G4Media.ro

Un senator american vrea includerea Rusiei pe lista ţărilor care sponsorizează terorismul.…

Un senator american vrea includerea Rusiei pe lista ţărilor care sponsorizează terorismul. Ce cred experţii

Un senator republican vrea ca Departamentul de Stat să includă Rusia pe lista ţărilor care sponsorizează terorismul, o măsură care, dacă ar deveni realitate, ar plasa Moscova alături de Sudan, Iran sau Siria. Cory Gardner, senator de Colorado şi membru al foarte influentului Comitet pentru Relaţii Externe din Senatul de la Washington, a scris într-un material pentru New York Times că, pe lângă sancţiunile financiare luate împotriva lui Vladimir Putin şi a acoliţilor săi, America ar trebui să ia în considerare şi desemnarea „Rusiei revanşarde” drept „stat care sponsorizează terorismul” şi care „intenționează să rescrie istoria și să ne amenințe modul de viață.” Deşi mai mulţi experţi consultaţi de G4Media.ro s-au declarat sceptici cu privire la şansele de reuşită ale iniţiativei senatorului Gardner, ei au fost de acord că acţiunea acestuia dezvăluie nemulţumirea unor politicieni republicani care cred că preşedintele Trump tratează Rusia cu prea mare indulgenţă.

Cory Gardner, care a fost ales în Senatul american în 2015 (după ce înainte a fost mebru al Camerei Reprezentanţilor din partea statului Colorado) a afirmat că, în ciuda sancţiunilor impuse Rusiei în ultimul an, „președintele Vladimir Putin pare că intenţionează şi mai tare să provoace un mare rău păcii și stabilităţii internaționale.”

Acesta este motivul pentru care Gardner consideră că Departamentul de Stat ar trebui să ia în considerare adăugarea Rusiei pe lista statelor care sponsorizează terorismul, „alături de aliaţii săi apropiaţi, Iran şi Siria.” Împreună cu intensificarea sancţiunilor financiare împotriva lui Putin şi acoliţilor săi, acest lucru va creşte presiunea diplomatică asupra Rusiei.

Senatorul american susţine că cererea sa este perfect justificată din punct de vedere moral, dând mai multe exemple prin care, afirmă el, Rusia a încălcat normele internaţionale:

* Rusia a invadat Georgia şi Ucraina. Senatorul de Colorado vorbeşte în special de „războiul ilegal și imoral al Rusiei împotriva Ucrainei” care „nu dă semne că s-ar încheia,” vorbind de „preţul devastator plătit” în acest conflict: 10.000 de ucraineni ucişi şi 1.7 milioane alungaţi din casele lor.

Gardner aminteşte şi de atacul împotriva unui avion de pasageri al companiei Malaysia Airlines la 17 iulie 2014, în care au murit 298 de persoane, şi care a fost pus pe seama rebelilor susţinuţi de Moscova.

* Rusia sprijină insurgenţii anti-americani din Afganistan. Senatorul notează o declaraţie a generalului John Nicholson, comandantul american din Afganistan, care a spus recent că Rusia „a început să legitimeze public talibanii” ca mijloc „de a submina Statele Unite și NATO.”

* Ruşii sunt angajaţi într-un război informatic activ împotriva democrațiilor occidentale, incluzând aici amestecul în alegerile prezidenţiale şi legislative din Statele Unite din 2016.

* Otrăvirea fostului agent rus Sergei Skripal şi a fiicei acestuia în Salisbury (Marea Britanie), lucru confirmat săptămâna trecută de către Organizaţia pentru Prevenirea Armelor Chimice (OPCW). Gardner notează că Rusia a negat acuzaţiile, deşi „dovezile sunt copleşitoare, la fel şi semnificaţia atacului: Rusia este acum responsabilă oficial pentru un atac chimic împotriva unui stat membru al NATO pe teritoriul său – o încălcare cinică a suveranității celui mai apropiat aliat al nostru. Acest lucru cere un răspuns american sever.”

* Moscova susţine regimul preşedintelui Bashar al-Assad în Siria. Senatorul Gardner afirmă că o confirmare a implicării Rusiei în otrăvirea lui Skripal vine în contextul „îngrozitoarelor atacuri cu arme chimice” întreprinse de preşedintele sirian Assad împotriva propriului său popor. „Acesta este la putere numai pentru că Kremlinul îi oferă un amplu sprijin diplomatic, militar și economic.” Toate acestea în timp ce, notează Gardner, există dovezi că Rusia joacă la două capete în Siria: sprijinând regimul Assad, dar acordând totodată şi susţinere Statului Islamic (după cum afirmă media ucraineană).

Cory Gardner afirmă că intenţionează să introducă legislaţie în Senatul american prin care Departamentul de Stat va trebui să determine, în termen de 90 de zile, dacă Federaţia Rusă „îndeplinește criteriile pentru a fi desemnată stat sponsor al terorismului.” În cazul în care răspunsul este afirmativ, Rusia ar putea fi supusă unor restricții privind asistența americană, interzicerea exporturilor și vânzărilor de echipamente militare americane, limitarea vânzărilor pentru anumite articole din Statele Unite (cu utilizări atât civile, cât şi militare), precum şi cu sancţiuni financiare. Unele dintre aceste măsuri fac deja parte din aşa-numitul Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (adoptat in august 2017), iar Administraţia Trump are în vedere şi alte măsuri.

Reamintim că ultimele sancţiuni americane împotriva Rusiei au fost introduse pe 6 aprilie 2018, ele vizând în special companii şi oligarhi ruşi, oficiali guvernamentali şi manageri de top ai unor corporaţii de stat. Restricţiile au afectat aproape imediat piaţa bursieră din Rusia şi rubla. Duma de Stat de la Moscova a introdus ca răspuns legislaţie care prevede restricţionarea unor produse americane destinate Rusiei.

O legislaţie cu bătaie lungă

Senatorul Gardner este conştient că legislaţia sa va provoca controverse. El a afirmat că „unii vor argumenta că aplicarea unei astfel de etichete toxice unei puteri globale majore, una care are un loc permanent în Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite, nu o va face să bată în retragere și ar putea chiar să deterioreze și mai mult relaţiile americano-rusești, aflate deja la cel mai scăzut nivel.”Este motivul pentru care Gardner va permite celor de la Departamentul de Stat să decidă forma finală a documentului.

„Cu toate acestea, este clar că vina pentru neîncrederea și tensiunile de astăzi dintre Moscova și Washington se datorează în întregime Kremlinului și comportamentului său atroce. Trebuie să facem toate demersurile diplomatice necesare pentru a ne proteja aliații și democrația noastră și pentru a descuraja o Rusie revanșardă care intenționează să rescrie istoria și să ne amenințe modul de viață,” a spus Gardner, care s-a declarat neinteresat de eventuala reacţie a Moscovei: „Dacă acest lucru înseamnă că Rusia se supără pe noi din cauza implicării lor în Ucraina și Georgia, atunci aşa să fie.”

Experţii afirmă însă că iniţiativa lui Gardner are şanse relativ mici de a fi transformată în lege. Publicaţia The Durango Herald precizează că, chiar dacă este adoptată de Congres, legea va ajunge pe masa preşedintelui Trump, care a fost destul de reţinut în semnarea şi implementarea unor sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei, în ciuda faptului că acestea au beneficiat de sprijinul atât al republicanilor, cât şi al democraţilor. De aceea senatorul republican caută în prezent să atragă suportul cât mai multor colegi din Senat, care l-ar putea convinge pe Donald Trump să semneze o astfel de iniţiativă legislativă. Desemnarea Rusiei ca stat care sponsorizează terorismul ar reprezenta un pas înainte semnificativ faţă de etapa actuală, cea a sancţiunilor.

Rugat să comenteze iniţiativa senatorului american, Dan Hamilton, directorul executiv al Center for Transatlantic Relations din cadrul Universităţii Johns Hopkins, a declarat pentru G4Media.ro că „nu există nicio șansă ca Departamentul de Stat să desemneze Rusia ca stat sponsor al terorismului. Aceasta este opinia unui senator republican, dar Administrația Trump, în special președintele, este puțin probabil să meargă atât de departe. Impresia generală este că ultima rundă de sancțiuni – care vizează persoane fizice – are un efect destul de semnificativ; următorul pas ar fi ca Marea Britanie să urmeze exemplul american, dat fiind faptul că oligarhii ruși folosesc Londra ca bază pentru activități.”

Dar care ar fi atunci motivaţia lui Gardner de a introduce această legislaţie în ciuda faptului că şansele ei de reuşită sunt scăzute? În opinia lui Hamilton, „mulți senatori republicani nu sunt de acord cu atitudinea președintelui Trump de a trata Rusia cu indulgenţă. Ei sunt mult mai duri. Dar nu sunt suficienţi de mult pentru a schimba politica Administraţiei.”

Aceeaşi opinie este împărtăşită de Scott Radnitz, profesor asociat la Şcoala de Studii Internaționale Henry M. Jackson și director al Centrului Ellison pentru Studii Ruse, Est-Europene și pentru Asia Centrală de la Universitatea din Washington. Expertul a afirmat pentru G4Media.ro că „este foarte puțin probabil ca Departamentul de Stat să facă acest lucru (n.red. să accepte includerea Rusiei pe lista statelor care sponsorizează terorismul), din mai multe motive. În primul rând, Administrația Trump s-a dat peste cap în mai multe rânduri pentru a căuta relații mai bune cu Rusia, așa că va fi reticentă să ia o măsură de pedepsire atât de drastică. În al doilea rând, ar fi extrem de neobișnuit să atribui această etichetă (n.red. de stat terorist) unor ţări mari, influente, care sunt atât de importante pentru sistemul internațional ca Rusia. Desemnarea unui stat ca sponsor al terorismului este mai mult o chestiune politică decât una de definiție, iar voința politică din SUA – în ciuda sentimentelor anti-ruseşti ale multor congresmeni – nu există. În cele din urmă, mișcarea ar fi în mare parte simbolică și nu ar aduce beneficii tangibile, generând în același timp costuri majore în ceea ce privește înrăutățirea relației dintre SUA şi Rusia, chiar mai mult decât există în prezent.”

Statele care sponsorizează terorismul

Potrivit Departamentului de Stat de la Washington, ţările care sunt incluse de către Secretarul de Stat pe lista celor care sponsorizează terorismul au acordat în mod repetat sprijin pentru comiterea unor acte de terorism internaţional. Desemnarea lor se face în conformitate cu trei legi: „capitolul 6(j) din the Export Administration Act, capitolul 40 din Arms Export Control Act şi capitolul 620A din Foreign Assistance Act.”

Există patru mari categorii de sancţiuni ce se aplică acestor ţări, incluzând restricţii în ceea ce priveşte asistenţa acordată de Statele Unite, interzicerea exporturilor şi vânzării de tehnică militară, anumite controale ce vizează exporturi de produse cu uz civil şi militar, precum şi diferite restricţii financiare şi de altă natură. Legislaţia americană prevede, de asemenea, sancţiuni împotriva unor persoane şi ţări implicate în anumite schimburi comerciale cu statele care sponsorizează terorismul.

În prezent, lista Departamentului de Stat include patru ţări acuzate că acordă susţinere terorismului, acestea fiind Coreea de Nord (inclusă pe listă la 20 noiembrie 2017), Iran (19 ianuarie 1984), Sudan (12 august 1993) şi Siria (29 decembrie 1979).

În plus, Departamentul Trezoreriei are în prezent 28 de programe de sancţiuni diverse împotriva mai multor ţări de pe glob.

Surse: New York Times, U.S. Department of State, The Durango Herald

Foto: Senatorul Cory Gardner împreună cu generalul Philip Breedlove, fostul şef al Trupelor NATO, un alt adversar al Rusiei (sursa: Pagina de Facebook Cory Gardner)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. rusia nu numai ca sponsorizeaza terorismul dar si este tara terorist, doar e bine stiut ca Putin ca sef FSB a venit la putere in 1999 organizind citeva acte teroriste in rusia si a ucis sute de oameni, Litvinenko pentru aceasta a fost asasinat caci fiind agent FSB a dezvaluit metodele

  2. Si mai bun articol! Subscriu pt ca ”Matushka Rossiya” sa fie inclusa pe Lista (chiar impinsa spre primele locuri pe podium, daca se poate). Eu votez al doilea – ca primu’ a votat Senatoru’.

  3. IN RUSIA LUI PUTIN, SPERANTA A DE VIATA A CRESCUT DE LA 58 DE ANI (CAT ERA IN EPOCA „DEMOCRATA” A BETIVULUI ELTIN) LA APROAPE 70 ANI LA BARBATI SI 78 DE ANI LA FEMEI, IN 2018! CHIAR SI PRESA AMERICANA RECUNOASTE ASTA! PLUS DE ASTA, DESI CU UNELE LIMITARI, REGIMUL POLITIC DIN RUSIA NU SE POATE NU MI (INCA) DICTATURA. MAI E PANA ACOLO… ASADAR, CRED CA PUTIN AVEA SUSTINATORI PESTE 50% DIN POPULATIE SI DACA ERA PRESEDINTELE ROMANIEI!