G4Media.ro

Un sfert din fauna de apă dulce este amenințată cu extincția

sursa foto: Unsplash/ Zdeněk Macháček

Un sfert din fauna de apă dulce este amenințată cu extincția

Un sfert (24%) din fauna de apă dulce, inclusiv crustaceele, peștii și insectele, se confruntă cu un „risc ridicat de dispariție” din cauza „presiunilor considerabile” generate de poluare, baraje și agricultura intensivă care afectează habitatele lor, concluzionează un studiu publicat miercuri, 8 ianuarie, în revista Nature și citat de BFM TV.

Apa dulce, inclusiv râurile, lacurile și zonele umede, adăpostește peste 10% din speciile cunoscute, inclusiv aproximativ o treime din vertebrate și jumătate din totalul peștilor, deși acoperă mai puțin de 1% din suprafața Pământului.

Această biodiversitate este în același timp foarte bogată și foarte fragilă, reprezentând o provocare majoră pentru mijloacele de subzistență și dezvoltarea economică a „miliarde de oameni din întreaga lume”, precum și un factor de atenuare a efectelor schimbărilor climatice, subliniază autorii studiului.

Dintre cele 23.496 de specii studiate, amenințarea este deosebit de mare pentru ordinul decapodelor (creveți, raci, crabi etc.), dintre care 30% sunt în pericol de dispariție, dar peștii de apă dulce, tetrapodele (broaște, salamandre, reptile, dar și păsări și mamifere) și odonatele (libelule) sunt de asemenea în pericol, cu 26%, 23% și, respectiv, 16% din speciile lor în pericol de dispariție.

89 de specii de apă dulce au fost deja declarate dispărute începând cu anul 1500, iar alte 178 sunt suspectate de dispariție.

„Este urgent să acționăm rapid dacă nu vrem ca și altele să decadă sau să dispară la rândul lor”, avertizează autorii studiului, făcând apel la “schimbări în practicile de gestionare a apelor dulci” care să țină mai mult cont de biodiversitate.

Aceste cifre ar putea fi subestimate, deoarece pentru un anumit număr (23%) dintre aceste specii, informațiile sunt încă insuficiente, precizează studiul, care a utilizat baza de date și metodologia Listei roșii a speciilor amenințate a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (UICN).

Amenințările sunt diverse: 54% dintre speciile amenințate sunt afectate de poluare, 39% de baraje și de extracția apei, 37% de schimbarea utilizării terenurilor și de efectele asociate ale agriculturii, iar 28% de specii invazive și boli.

Aproape o cincime dintre speciile de apă dulce amenințate sunt afectate și de schimbările climatice și de fenomenele meteorologice severe. Majoritatea speciilor amenințate (84%) sunt afectate de mai multe amenințări. Acest declin „continuă, în general în afara radarului”, în timp ce starea zonelor umede, dintre care 35% au dispărut deja între 1970 și 2015, continuă să se deterioreze.

Dintre cele rămase, 65% se confruntă cu amenințări de la moderate la mari, iar 37% din râurile cu o lungime mai mare de 1.000 km au cursurile lor naturale modificate, subliniază studiul, care deplânge faptul că ecosistemele de apă dulce „nu au fost până de curând o prioritate la fel de mare ca mediile marine și terestre”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.