G4Media.ro

Un scriitor algerian, refugiat la Paris, acuzat de furt intelectual pentru un…

Sursa foto: Pixabay

Un scriitor algerian, refugiat la Paris, acuzat de furt intelectual pentru un roman premiat în Franța / Povestea unei fete căreia islamiștii i-au tăiat corzile vocale ar fi aflat-o de la soția sa, medic psihiatru / ”Mi-a furat povestea spusă soției sale”

Scriitorul algerian refugiat la Paris și naturalizat francez Kamel Daoud, care tocmai a obținut premiul Goncourt cu romanul ”Houris” despre războiul civil algerian, e acuzat în țara sa de furt intelectual.

La Paris, Daoud tocmai a ținut o conferință magistrală în aplauzele școlii de excelență Sciences Po. La Alger, însă, scriitorul este acuzat de o femeie că i-a furat povestea și că a făcut din ea inima romanului cu un premiu Goncourt și ajuns în topurile de vânzări, relatează Corriere della Sera.

Pe canalul algerian televiziunea One TV, o femeie în vârstă de 31 de ani, Saâda Arbane, flancată de soțul ei și ajutată de un dispozitiv pentru a se exprima, și-a spus povestea de victimă a islamiștilor. Atunci când era copil, aceștia i-au tăiat gâtul, secționându-i corzile vocale.

Femeia a supraviețuit, dar redusă la tăcere. După numeroase intervenții ale medicilor și o luptă de ani de zile, ea și-a recăpătat parțial capacitatea de a vorbi, deși ajutată de un dispozitiv medical.

La televiziune, Saâda Arbane a povestit masacrul din satul său Tiaret, în urmă cu 25 de ani, și uciderea membrilor familiei sale, iar ea, un copil cu gâtul tăiat a fost lăsată să moară.

Noutatea, după 25 de ani, este că Saâda Arbane susține că i-a fost furată povestea de către Kamel Daoud, care ar fi aflat de ea prin intermediul soției sale, medic psihiatru.

În 2015, Saâda Arbane a început să fie urmărită într-un context terapeutic de soția scriitorului, psihiatru care i-ar fi încredințat conținutul ședințelor lui Daoud.

Arbane adaugă apoi că în urmă cu câțiva ani s-a întâlnit cu domnul și doamna Daoud la o cafea și că, cu acea ocazie, scriitorul s-a oferit să scrie o carte despre viața ei, dar ea a refuzat.

Când a aflat de intriga cărții – a cărei vânzare este interzisă în Algeria, la fel ca toate lucrările despre războiul civil – l-a contactat pe fostul său psihiatru, care ar fi respins acuzațiile, dar i-a oferit o parte din profiturile viitorului film bazat pe carte.

Saâda Arbane denunță faptul că viața ei a devenit un roman fără acordul ei; Kamel Daoud nu răspunde pentru moment, dar reacționează pentru el editorul cărții, Antoine Gallimard, care a vorbit despre „atacuri defăimătoare”. În carte există, desigur, fundalul războiului civil algerian, dar ”intriga, personajele și eroina romanului sunt pur inventate”, a precizat editura.

„Încă de la publicarea romanului, Kamel Daoud a făcut obiectul unor campanii violente de defăimare orchestrate de unele mass-media apropiate de un regim a cărui natură este bine cunoscută”, a scris directorul editurii într-un comunicat.

Ca represalii față de publicarea cărții ”Houris” a lui Kamel Daoud, editura Gallimard – cea mai prestigioasă și una dintre cele mai mari din lumea francofonă – nu a fost invitată la Târgul de carte care s-a încheiat sâmbătă la Alger.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...