
Un rinichi de porc modificat genetic menține o maimuță în viață timp de 2 ani, conform unui studiu/ Un pas spre transplanturi umane de durată mai mare
Aproximativ 13 persoane mor zilnic în așteptarea unui transplant de rinichi din cauza lipsei de donatori de organe, dar unii oameni de știință cred că porcii ar putea fi soluția. În cadrul unui nou studiu despre care cercetătorii spun că este cel mai mare de acest gen, publicat săptămâna aceasta în revista Nature și citat de CNN cercetătorii au transplantat rinichi modificați genetic de la porci la maimuțe care au trăit o perioadă de timp considerată a fi un record.
Acești oameni de știință speră că studiul lor de validare a conceptului, publicat săptămâna aceasta în revista Nature, ar putea duce în curând la teste pe oameni.
În Statele Unite, peste 90.000 de persoane se află pe o listă de așteptare pentru un nou rinichi, deoarece unul sau ambii rinichi ai lor au cedat. La nivel mondial, aproximativ 8% până la 16% dintre oameni au probleme renale, iar aceasta este una dintre principalele cauze de deces, ucigând peste 250.000 de persoane în 2019, arată studiile, potrivit CNN. Dializa poate ajuta la eliminarea deșeurilor și a lichidelor în plus din sânge, dar face doar 10% până la 15% din munca unui rinichi sănătos, iar persoanele care fac dializă au 50% șanse să moară în termen de cinci ani de la începerea tratamentului, potrivit surselor citate.
Oamenii de știință au căutat alternative, iar mai multe echipe de cercetători au făcut experimente pentru a vedea dacă organele de porc ar putea fi o opțiune, deoarece acestea sunt similare din punct de vedere anatomic cu cele umane, iar porcii se reproduc rapid.
Pentru noul studiu, oamenii de știință au ales porcul din rasa Yucatan; rinichiul său aproximativ aceeași mărime ca al unui om.
Oamenii de știință au modificat genetic porcii pentru ca rinichii lor să poată fi transferați la o altă specie și pentru a crește șansele ca organele să nu fie respinse. Chiar și atunci când un om donează un organ unui alt om, primitorul trebuie să ia medicamente pentru a-și suprima sistemul imunitar pentru tot restul vieții, astfel încât organismul său să nu respingă organul donatorului.
În cazul experimentelor anterioare de donare de la porc la primate, chiar și a celor care implicau porci modificați genetic, oamenii de știință au trebuit să folosească un număr semnificativ de medicamente imunosupresoare, ceea ce înseamnă că experimentele nu ar putea fi transpuse la un experiment de donare de organe umane, au declarat cercetătorii. Însă, în cazul acestui experiment, modificările genetice au fost suficient de eficiente încât au avut nevoie doar de o cantitate de medicamente egală cu cea pe care o poate tolera un om.
Citește articolul integral pe CNN
Foto: Romolo Tavani | Dreamstime.com
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii