G4Media.ro

Un satelit construit de elevi români va fi lansat anul viitor cu…

Foto: ICHB

Un satelit construit de elevi români va fi lansat anul viitor cu o rachetă SpaceX

Satelitul construit de echipa RomSpace, formată din elevi ai Liceului Internațional de Informatică București (ICHB), a trecut cu succes testele SpaceX, efectuate la Institutul de Microgravitație din cadrul Universității Politehnice din Madrid (UPM) și s-a calificat pentru a fi lansat în spațiu, transmite un comunicat de presă al instituției de învățământ.

Potrivit comunicatului, testele au fost efectuate cu încărcările și măsurătorile specificate de SpaceX. Satelitul ROM-2 s-a calificat cu succes pentru zborul cu SpaceX.

„Satelitul nostru e mic, dar am reușit să punem în el o cantitate mare de speranțe. Abia au mai avut loc piesele”, a declarat Filip Bușcu, coordonatorul proiectului.

Echipa RomSpace e formată din: Rareș Bălășescu, Filip Bușcu, George Chirilă, Eliza Constantinescu, David Constantinescu, Vlad Erceanu, Vladimir Necula, Alexandru Luchianov, Andra Palada. Toți sunt elevi la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București.

„La următoarele misiuni ne va fi mai ușor. Testarea în sine n-a fost grea. Munca fusese făcută cu luni bune
înainte. Cea mai grea parte a proiectului au fost cele câteva ore de așteptare încordată a rezultatelor”, a spus Alexandru Luchianov, programatorul șef.

„Tot efortul nostru de până acum a avut un singur scop: să demonstrăm că se poate. După asta putem să trecem la nivelul următor” a adăugat David Constantinescu, responsabil cu structura.

Botezat „Space Sparrow”, ROM-2 va fi lansat în spațiu în prima jumătate a anului 2023, prin compania britanică Alba Orbital, cu o rachetă Falcon 9 de la SpaceX. În luna decembrie va fi integrat în lansator, la Glasgow.
Tot în decembrie și tot la Glasgow, echipa RomSpace a fost invitată să prezinte următoarea sa misiune spațială, în cadrul unui eveniment dedicat industriei aerospațiale.

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Bravo baieti!

    Un pustiu de bine nu face si Musk asta, sa ii dam moastele sa le trimita pe Marte!

    • 🤣🤣🤣🤣 Nu fi nebun, ca se duc dacii liberi dupa moaste in Spatiu. 🤣 O sa l vezi pe Patriarh intr-o racheta 🤣🤣🤣

  2. „Racheta românească, îngropată de birocrație: de ce nu ajunge EcoRocket mai aproape de stele.
    11.10.2021.
    În urmă cu câteva luni, aveam primele detalii despre racheta românească EcoRocket. Urmă să fie lansată din Marea Neagră, dar, în mod regretabil, lansarea este victima birocrației românești, iar pronosticurile nu sunt optimiste.
    În prima fază, se credea că Autoritatea Aeronautică Civilă Română sau AACR are dreptul să dea avizul de lansare pentru EcoRocket. Între timp, AACR și-a declinat competența pe această subiect și-a pasat ”pisca moartă” la altă autoritate. Din păcate, situația fiind o premieră, nici Romatsa, agenția care dirijează traficul aerian în spațiul Românesc, a refuzat să rezerve spațiul aerian necesar din Marea Neagră.
    Situația este una fără precedent, iar românii nu se descurcă foarte bine în astfel de contexte.
    EcoRocket ar putea rămâne un vis: cum s-a ajuns aici.
    Realizată de Asociația Română pentru Cosmonautică și Aeronautică (ARCA), racheta de producție românească întâmpină dificultăți majore birocratice pentru a ajunge în spațiu. O parte din problemă pleacă de la faptul că ARCA este o organizație privată specializată pe industria aerospațială. Dacă ar fi fost vorba de un proiect al unei instituții de stat, probabil că ar fi durat de 5 ori mai mult, ar fi costat de 10 ori în plus, dar aceste piedici nu ar mai fi existat.
    În teorie, lansarea era programată pentru luna august a acestui an. Am scris despre asta aici și, tot atunci, am detaliat că scopul inițiativei era de a lansa un satelit pe orbită, la o altitudine de aproximativ 240 de kilometri.
    Ulterior, termenele au fost amânate de mai multe ori. S-a vehiculat 27 septembrie, iar după aceea, 12 octombrie.”
    Nu a fost lansata nici azi!!

  3. Bravo!! Bravo!!
    👍👍

  4. pe o balanta se pun, pe primul taler, satelitul genial sii, pe celalalt taler, gramajoara de dolari platita de parintii acestor infectii de voluntari

    la munca, ba, nu la mimat cosmonautica