Un restaurant din China care și-a provocat clienții să mănânce 108 găluște e investigat pentru că a încălcat legea risipei alimentare
Un restaurant din China care și-a provocat clienții să mănânce mai mult de 100 de găluște în schimbul unei mese gratuite este investigat de autorități pentru că ar fi încălcat legea țării împotriva risipei alimentare, scrie CNN.
Autoritățile locale din orașul Yibin din provincia Sichuan, situată în sud-vestul țării, au declanșat ancheta după ce au auzit de „provocarea regelui stomacului mare”, a relatat o agenție de știri afiliată statului.
Provocarea a implicat o competiție între clienții care trebuiau să mănânce 108 găluște condimentate de wonton, cât mai repede posibil pentru a câștiga o masă gratuită și premii suplimentare.
Pentru a stârni interesul, restaurantul a făcut publicitate ofertei pe rețelele de socializare pentru a atrage clienții, dar Administrația de Stat pentru Reglementarea Pieței a declarat că va deschide o investigație pentru a stabili dacă a încălcat legea privind risipa de alimente.
În timp ce concursurile de mâncat sunt relativ comune în țările occidentale și pot aduce faimă câștigătorilor lor – cum ar fi Joey Chestnut, care a câștigat concursul de mâncat hot-dog de ziua Statelor Unite, înghițind 62 de hot-dog în 10 minute – acestea pot fi o chestiune sensibilă în China.
Mulți din țară au încă amintiri ale foametei din anii 1950 și 1960, care a ucis aproximativ 45 de milioane de oameni.
Agenție de știri afiliată statului a scris că restaurantul este unul dintre cele câteva care sunt cercetate de autorități în legătură cu competiții similare.
Liderul chinez Xi Jinping a calificat în trecut risipa de alimente drept „șocantă și dureroasă”, iar în luna martie a acestui an a declarat că aprovizionarea cu produse agricole este ca și fundamentul securității naționale.
Legea împotriva risipei de alimente a fost promulgată în 2021, în urma criticilor ascuțite ale guvernului la adresa bloggerilor online care se transmiteau în direct în timp ce mâncau pe nerăsuflate pentru a atrage telespectatori. Multe dintre conturile lor au fost ulterior suspendate de platformele de socializare.
Conform legii, proprietarii de restaurante pot fi amendați cu până la 10.000 de yuani (1.400 de dolari) dacă unitățile lor „induc sau induc în eroare clienții să comande în exces pentru a provoca risipă evidentă”.
Posturile de radio și de televiziune, precum și furnizorii de materiale video și audio online, riscă o amendă maximă de 10 ori mai mare dacă se constată că sunt implicați în „realizarea, publicarea, promovarea de programe sau mesaje audio despre mâncatul excesiv și despre consumul excesiv de alimente și băuturi alcoolice”.
Restaurantul din Yibin „demonstrează comportamente de mâncat și băutură în exces și de inducere a clienților să comande în exces”, a mai scris agenția chineză de știri, citând autoritatea locală de reglementare a pieței.
Cu toate acestea, unii utilizatori chinezi de internet au criticat autoritățile pentru că au exagerat.
„Este aceasta socotită ca fiind o risipă? De ce să nu-i lăsăm pe oameni să concureze pentru cel mai mare mâncător? Mâncarea neconsumată acolo va ajunge de fapt la cei săraci?”, a scris un utilizator pe Weibo, versiunea chineză a Twitter.
Un alt utilizator a subliniat rezultatele slabe ale țării în ceea ce privește siguranța alimentară, care a inclus scandaluri de la laptele praf pentru copii contaminat până la utilizarea „uleiului de canal” – ulei reciclat contaminat cu deșeuri alimentare sau chiar cu ape reziduale.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank