G4Media.ro

Un senator italian lansează partidul suveranist Italexit. După modelul Brexit, vrea să…

Un senator italian lansează partidul suveranist Italexit. După modelul Brexit, vrea să scoată Italia din UE

Un senator italian a lansat joi partidul suveranist Italexit, care îşi propune să scoată ţara sa din UE după modelul Brexit-ului britanic, potrivit France Presse.

Gianluigi Paragone, fost membru al Mişcării 5 Stele (M5S, antisistem) şi fost jurnalist de televiziune, a ales să-şi prezinte formaţiunea la două zile după o întâlnire la Londra cu şeful partidului Brexit, Nigel Farage, care a jucat un rol hotărâtor în decizia Marii Britanii de a părăsi UE.

Acest anunţ intervine în siajul acordului european pentru lupta împotriva pandemiei de COVID-19, de care va beneficia în primul rând economia italiană.

„Aderarea la mişcare nu va face decât să crească, în acelaşi ritm ca minciunile pe care Europa ni le spune”, a declarat Paragone joi într-o conferinţă de presă, organizată la Camera Deputaţilor.

Într-un interviu acordat cotidianului La Repubblica, el afirmase marţi că „cetăţeanul european nu există”, prezicând „apropiata prăbuşire” a UE.

„Cea mai mare parte a italienilor nu vor să părăsească UE. Doar circa 30%, iar uneori 40%, spun ‘Da’ unei plecări”, a declarat pentru AFP politologul Renato Mannheimer.

Această cifră creşte uşor în cazul italienilor favorabili abandonării zonei euro, dar „nu cred că partidul lui Paragone poate constitui un public destul de important pentru ieşirea Italiei” din UE, a afirmat el.

Potrivit expertului, percepţia unui eşec iniţial din partea UE de a răspunde rapid crizei legate de pandemia de coronavirus în Italia a dezamăgit populaţia, dar de atunci sprijinul Uniunii Europene a crescut din nou.

Planul de relansare de 750 miliarde de euro, aprobat marţi de liderii UE, din care o mare parte este destinată susţinerii economiei peninsulei, ar trebui să întărească şi mai mult acest sprijin pentru Uniunea Europeană, consideră Mannheimer.

Gianluigi Paragone, care a avut în trecut legături cu Liga suveranistului Matteo Salvini, a fost ales pe listele M5S, dar a părăsit partidul antisistem cu puţin timp înainte ca acesta să participe, anul trecut, la formarea guvernului în care M5S şi Partidul Democrat proeuropean sunt aliate.

M5S şi Liga şi-au atenuat în ultimii ani poziţiile antieuropene pentru a-şi atrage alegătorii mai moderaţi.

Foto: Senatorul italian Gianluigi Paragone (dreapta) alături de europarlamentarul britanic Nigel Farage / Sursa: Facebook

Citește și: Cine sunt politicienii care vor să joace rolul lui Nigel Farage în Italia / Se naște partidul Italexit?

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Era normal să se bage și Farage.Pfffff

  2. In cazul britanicilor poti spune ca ar fi avut nostalgii imperiale. Dar italienii oare ce pot spera sa realizeze pe cont propriu?

  3. Nu e bine in al IV-lea Reich?

  4. In Spania , Iranul se pare ca finanteaza un partid anti sistem , dar acesta din italia ? Unii inca se imbata cu apa rece .

    • Bai valeu,te-au lăsat ăștia sa stingi lumina? Prostule. Vezi ca Podemos e un partid de stânga(chipurile antisistem). Ca sa vezi de unde vin banii socialistilor(Iran, China, Rusia). Dar voi urlați ca e invers. Saul alinsky e mândru de voi.

    • Bai valeu,te-au lăsat ăștia sa stingi lumina? Prostule. Vezi ca Podemos e un partid de stânga(chipurile antisistem). Ca sa vezi de unde vin banii socialistilor(Iran, China, Rusia). Dar voi urlați ca e invers. Saul alinsky e mândru de voi.

  5. O să aflam peste un an, că e si el sponsorizat de prin Iran , Rusia …și alte tări „democratice” !!
    Oamenii iși încearcă norocul, proști sunt alegătorii…

  6. pe astia ii omoara mafia siciliana, ca fara libertatea oferita de UE si fondurile sifonate vor avea mult de pierdut

  7. Pacat ca n-are si Italia un DNA de pe vremea lui Kovesi … Asta-i sigur corupt pan’ la gat.

    • *UE ar trebui sa lupte cu mai multa virulenta pt. ca valurile de prostie interfereaza si se amplifica fara precedent, riscand sa ne intoarcem in Evul Mediu, cu tot ce implica.