INTERVIU Un senator PSD vrea o lege pentru controlul Facebook: M-am săturat de înjurături/ Trebuie să știm proprietarul real al conturilor/ Copiii noști trebuie să crescă în climat de pace, nu de război
Senatorul PSD, Tit Liviu Brăiloiu, a întrebat-o, marți, pe Carmen Dan, la audierile pe tema violențelor din 10 august, dacă în opinia sa se impune ”o reglementare care să controleze și aceste rețele sociale”. ”Nu avem pentru Facebook nici un control. Credeți că guvernul poate iniția acest tip de legislație?”, a întrebat senatorul PSD. Ministrul de interne și-a arătat ”toată disponibilitatea” pentru o astfel de inițiativă. L-am întrebat pe senatorul PSD ce ar trebui să conțină viitoarea lege și de ce nu este suficientă legislația în vigoare?
Rep: Ce ar trebui să conțină această lege, cum vedeți reglementate rețelele sociale?
Tit Liviu Brăiloiu: Din punctul meu de vedere, n-ar fi o noutate. Rețelele sociale sunt reglementate în statele membre UE. Au legislație specifică, am văzut în Spania, Portugalia. În nici un caz nu sunt de acord să ajungem la o legislație gen Erdogan prin Turcia sau China. Repet, nu vreau să ajung acolo, dar vreau să ajung la o legislație care să reglementeze conținutul. În sensul de a nu se mai putea prolifera amenințări sau aduce atingere demnității persoanei.
Rep: Ce înțelegeți dvs prin controlul Facebook? Nu sunt suficiente legile penale? Cine amenință, cine instigă la violență etc încalcă Codul Penal.
TLB: Nu sunt suficiente. În Codul penal nu sunt sancțiuni pentru calomnii și insulte. Probabil că sunt suficiente, dar pe Facebook suntem singura țară în care se face ce se face în România. Mă uitam în Germania. La un eveniment de familie, s-a urcat cineva pe o masă. Atâta tot, la evenimentul familiei. Acolo cineva a filmat, s-au văzut părțile intime. Sancțiunea pentru așa ceva era de 15 mii de euro și interzicerea folosirii rețelei pe o perioadă de cinci ani. Și pentru ce? Nu vreau să fie nici atât de drastică, dar eu nu mai vreau să văd pe Facebook persoane înarmate care amenință politicieni. Vi se pare normal că cineva să vă insulte în mod constant pe o pagină de Facebook?
Rep: Cine se simte amenințat n-are decât să meargă în instanță.
TLB: Până să ajungem în instanță haideți să prevenim. Și terorismul poate ajunge în instanță, dar haideți să prevenim.
Rep: Nu credeți că o astfel de lege încalcă libertatea de exprimare?
TLB: Cine îngrădește libertatea de exprimare? Nicidecum, departe de mine o mie de ani. Eu m-am săturat de înjurături pe net. Ba eu cred că trebuie o reglementare, este o reglementare la nivel european.
Rep: La ce norme europene vă referiți când vorbiți despre controlul Facebook?
TLB: Vă pun eu la dispoziție legislație în domeniu.. Nu vreau să fie așa de dură cum este în alte state. Pentru mine referință este Germania, Franța. Și dacă oamenii ăia au considerat necesar că trebuie să se reglementeze așa ceva, atunci trag învățăminte în România. Libera exprimare trebuie să existe, chiar sunt partizanul libertății de exprimare, dar cu niște limite.
Rep: Nu e nevoie de legi suplimentare, puteți apela la instanță.
TLB: Dar nu mai vreau în instanță. Bun, dvs considerați că trebuie să există internetul liber, unde oamenii pot să înjure, să amenințe. Eu nu consider. Libertate de exprimare, dar în limita legii. Nimeni nu interzice așa ceva, dar nu mai vreau să văd cetățeni români înarmați, care spun băgați-vă mințile în cap că venim să vă ucidem. Copiii noștri trebuie să crească în climat de pace, nu de război. Sunt 140 de mii de conturi false folosite în 10 august, nu vreau să mai fie conturi false. Trebuie să știm proprietarul real al conturilor.
Intervenția senatorului PSD în Comisia de Apărare în timpul audierii ministrului de interne:
Tit Liviu Brăiloiu: Se impune o reglementare care să controleze și aceste rețele sociale, pentru a controla conținutul? Nu avem pentru Facebook nici un control. Credeți că guvernul poate iniția acest tip de legislație?
Carmen Dan: Răspunsul nu poate fi unul singur, legislația actuală nu acoperă toate aceste nevoi și cred că este absolut necesar să facem o evaluare pentru a acoperi cadrul juridic pentru a putea fi pregătiți să luăm măsuri serioase împotriva tuturor aspectelor pe care le-ați enunțat. Persoane cunoscute sunt în atenția organelor de ordine publică. De aici până la preîntâmpina toate aceste aspecte prin care se amenință…Au fost și mesaje în sensul îndemnării de a lua armele jandarmilor și de a-i împușca în cap. Tocmai din această perspectivă analiza trebuie făcută foarte serioasă. Eu cred că o astfel de evaluare trebuie dezbătută inclusiv la nivelul societății civile. Este un demers pe care noi avem toată disponibilitatea să-l facem. În acest moment, pe legislația actuală, este destul de greu să ducem către o normalitate și firească a tuturor măsurilor pe care noi îl avem.
Pe de altă parte, Guvernul vorbește la unison și despre nevoia modificării legii privind adunările publice. Ministrul de interne, Carmen Dan, a spus că se impune modificarea legii privind adunările publice (legea 60/1991). ”Este necesar să se intervină legislativ pentru a fi adusă în actualitate o lege din 1991 (legea 60 – n. red.), eu ca ministru îmi asum acest demers”, a spus Carmen Dan.
Și prefectul Capitalei, Speranța Cliseru, le-a cerut, marți, senatorilor din Comisia de Apărare, să schimbe legea adunărilor publice, pe motiv că este depășită. Cliseru a declarat că legea 60 din 1991 a fost făcută în grabă după căderea comunismului pentru a le oferi cetățenilor posibilitatea să se exprime, dar susține că ”nu mai corespunde”. ”O simplă notificare către primar nu poate să țină loc de aprobare a unei adunări publice, din foarte multe motive, având în vedere ce se întâmplă astăzi, cu amenițările teroriste”, a declarat Cliseru.
(Sursa Foto: Inquamphotos/ Autor: Octav Ganea)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
72 comentarii