biden.

„În ciuda eforturilor acestor indivizi, îngrijorările lor par să fi fost ignorate,” se arată în raport. „Mai mult decât atât, această anchetă a descoperit modul în care oficialii din cadrul Administrației Obama au ignorat semnalele de avertizare evidente atunci când fiul vicepreședintelui s-a alăturat consiliului de administrație al unei companii deținute de un oligarh ucrainean corupt.”

* Documentul menționează că consilierii lui Joe Biden l-au sfătuit pe acesta să nu-l acuze public de corupție pe proprietarul companiei Burisma, Mikola Zloșevski. Aceasta chiar dacă afaceristul ar fi plătit o mită de 7 milioane de dolari pentru a evita urmărirea penală, iar Victoria Nuland, fostul secretar de stat adjunct pentru afaceri europene și eurasiatice, „a afirmat că, prin confruntarea oligarhiilor, s-ar trimite un mesaj anticorupție în Ucraina.”

„Reticiența lui Biden de a confrunta un individ pe care oficialii Departamentului de Stat îl considerau un oligarh odios a demonstrat lipsa de conducere, dar ridică, de asemenea, o serioasă întrebare cu privire la motivul pentru care vicepreședintele Biden a evitat asocierea lui Zlochevsky cu acte de corupție,” se arată în raport. Documentul precizează totuși că „dimensiunea modului în care rolul avut de Hunter Biden în consiliul de administrație al Burisma a afectat politica SUA față de Ucraina nu este clar.”

* În acest context, raportul îl acuză pe fostul șef al diplomației americane, John Kerry, că „a susținut în mod fals” în fața reporterilor anul trecut că nu știa că Hunter Biden fusese numit în consiliul Burisma când Kerry era secretar de stat în timpul Administrației Obama. „Nu știam nimic despre asta. Nimic. Nu,” a spus Kerry, potrivit unui postări pe Twitter din acel moment.

Raportul citează un e-mail trimis șefului de cabinet al lui Kerry pe 13 mai 2014 – la o zi după ce Hunter Biden s-a alăturat consiliului de administrație al companiei Burisma – de fiul vitreg al lui Kerry, Chris Heinz, pentru a-l informa despre acest fapt.

Heinz, care a fost partenerul de afaceri al lui Hunter Biden, a dorit, de asemenea, „să se distanțeze” de decizia fiului vicepreședintelui democrat, potrivit raportului.

„Mai mult, în mai 2014, șeful de cabinet al secretarului Kerry, David Wade, l-a informat cu privire la anchetele de presă referitoare în special la Heinz, Hunter Biden și Burisma,” se arată în document.

* Documentul susține că Hunter Biden și alți membri ai familiei Biden „au încasat bani” de pe urma vicepreședinției lui Joe Biden printr-o „vastă rețea financiară care i-a conectat la cetățeni străini și guverne străine de pe tot globul.”

Pe lângă participarea sa în consiliul de administrație al companiei Burisma, raportul afirmă că Hunter Biden a profitat de „o relație financiară” pe care el și asociatul său Devon Archer au avut-o cu cea mai bogată femeie din Rusia, Elena Baturina, fosta soție a lui Iuri Lushkov, primarul Moscovei între 1992 și 2010.

În 2014, Baturina a transferat 3.5 milioane de dolari într-un cont bancar deținut de Rosemont Seneca Thornton, o firmă de investiții cofondată de Hunter Biden. De asemenea, Baturina a făcut 11 transferuri în valoare totală de peste 390.000 de dolari către o companie numită BAK USA LLC, cu nouă tranzacții – în valoare de aproximativ 240.000 de dolari – făcute printr-un cont al Rosemont Seneca Thornton. Raportul precizează că BAK SUA a fost o companie care producea tablete electronice în Buffalo (New York), pe care guvernatorul statului, Andrew Cuomo, a susținut-o în repetate rânduri ca fiind „un succes” pentru programul său de dezvoltare „START-UP NY.” Compania și-a încetat activitatea brusc în 2018, iar în anul următor a solicitat protecție juridică împotriva falimentului.

* Raportul susține că Hunter Biden a avut și „asocieri de afaceri” cu „cetățeni chinezi legați de guvernul comunist și de Armata Populară de Eliberare,” inclusiv cu magnatul energetic Ye Jianming, care a fost închis în 2018 pentru suspiciuni de luare de mită, precum și cu asociatul lui Ye, Gongwen Dong.

„Aceste legături au avut ca rezultat milioane de dolari în bani lichizi,” se arată în raport, care afirmă că Hunter Biden și Gongwen „au deschis un cont bancar … pentru a finanța cheltuieli de 100.000 de dolari făcute de James Biden (fratele lui Joe Biden) și Sara Biden (soția lui James). ”

* Raportul susține că înregistrări nespecificate arată că Hunter Biden „a trimis mii de dolari unor femei străine nerezidente din Statele Unite care sunt cetățene ale Rusiei și Ucrainei și care au transferat ulterior fondurile pe care le-au primit de la Hunter Biden unor persoane aflate în Rusia și Ucraina.”

„Înregistrările menționează, de asemenea, că unele dintre aceste tranzacții sunt legate de ceea ce pare a fi o rețea de trafic de persoane sau prostituție din Europa de Est.”

Acuzațiile sunt cuprinse într-o notă de subsol la o secțiune a raportului. Documentul citează, de asemenea, „rapoarte publice extinse referitoare la presupusa implicare a lui Hunter Biden în serviciile de prostituție,” adăugând însă că „înregistrările aflate în posesia comitetelor nu confirmă sau infirmă direct aceste rapoarte individuale.”

„Cu toate acestea, ele confirmă faptul că Hunter Biden a trimis mii de dolari către persoane care fie: 1) au fost implicate în tranzacții compatibile cu posibilul trafic de persoane; 2) au o asociere cu industria de divertisment pentru adulți; sau 3) au o asocierea potențială cu prostituția.”

Cum au răspuns democrații

La începutul acestei săptămâni, echipa de campanie a lui Joe Biden a declarat că ancheta republicanilor din Senat s-a bazat pe „o teorie a conspirației a celor de dreapta, care a fost de mult timp infirmată,” iar un purtător de cuvânt i-a acuzat miercuri pe republicanii care au realizat raportul că „au distras atenția” de la gestionarea de către Trump a pandemiei de coronavirus, pe care a descris-o drept „dezastruoasă în mod catastrofal.”

„Pe măsură ce numărul morților provocate de coronavirus crește și locuitorii din Wisconsin se luptă cu șomajul, Ron Johnson a irosit luni de zile îndepărtând Homeland Security & Governmental Affairs Committee din Senat de la orice fel de supraveghere a răspunsului federal la pandemie, dezastruos în mod catastrofal,o amenințare pe care senatorul Johnson a respins-o spunând că moartea este o parte inevitabilă a vieții,” a declarat purtătorul de cuvânt al campaniei lui Biden, Andrew Bates.

Într-un raport concurent, democrații din Senat l-au acuzat pe senatorul Johnson că „l-a atacat în mod repetat pe vicepreședintele Biden în public, pe baza dovezilor secrete pe care pretindea că le-a obținut.”

„Contrar insinuărilor sale publice, investigația președinților (Johnson și Grassley) nu a găsit dovezi că fostul vicepreședinte a făcut ceva greșit în eforturile sale de a implementa politica externă oficială a SUA în Ucraina,” au adăugat democrații.

De partea lor, republicanii au afirmat însă că americanii „au dreptul să știe adevărul” și că concluziile raportului se bazează pe „documente și mărturii de la agențiile și oficialii americani, nu pe o campanie rusă de dezinformare, așa cum au afirmat în mod fals colegii noștri democrați.”

Raportul în presă

În acest context, merită menționat că presa de peste ocean, în majoritatea ei favorabilă stângii americane, a tratat cu superficialitate raportul publicat de republicanii despre Hunter Biden, susținând în principiu că dezvaluirile nu sunt noi și că nu aduc informații suplimentare la lucrurile prezentate deja public în articole de presă și în mărturisirile făcute în cadrul audierilor din Congres.

CNN și toate cele trei programe de știri de pe canalele ABC, CBS și NBC au evitat complet subiectul în ziua publicării sale, în timp ce New York Times, Washington Post sau Politico au insistat pe faptul că documentul nu aduce informații noi și că se bazează pe teorii ale conspirației promovate de dreapta americană.

Eforturile presei de a minimaliza raportul Senatului contrastează însă puternic cu felul în care instituțiile media din America au relatat faimoasa întâlnire de la Trump Tower la care a participat fiul președintelui Trump, Donald Trump Jr., și cetățeni ruși în timpul campaniei prezidențiale din 2016. Întâlnirea a fost una dintre cele anchetate de echipa procurorului special Robert Mueller, care a investigat posibilele interferențe ale Rusiei în alegerile pentru Casa Albă din urmă cu patru ani.

De partea ei, presa conservatoare a analizat și comentat ore în șir concluziile raportului despre Hunter Biden, despre care a spus că arată corupția familiei Biden. Sean Hannity, unul dintre cei mai influenți jurnaliști ai canalului FoxNews – care are o politică considerată apropiată de actuala administrație de la Washington -, a afirmat că documentul îl descalifică pe Joe Biden și acesta ar trebui să-și retragă candidatura la președenția Statelor Unite.

Muniție pentru Trump

Hunter Biden și Burisma reprezintă un subiect delicat pentru președintele Trump. În toamna trecută, liderul republican a fost acuzat că ar fi ordonat blocarea unor fonduri militare de 400 de milioane de dolari către guvernul de la Kiev până când acesta nu ar fi declanșat o anchetă împotriva posibilelor acte de corupție în care au fost implicați Joe Biden și fiul său, Hunter.

Trump a negat constant acuzațiile aduse de democrați că ar fi făcut ceva ilegal și a susținut că fostul vicepreședinte democrat a intervenit pentru eliminarea lui Viktor Șokin, procurorul ucrainean ce îl investiga pe fiul său, deși Biden a susținut că a cerut demiterea procurorului pe motivul slabelor rezultate în lupta împotriva corupţiei. Dar Trump a afirmat constant că motivul real al acestei cereri a fost de fapt investigaţia condusă de procurorul ucrainean împotriva fiului vicepreşedintelui şi, într-o convorbire telefonică desfășurată la 25 iulie 2019, i-a sugerat actualului preşedinte ucrainean, Volodimir Zelenski, să acţioneze în privinţa acelei anchete.

Pus sub acuzare de către democrații din Camera Reprezentanților, Trump a ieșit victorios la începutul lunii februarie a acestui an, fiind achitat de Senatul american de acuzațiile de abuz de putere și obstrucție a Congresului. Liderul de la Casa Albă a fost declarat nevinovat cu 52 de voturi la 48 pentru acuzația de abuz de putere și cu 53 de voturi la 47 pentru acuzația de obstrucționare a Congresului.

Analiștii se așteaptă ca președintele Trump, aflat într-o cursă electorală strânsă și tensionată cu Biden, să apeleze din plin la raportul care vorbește de „problemele penale de natură financiară, contrainteligență și de extorcare,” de interesele de afaceri suspecte și de partenerii controversați ai lui Hunter Biden. Este aproape sigur că, în timpul celor trei dezbateri dintre cei doi candidați, precum și în săptămânile de campanie care au rămas, Trump va apela la documentul care sugerează că fiul lui Biden a profitat de numele de familie și de poziția influentă a tatălui său pentru a se îmbogăți din afaceri cel puțin suspecte.

Întrebarea care se pune acum este dacă raportul, pe care republicanii au mizat atât de mult, va ajunge un subiect de care alegătorii să țină seama atunci când votează în noiembrie și cât de puternic îi va influența atunci când își vor alege candidatul preferat. Ceea ce este sigur este că afacerile lui Hunter Biden în Ucraina, Rusia sau China vor continua să rămână o linie de atac principală pentru conservatorii americani, oferindu-i lui Trump muniție electorală în războiul total pe care îl poartă cu democrații pentru a rămâne la Casa Albă încă patru ani.

Surse: CNN, BBC, FoNews, New York Post, AP, NPR    

Foto: Hunter Biden și Joe Biden / Twitter

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Toți politicienii sunt cinstiți, până când sunt prinși. Ba chiar și atunci se zvârcolesc și aruncă totul pe seama alegerilor.

  2. Biden e un politician de cariera aflat de 47 de ani fie in legislativ, fie la guvernare. Acum s-a dovedit ca este un lider reprezentativ al stangii: copiii lui s-au imbogatit de pe urma influentei lui politice facand dealuri dubioase prin Ucraina, Rusia si China.

  3. E campanie electorala, normal ca Senatul SUA, adica partidul republican, va veni cu noi vrajeli si minciuni in campanie. Nu e un raport, e propaganda republicana.

  4. Zicem ca nu suntem partizani, dar daca tu ca vicepresedinte iti lasi copilul in consiliul de administratie al firmei unui oligarh, sa castige bani buni desi el n-are nici o pregatire sau experienta in domeniu, cum se cheama asta?
    Pentru orice om sanatos la cap chestia asta pute de la distanta. In orice tara si oriunde ar fi asta se cheama trafic de influenta iar cine face asta are zero credibilitate morala pe viitor. Probabil ca este o practica larg raspandita ca nu mi se pare Biden a fi vreo eminenta cenusie, nici cand era mai tanar, cu atat mai putin acum.
    Pentru oamenii spalati pe creier care ridica in slavi un personaj uns cu toate alifiile, pe jumatate senil, asta nu este cea mai clara dovada de trafic de influenta ci propaganda republicana! Nu-i vorba ca nici Trump nu e mai breaz, da macar asta s-a imbogatit in mediul privat nu a fost politician de cariera de-o viata ca Biden.
    O sa fie interesante dezbaterile dintre cei doi. daca Biden prinde o zi proasta, probabil o sa-i fie frica sa mearga la urmatoarele doua. Oricum ii e frica.

  5. Mă folosesc de acest prilej ca să semnalez un gest neelegant din partea celora care administrează comentariile pe G4.
    Ieri am postat de două ori, sub articolul care tratează răspunsul evaziv al lui Trump la întrebarea dacă va accepta o eventuală pierdere, o analiză exhaustivă a lui Barton Gellman, coleg de al Dvs., care are în palmares trei premii Pulitzer și este unul dintre cei mai recunoscuți analiși ai sistemului politic american.

    https://www.theatlantic.com/magazine/archive/2020/11/what-if-trump-refuses-concede/616424/

    Ei bine, articolul nu a fost postat, din motive necunoscute, deși ar fi adăugat, la cele scrise în analiza Dvs. zeci de amănunte din foarte complicatul sistem de alegeri din State, bineințeles pentru cei ce citesc și înțeleg fluent engleza și cred că sunt destui. Este flagrant, cum s-a putut întâmpla așa ceva, din moment ce o întreagă armată de trolli se folosesc copios de generatoare de bullshit și toate sunt publicate, fapt ce dăunează nivelului și renumelui G4, credeți-mă.

    Într-o altă ordine de idei, Vă recomand să gestionați mai atent numele sub care se comentează ( este absolut inadmisibil ca să existe comentarii, de ex. sub pseudonimul de tapalagă ).

    Prezența mea sporadică aici este de bună intenție : vreau să contribui la nivelul comentariilor, cu date verificate și surse sigure și astfel să ajut la completarea unei problematici analizate de Dvs. cu elemente suplimentare. Foarte rar mă angajez în comentarii ad hominem. Sper că veți publica acest comentariu, nu am găsit altă cale să vă semnalez cele de mai sus.

    Mai cred că toate matrapazlâcurile persoanelor publice trebuiesc aduse la cunoștința publicului, indiferent de partid, de doctrină și de funcție. Bineințeles după ce datele au fost verificate și confirmate de surse sigure.

  6. asta se știa de multă vreme, dar presa lamentabila de stânga a bagat rahatul sub preș. Acum da pe afara kamarzi de la g4media, nu?