G4Media.ro

Un senator USR propune ca funcționarii ANAF să plătească amenzi ”dacă nu…

Foto: Pexels

Un senator USR propune ca funcționarii ANAF să plătească amenzi ”dacă nu respectă termenele și obligațiile care le revin în relația cu contribuabilii”

Un senator USR propune ca funcționarii ANAF să plătească amenzi ”dacă nu respectă termenele și obligațiile care le revin în relația cu contribuabilii”, se arată într-un comunicat transmis de partid.

Inițiativa legislativă a fost depusă de Cristian Bordei, senator USR de Cluj.

Spre exemplu, nerespectarea de către organele fiscale a ”obligației de a organiza întâlnirea cu contribuabilul în vederea demarării procedurii de mediere” va fi considerată contravenție și va fi pedepsită cu amendă de la 2.000 lei la 10.000 lei, amenda urmând să fie aplicată funcționarilor ce aveau obligația de a îndeplini procedura, se mai arată în comunicat.

Senatorul USR, Cristian Bordei, susține că măsura propusă va avea ca efect responsabilizarea organelor fiscale, cu atât mai mult cu cât, ca urmare a neîndeplinirii obligațiilor lor, contribuabilii suferă consecințe majore, precum executarea silită sau blocarea conturilor.

”Există foarte multe situații in care contribuabilii sunt executați abuziv de către organul fiscal, fără sa existe clarificarea obligației fiscale înscrise în somație. In astfel de cazuri, contribuabilul are dreptul să solicite, conform legii, inițierea procedurii de mediere, pe parcursul căreia executarea silită se suspendă, însă adesea ANAF ignoră pur și simplu termenele legale prevăzute pentru această procedură. De cele mai multe ori, victimele acestei încălcări a legii de către organele fiscale/ANAF sunt, în majoritate, persoane cu venituri mici, vârstnici cu pensii infime, familii cu mai mulți copii, familiile monoparentale, etc… categorii care nu își permit sa apeleze la consultanță de specialitate sau la avocați” spune Cristian Bordei.

Potrivit legii, după depunerea procedurii de mediere, executarea silită încetează până la finalizarea medierii, mai arată comunicatul. Dar există cazuri în care ANAF nu răspunde în termen, nu răspunde luni de zile sau niciodată, drept pentru care executarea silită continuă, fără a da contribuabilului posibilitatea de a aduce clarificări, susține senatorul USR.

Plătitorul de taxe are la dispoziție 15 zile să inițieze procedura de mediere, pentru a aduce clarificări, se mai arată în comunicat. Procedura oprește executarea silită. ANAF trebuie să răspundă la notificarea de mediere în maximum 10 zile și să organizeze întâlnirea de mediere cu contribuabilul, procedură finalizată prin încheierea unui proces-verbal în care se consemnează soluţiile identificate, mai transmite USR. Ulterior, contribuabilul are 15 zile să plătească sumele datorate, iar dacă nu o face, ANAF continuă măsurile de executare silită.

  • ”Desigur, nu există nicio explicație pentru faptul că încălcarea termenelor de către organele fiscale nu este sancționată și nu există sancțiuni pentru organul fiscal care omite să-și îndeplinească obligațiile (…) În urmă cu un an, deputatul USR Victor Ilie a depus o inițiativă legislativă care urmărea și ea ca relația statului cu cetățeanul-contribuabil să fie una corectă, echilibrată, pe picior de egalitate. Mai exact, inițiativa legislativă a deputatului USR Victor Ilie prevede ca şi statul să plătească dobânzi şi penalităţi contribuabililor pentru întârzierea achitării sumelor datorate. Inițiativa a fost respinsă de senatorii PSD și PNL, și este, în prezent, blocată la Camera Deputaților”, se mai arată în comunicatul USR.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. da, sa plateasca daca nu isi fac treaba, iar amenda sa i se ia din salariu celui vinovat, nu institutiei, sa isi simta asa cum trebuie incompetenta. amendati pentru tot ce gresesc, asa cum suntem amendati si noi, cetatenii de rand, chiar si atunci cand nu am facut nimic gresit, dar un functionar incompetent sau caruia nu ii pasa de ce face decide ca suntem vinovati cu ceva inchipuit doar de el. sa fie taxati la fel toti bugetarii, ca de aia sunt platiti din banul public, sa serveasca publicul, nu interesele lui si ale sefilor lui numiti politic. amin!

  2. Oare creptocratia va fii eliminată ?Am avut o zi fara internet.Nimeni nu m-am sunat să îmi spună de deranjamente ,factura va fii la fel chiar daca o zi a fost pierdută .Tara de hoți

  3. Angajații ANAF ar trebui plătiți în funcție de performanțe. Dacă nu colectează taxele și impozitele datorate decât 50%, atâta să-i fie și salariul.

  4. Praf in ochi,pistol cu apă,eu mă rog in fiecare duminica la biserica pentru „sănătatea”ANAF,Ciolacu și Ciucă,aștept alegerile să văd daca functioneaza

  5. In primul rand ar trebui să se optimizeze ANAF-ul, adică să se dea afară cel puțin 50% dintre împingătorii de fi goale.
    Trebuie făcută informatizare in ANAF, dar nu vrea nimeni.
    Trebuie verificați angajații ANAF cât timp stau la lucru. Sunt mulți care sunt obosiți după 3 ore de lucru așa că pleacă acasă, dar nu sunt prea obosiți când participă la cererile de mărirea salariilor. Un obosit de-ăsta a ajuns sa ia 10.000 lei net, plus sporuri de stat la calculator, antenă GSM, bonuri de masă, bonuri de vacanță, hemoroizi, de tras aer in piept, ș.a.
    Verificarea averilor inspectorilor ANAF. Ar fi o metodă viabilă de a optimiza numărul angajaților fiindcă mulți s-ar duce la brutărie, iar bugetul ar câștiga prin confiscarea veniturilor ilicite.
    Penalizarea angajaților incapabili și concedierea lor. Dar rămâne compania fără angajați, inclusiv fără șefi.
    Blocarea transferurile de la tot felul de companii de stat la ANAF.
    De fapt, ar trebui desființat ANAF-ul și înființată o companie in care examenele să se desfășoare în mod corect și fără intervenții.
    Cine credeți că vă avea curajul sa facă așa ceva?