G4Media.ro

Un scurt ghid de Ramadan pentru non-musulmanii care vor să respecte postul…

sursa foto: Pexels/ Sami Abdullah

Un scurt ghid de Ramadan pentru non-musulmanii care vor să respecte postul prietenilor musulmani. Sau care doar își fac mai multe griji decât trebuie

În lume există peste 8 miliarde de oameni. Și aproximativ un sfert dintre ei postesc de la răsărit până la apus. În fiecare zi. Timp de o lună întreagă. Este Ramadanul și este cea mai sfântă lună din calendarul musulman, notează CNN consemnând un mic ghid de etichetă. În 2024, aceasta se va desfășura (pentru comunitatea din România) între 11 martie și 10 aprilie.

Dar ce se întâmplă dacă nu ești musulman dar, în schimb, ești o persoană grijulie cu cei din jur și atentă la nevoile lor. Există ceva ce ar trebui să faci pentru a nu părea insensibil față de prietenii tăi care postesc în timpul Ramadanului?

Răspuns scurt: Nu. Răspuns lung: Nu. Dar poți urma aceste 10 sfaturi transmis de un musulman care ține post:

1. Puteți mânca fără griji în fața noastră…
În cele 30 de zile de Ramadan, musulmanii din întreaga lume se vor abține de la a mânca și bea în timpul zilei. Asta nu înseamnă că nu ar trebui să vă continuați activitatea ca de obicei.

2. …dar încercați să nu vă programați un prânz de lucru
Dacă trebuie să găzduiți un prânz de lucru, ar trebui să o faceți. Dar nu vă simțiți prost dacă stăm acolo, ca un prieten vegetarian la un desfăț cu carne. La fel și dacă ieșiți la prânz. Dacă colegul dumneavoastră musulman refuză, înțelegeți. Și, din nou, nu vă simțiți prost.

3. Nu trebuie să postești cu noi…
Poți, doar dacă vrei să vezi cum e. Dar nu o să ne rănești sentimentele dacă nu o faci.

4. …dar poți să ni te alături la Iftar
Iftar este întreruperea postului după apusul soarelui, atunci când putem mânca și noi. Ne place să fie o masă mare și comună. Ne-ar face plăcere să veniți.

5. Nu trebuie să știi când începe…
Ramadanul nu este la fel cum este Crăciunul, spre exemplu, adică toată lumea știe exact când va cădea. El sare de colo-colo în calendarul islamic. Când începe depinde de momentul în care se vede luna nouă. De aceea, datele precise se schimbă de la an la an.

6. …dar vă rugăm să fiți puțin mai flexibili
Modul în care determinăm când începe Ramadanul este hotărât de școală veche: Trebuie să vezi fizic luna (chiar dacă există aplicații pentru asta). De aceea, dacă colegul tău de serviciu musulman spune: „Începând de mâine, pot să încep mai devreme la serviciu ca să pot pleca mai repede?”, încearcă să te acomodezi.

7. Vom merge în continuare la o cafea cu tine…
Dar nu, nu putem bea. Nici măcar apă. Dar vom merge cu tine dacă vrei să iei o pauză de la muncă și te-ar bucura prezența noastră.

8. …dar s-ar putea să păstrăm distanța
Un singur cuvânt: halitoză. Încercați să nu mâncați și să nu beți toată ziua și o să înțelegeți singuri ce e aia. De aceea stăm la un metru distanță de tine când vorbim, nu pentru că nu ne face plăcere.

9. Poți spune „Ramadan Mubarak” …
… chiar dacă nu ești musulman și dacă te adresezi musulmanilor din comunitățile arăbești. Dacă te adresezi turcilor le spui: ”Ramazan hayârlî olsun!”, iar tătarilor ”Ramazan qayârlî bolsân”, ambele comunități istorice în România. Înseamnă ceea ce am traduce ca fiind un „Ramadan fericit”, iar colegul tău de muncă musulman va aprecia grija.

10. …dar te rog să nu-i spui: ”Și eu ar trebui să țin post. Trebuie să slăbesc”
Ramadanul nu este despre asta. În plus, unul dintre efectele secundare ale Ramadanului este obezitatea (din cauza supraalimentării de după apus).

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Bine că articolul e scris în limba română.
    Și, într-adevăr, „Un scurt ghid de Paște pentru non-crestinii care vor să respecte postul prietenilor creștini”, nu e nici relevant, nici oportun.