Un sfert de secol de la moartea Prințesei Diana: Ce a lăsat în urmă dispariția misterioasei Lady Di
Deși au trecut 25 de ani de la moartea Prințesei Diana, prima soție a moștenitorului tronului britanic interesul pentru ea nu a dispărut, cu filme și documentare noi difuzate în aceste zile. Dar mai importantă este influența Dianei în societate și în special asupra familiei regale britanice, scrie jurnalistul Petru Clej pentru RFI.
La Paris, orașul unde a murit într-un accident de mașină Diana la primele ore al zilei de 31 august 1997, are loc la exact un sfert de secol premiera în sălile de cinematograf a unui lung metraj intitulat “Prințesa”, realizat numai din materiale video și audio brute, fără comentariu, de către regizorul Ed Perkins.
Channel 4 în Marea Britanie difuzează un documentar Investigarea Dianei: Moarte la Paris, iar în curând urmează seria a cincea drama The Crown – Coroana, pe Netflix, în care va apărea și evenimentul morții prințesei.
Ca și în cazul asasinării președintelui american John Kennedy pe 22 noiembrie 1963, teoriile conspirației cu privire la moartea Dianei circulă în continuare, iar rețelele sociale, inexistente acum 25 ani, le perpetuează și le amplifică.
Nu prea sunt multe lucruri noi de spus despre accidentul din pasajul subteran de la Pont de l’Alma în care Mercedesul în care se aflau Diana, partenerul ei Dodi Fayed, șoferul Henry Paul și body-guard-ul Trevor Rees-Jones, urmărit de paparazzi, s-a izbit de un pilon de beton la o viteză de peste 150 km/h.
În documentarul de la Channel 4, poliția franceză vorbește de un Fiat Uno aflat în preajma locului accidentului, care însă nu a putut fi localizat în acest sfert de secol scurs de atunci. Se bănuiește că șoferul acestei mașini ar fi fost Le Van Thanh un agent de securitate în vârstă de 22 de ani, care însă a negat în mod constant că ar fi fost acolo.
Cert este că o anchetă judiciară britanică a conchis în 2008 că Diana, Dodi Fayed, dintre care niciunul nu purta centură de siguranță și Henri Paul au murit din cauza coliziunii mașinii conduse de șoferul aflat sub influența alcoolului, urmărită la viteze extrem de ridicate de mașini cu paparazzi. Evident că pe conspiraționiști acest rezultat nu-i va satisface.
Mai important însă este impactul pe care Diana l-a avut asupra familiei regale și asupra societății britanice în general. Moartea ei și reacția inițial rezervată a Reginei Elisabeta a pus la îndoială chiar supraviețuirea instituției monarhice, pe fondul unui val de emoție, într-o societate în care sobrietatea și rezerva în public fuseseră până atunci o trăsătură tipică.
Dar regina, pe tron de 45 de ani la acea dată, a reușit să se adapteze noii situații și a avut de atunci jubilee de succes la 50, 60 și 70 de ani pe tron. Prințul Charles, a cărui popularitate se prăbușise din cauza infidelității sale, văzută ca o cauză a înstrăinării Dianei de familia regală, s-a căsătorit cu amanta sa, Ducesa de Cornwall, și joacă acum un rol tot mai important, exercitând atribuții în numele mamei sale, în vârstă de 96 de ani.
Căsătoria fiului mai mic al Dianei, prințul Harry, cu o actriță americană, Meghan Markle, și renunțarea ulterioară a cuplului la un rol oficial a reamintit de mama sa, neagreată de familia regală, dar Meghan nu are nici pe departe charisma Dianei, iar Harry nu este nici el așa de iscusit la relații publice ca mama lui, considerată de unii comentatori ca o manipulatoare.
Și când vine vorba de relații publice sau manipulare, interviul acordat de Diana la BBC pe 20 noiembrie 1995, urmărit de 23 de milioane de telespectatori, rămâne unul dintre cele mai de impact documente mediatice prin cutremurul provocat în familia regală și de fapt în întreaga societate britanică.
De atunci s-a dovedit că jurnalistul Martin Bashir care a obținut interviul, în care Diana dezvăluia infidelitățile soțului ei, a folosit documente false pentru a o determina pe prințesă să accepte interviul, care e posibil să fi schimbat cursul istoriei britanice.
În sfârșit, Diana a avut un efect important în schimbarea percepțiilor asupra HIV-SIDA atunci când a fost fotografiată în 1987 îmbrățișând un seropozitiv sau în chestiunea minelor anti-personal, în care a desfășurat o campanie larg mediatizată.
Diana, prințesă de Țara Galilor, a fost o femeie frumoasă și plină de personalitate, care a fost respinsă de familia regală britanică, pe care a confruntat-o și care a murit la 36 de ani, dar despre care nu a încetat niciun moment să se vorbească în ultimii 25 de ani.
Sursa: RFI
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu