
Un sfert din turiștii din Bulgaria sunt români
Sectorul turistic bulgar și-a revenit după prăbușirea din timpul pandemiei de COVID, iar asta în principal datorită turiștilor bulgari din țară, printre care românii sunt extrem de numeroși. Vizitele străinilor în Bulgaria sunt încă sub nivelul de dinainte de pandemia de COVID, în 2019. Asta arată datele anunțate recent de ministrul bulgar al Turismului, Miroslav Borșoș, la o ședință a Consiliului Național pentru Turism, potrivit Rador Radio România.
Dacă în 2019, care a fost cel mai bun an de până acum pentru afacerile din turism, în Bulgaria și-au petrecut concediul 4,12 milioane de bulgari, atunci în 2024 numărul lor s-a ridicat la 5,212 milioane.
Cu toate acestea, turiștii străini încă nu pot atinge nivelurile de dinainte de COVID – numărul lor în 2024 a fost de aproape 3,77 milioane, față de peste 4 milioane în 2019. Cu toate acestea, cazările străinilor sunt mult mai numeroase decât cele ale turiștilor bulgari – 15 milioane anul trecut, față de 12,6 milioane de cazări ale bulgarilor în stațiunile și hotelurile din țară.
Românii sunt singura naționalitate în creștere ca număr de turiști față de 2019. Atunci, 650 de mii de români au fost în vacanță în Bulgaria, în timp ce în 2024 numărul lor a fost de 905 mii – aproape un sfert din numărul total al străinilor care au ales Bulgaria.
Piețele din Marea Britanie și Germania nu și-au revenit încă și nu se apropie de nivelul de dinainte de criza COVID -19. Se constată o scădere a turiștilor francezi, iar turiștii din Israel aproape că lipsesc, dar se înregistrează o creștere a celor din Polonia și Turcia.
Ministrul Borșoș se așteaptă la un sezon turistic de vară bun, pe baza datelor privind rezervările și înscrierile în avans. Peste 50% din forța de muncă se află în stațiunile de vară, iar cealaltă jumătate este completată de personal din terțe state. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că există suficientă forță de muncă în acest stadiu, a spus Borșoș.
O problemă majoră este eliberarea înceată a vizelor de muncă, deși pentru anul acesta au fost prevăzute fonduri suplimentare în bugetul Ministerului Afacerilor Externe pentru angajați suplimentari în serviciile consulare. O altă problemă este legată de digitalizare și vizele electronice, însă Ministerul Guvernării Electronice lucrează deja pe aceast subiect. Capacitatea administrativă trebuie mărită, pentru că influențează atât vizele turistice, cât și vizele de muncă, a spus ministrul Borșoș.
Sursa: SEGA / Rador Radio România / Traducerea: Mirela Petrescu
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.