Un șef al spionajului rus, plasat în arest la domiciliu. E un semn că președintele Vladimir Putin încearcă să dea vina pe serviciile de securitate pentru eșecurile din timpul invaziei Ucrainei – The Times
Serghei Beseda, șeful secției de informații externe a FSB – serviciul de securitate al Rusiei, urmaș al KGB – ar fi fost arestat împreună cu Anatoli Boliuh, adjunctul său, potrivit unui expert în servicii de securitate ruse.
Andrei Soldatov, care este co-fondator și editor al Agentura, un site de investigații care monitorizează FSB și alte agenții, a declarat la Times că surse din cadrul serviciului de spionaj au confirmat reținerea ambilor ofițeri superiori.
Vladimir Osecikin, un activist rus pentru drepturile omului în exil, a confirmat și el arestările. El a adăugat că ofițerii FSB au efectuat percheziții la peste 20 de adrese din Moscova ale colegilor bănuiți că ar fi în contact cu jurnaliști.
„Baza formală pentru efectuarea acestor percheziții este acuzația de deturnare de fonduri alocate activităților subversive în Ucraina”, a spus Osecikin. „Motivul real este informațiile nesigure, incomplete și parțial false despre situația politică din Ucraina.”
Debarcarea șefului spionului atestă furia crescândă a lui Putin față de serviciile de informații, despre care crede că au furnizat informații false despre situația din Ucraina, a spus Soldatov. „Putin a înțeles în sfârșit că a fost indus în eroare”, a declarat Soldatov pentru The Times.
Beseda, în vârstă de 68 de ani, conduce Serviciul al Cincilea al FSB, care este responsabil cu colectarea informațiilor în Ucraina.
Deși FSB este oficial un serviciu de securitate internă, asemănător MI5 britanic, cel de-al Cincilea Serviciu a fost înființat la sfârșitul anilor 1990, când Putin era șef al FSB cu ordin de a desfășura operațiuni în fostele republici sovietice.
Boliuh, în vârstă de 66 de ani, este șeful Departamentului de Informații Operative, care face parte din Serviciul al Cincilea.
Un oficial occidental cunoștea arestările raportate, dar nu le-a putut confirma. Oficialul a declarat la Times sub anonimat: „Amândoi ofițerii au jucat un rol major în operațiunile de informații împotriva Ucrainei de câțiva ani și, foarte probabil, au jucat un rol major în planificarea invaziei Ucrainei. Dacă afirmațiile privind arestarea sunt corecte, aceasta ar indica faptul că Putin este serios îngrijorat de rolul FSB în campania militară și ar putea efectua schimbări semnificative la nivelurile superioare ale FSB”.
De asemenea, mai mulți lideri militari au fost demiși, potrivit relatărilor. Joi, Oleksiy Danilov, șeful Consiliului de Securitate al Ucrainei, a declarat că „aproximativ opt” comandanți ruși au fost demiși de la începutul invaziei din 24 februarie.
Se știa că Beseda se afla la Kiev în februarie 2014, când aproape 100 de ucraineni au fost împușcați de poliție, în timpul protestelor împotriva președintelui pro-Kremlin Victor Ianukovici, care a fugit în Rusia la scurt timp după aceea. Beseda a fost sancționat de Uniunea Europeană în iulie 2014.
Săptămâna aceasta, Soldatov a spus că rapoartele finale produse de FSB cu privire la Ucraina în perioada premergătoare invaziei au fost „pur și simplu incorecte, ceea ce face parte din motivele pentru care lucrurile au mers atât de rău pentru Rusia”.
Evaluările lor privind sprijinul popular dintre ucraineni pentru o invazie rusă și măsura în care țara va rezista au fost „teribil de greșit calculate”, a spus el.
„Problema este că este prea riscant pentru superiori să-i spună lui Putin ceea ce nu vrea să audă, așa că ei își adaptează informațiile. Confecționarea acestora are loc probabil undeva între gradul de colonel și general în FSB. Nu putem exclude faptul că informațiile pe care le-au adunat pe teren au fost de fapt foarte bune.”, adaugă Soldatov.
Citiți și
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii