G4Media.ro

Un sfert dintre consilierii premierului Viorica Dăncilă au probleme penale – urmăriți…

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Un sfert dintre consilierii premierului Viorica Dăncilă au probleme penale – urmăriți penal, trimiși în judecată sau chiar condamnați

Patru dintre cei 16 consilieri de stat ai premierului Viorica Dăncilă se confruntă cu probleme penale, aflându-se în diferite stadii procesuale, de la inculpați, la trimiși în judecată sau condamnați în primă instanță, potrivit unei analize realizate de G4Media.ro.

Darius Vâlcov – condamnat la 8 ani de închisoare

Cel mai cunoscut astfel de caz este Darius Vâlcov, fost primar al municipiului Slatina și fost ministru de finanțe în Guvernul Ponta, actual consilier de stat pe probleme economice al premierului Viorica Dăncilă. Pe 30 ianuarie 2018, când a fost numit în funcție, Vâlcov era trimis în judecată pentru corupție (trafic de influență, spălare de bani și operațiuni financiare sau acte de comerț incompatibile cu funcția). Ulterior, pe 8 februarie, el a fost condamnat în primă instanță, de Înalta Curte de Casație și Justiție, la opt ani de închisoare cu executare.

Viorica Dăncilă a ales, însă, să-l păstreze în funcție, considerând condamnarea lui Darius Vâlcov ”o situație dificilă” prin care trece consilierul său.

„Nu am abandonat niciodată un membru al echipei mele care trece printr-un moment dificil. Când vom avea o hotărâre definitivă, abordarea mea probabil va fi alta”, declara Viorica Dăncilă pe 12 februarie, la patru zile de la condamnarea lui Vâlcov.

El a fost consilier de stat și în Guvernul condus de prim-ministrul Mihai Tudose.

Darius Vâlcov este considerat una dintre eminențele cenușii ale Guvernului PSD, el participând la întâlnire pe teme economice și de salarizare ale premierului și fiind unul dintre autorii programului de guvernare.

Darius Vâlcov a fost trimis în judecată în mai 2015 după ce, începând cu 2009, a încredințat, prin falsificarea licitațiilor, companiei Tehnologica Radion o serie de lucrări publice în Slatina, Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti. În schimbul contractelor încredințate, în valoare de peste 78 de milioane de lei, Vâlcov a perceput un procent de 20% din bani. Procurorii au reușit să dovedească încasarea de către Vâlcov a aproape șapte milioane de lei din sumele percepute omului de afaceri Theodor Berna, administratorul Thenologica Radion.

Vâlcov mai este acuzat că, începând cu anul 2011, a efectuat operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile de primar, senator şi ministru, utilizând informaţii deţinute în virtutea acestora, în legătură cu şapte firme pe care le deţine în fapt şi pe care le administrează, prin interpuşi, obţinând astfel, pentru sine, un folos în cuantum de 2.272.200 lei.

Laszlo Borbely – salvat de două ori în Parlament, de către PSD, de la urmărire penală

Laszlo Borbely, fost ministru UDMR al Mediului, este și el consilier de stat al premierului Viorica Dăncilă. Borbely a fost acuzat în două rânduri de DNA de trafic de influență, infracțiune săvârșită în timpul mandatului de ministru. Procurorii au solicitat Camerei Deputaților aviz pentru începerea urmării penale, dar PSD și UDMR au respins de fiecare dată, în 2012 și 2015, cererea DNA, astfel încât fostul ministru al Mediului nu a ajuns nici azi să fie tras la răspundere pentru faptele sale.

După votul din Parlament, dosarul lui Borbely a fost clasat, în schimb fiind trimis în judecată fostul său consilier, Szabolcs Szepessy. Acesta a și fost condamnat în 2016 la doi ani și jumătate de închisoare cu executare pentru complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la cumpărare de influenţă. Szepessy a fost găsit vinovat pentru intermedierea șpăgii care ar fi ajuns la ministrul Laszlo Borbely.

Acuzațiile concrete aduse lui Borbely au fost că a făcut trafic de influență pentru a favoriza două firme care au câștigat mai multe licitații organizate de Apele Române, instituție aflată în subordinea Ministerului Mediului. În schimbul favorului, Borbely a primit drept șpagă lucrări de renovare, amenajare şi utilare, în valoare de peste 80 de mii de lei, a unui apartament din Bucureşti şi lucrări de reamenajare şi extindere, în valoare de peste 100 de mii de lei, a unei case din Târgu Mureş. Ambele imobile aparțineau unor membri ai familiei Borbely.

Laszlo Borbely a fost consilier de stat și în precedentele două Guverne ale PSD, conduse de Sorin Grindeanu și Mihai Tudose, fiind numit în funcție în martie 2017.

Sevill Shhaideh – inculpată în dosarul Belina

Consilier de stat în cabinetul Dăncilă, Shhaideh este unul dintre cei mai apropiați și fideli colaboratori ai liderului PSD, Liviu Dragnea, alături de care a lucrat încă de pe vremea când aceasta era Ministru al Dezvoltării în Guvernul Ponta.

De altfel, Shhaideh a fost prima opțiune de premier a lui Liviu Dragnea după alegerile parlamentare din 2016, dar a fost respinsă de președintele Klaus Iohannis. Ulterior, a fost numită ministru al Dezvoltării în Guvernele Grindeanu și Tudose.

În luna aprilie a acestui an, Sevil Shhaideh a fost inculpată de DNA în dosarul Belina. Ea este acuzată de abuz în serviciu, faptă comisă pe vremea când era secretar de stat în cadrul Ministerul Dezvoltării condus de Liviu Dragnea.

Concret, procurorii anticorupție arată că Sevill Shhaideh a luat parte la decizia de transfer ilegal a unor părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel, situate în albia minoră a Dunării, din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman. Câteva zile mai târziu, respectivele proprietăți au fost închiriate, tot ilegal, firmei TelDrum.

În acest dosar, procurorii au acuzat-o de complicitate la abuz în serviciu și pe Rovana Plumb, actual ministru al Fondurilor Europene și, la data comiterii faptei, ministru al Mediului în Guvernul Ponta. Pentru urmărirea penală a lui Plumb, DNA avea nevoie de avizul Camerei Deputaților. Parlamentarii au respins însă solicitarea procurorilor, astfel că ancheta este acum blocată.

Stelian Fedorca – în proces cu Agenția Națională de Integritate

Stelian Fedorca a fost numit consilier de stat al prim-ministrului Mihai Tudose și i-a rămas moștenire și Vioricăi Dăncilă, deși a fost declarat incompatibil de Agenția Națională de Integritate (ANI) în 2013. La acea vreme, Fedorca era secretar de stat în Ministerul Educației și a fost demis, imediat după decizia ANI, de premierul de la acea vreme, Victor Ponta.

Potrivit ANI, în perioada 2007-2010 Fedorca a deținut simultan atât funcția publică de Director-consilier în cadrul Ministerului Educației, cât și funcția de Director al Colegiului Național „Mihai Eminescu” din București. De asemenea, în perioada 2012-2013 acesta a deținut, simultan, funcția de Secretar de stat în cadrul Ministerului Educației, de Director al Colegiului Național „Mihai Eminescu” din București, dar și calitatea de comerciant în cadrul „Fedorca Stelian Victor Persoană Fizică Autorizată”.

Starea de incompatibilitate a lui Stelian Fedorca nu a fost încă anulată, deși acesta a contestat în instanță raportul ANI. În primă instanță Curtea de Apel București i-a dat dreptate, dar inspectorii de integritate au atacat decizia la Înalta Curte de Casație și Justiție. Următorul termen se va judeca luna viitoare, pe 18 iunie.

Ceilalți consilieri de stat ai Vioricăi Dăncilă

Ciocănelea Florin Radu – fost administrator al Grup Servicii Petroliere (GSP), urmărit penal în 2012 în Dosarul Petromservice alături de Sorin Ovidiu Vântu și Liviu Luca.

Oana Bulai – fost consilier local din partea PDL între 2008 și 2012, aleasă consilier județean la Neamț în 2016 pe listele PSD. Consilier personal al președintelui CJ Neamț, Ionel Arsene, și administrator public al județului Neamț până la începutul lui 2018.

Nelu Barbu – fost jurnalist.

Elena Doina Dascălu – fostă vicepreședinte a Curții de Conturi.

Andrei-Marius Diamescu – general de brigadă în rezervă,  fost redactor-șef la revista „de studii de securitate și informatii pentru Aparare” a DGIA, Infosfera.

Costin Mihalache – polițist. Deține și funcția de președinte al Consiliului de Administrație al Companiei Naționale de Investiții Rutiere (CNIR).

Ioan Mihalcea – a lucrat în domeniul comercial (import-export produse industriale).

Andreea Păstârnac – fost ambasador al României în Israel și fost ministru pentru relația cu românii de pretutindeni.

Florian Popa – fost senator PSD.

Tudor Bogdan Rogin – fost consilier în Parlamentul European și fost auditor la Comisia Europeană.

Radu Țipișcă – fost şef al Serviciului Inspecţie Judeţeană din cadrul ISU Suceava.

Dana Rozalia Varga – fost consilier de stat al premierului Victor Ponta, fost consilier în Ministerul Dezvoltării.

 

Foto: Darius Vâlcov (Sursa: Inquam Photos / Alexandru Busca)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

18 comentarii

  1. Haoleooo!!! Ce facem ca Portocala a dat-o in gat pe Slujirea!! Deh !!! Cine ridica sabia de sabie sa piară!

    • OK. Si totusi… ce parere ai de faptul ca este inconjurata de corupti? Din curiozitate…

  2. Ce asteptari poti sa ai de la astfel de indivizi? Cat de mult poti sa dispretuiesti, sa sfidezi o natiune, numind la varful ei astfel de indivizi?

  3. Urmărirea penală nu înseamnă condamnare. Trebuie bătută în cui noțiunea președintelui de „niște penali”, care nu înseamnă altceva decât compunerea scrisă, pe o foaie, de un procuror, care la fel de ușor pot să fie scoși de sub urmărire penală.

    P.S.
    Aviz către domnul Cristian Citre/Cître – abordarea articolului este demnă de Rusia lui Putin. Vă dau un exemplu concret: Aleksei Navalnîi a fost scos cu forța din cursa prezidențială pentru că -ghiciți- era „sub urmărire penală”.

    • Si nu te deranjeaza nici macar aparenta lipsei de integritate, moralitate sau onestitate?
      E o intrebare simpla, nu aburi. Spune doar „da” sau „nu”.

    • Întrebarea este complet eronată și pusă greșit, din moment ce „lipsa de integritate, moralitate sau onestitate” e decisă la vârful unui pix din mâna unui procuror. Chiar și tu poți să-ți pierzi integritatea, moralitatea și onestitatea peste noapte dacă e compusă o asemenea compunere din senin.

      Și la întrebarea simplă, dar pusă greșit, răspunsul e: da & nu. Le bifez pe amândouă.

    • Nici nu ma asteptam la un raspuns clar in care sa-ti acuzi stapanii… doar ceva evaziv.
      Ti se pare ca am scris undeva de PSD? Era o intrebare generalizata, ce se putea aplica oriunde. Nu stiu lege sau document sau ceva unde procurorii sa defineasca oricare dintre cele 3 cuvinte.

      Cat despre integritate, acolo ANI isi baga coada. Si ANI nu este formata din procurori.
      Dar ce asteptari sa am de la un troll care dezinformeaza?!

    • Ce spun eu, ce înțelegi tu…

    • Exact la asta ma gandeam si eu. Si totusi, tot nu ai raspuns. Eu am zis ca vorbeam la modul general deci argumentele tale cu procurori si alte cele sunt pe langa intrebare. Dar… in fine.

  4. Asta este doar la prima vedere, dar ei sunt toti niste puscariabili ca asta este gena lor.

  5. Întotdeauna ma va deranja muuult mai putin spre deloc un hot sau un spagar nedovedit sau dovedit de-alde Onea sau Portocala decât unii care nenorocesc oameni nevinovați si curma destine si cariere la comanda.Si ca mine mai sunt milioane…

    • „Si ca mine mai sunt milioane…” – e o vorba care se termina cu „… dar multi”.

      Uite din cauza unor oameni cu atitudine ca a ta pleaca milioane din tara si suntem a doua tara ca migratie dupa Siria.

      Vor ramane in Romania hotii, spagarii si cei pe care ii deranjeaza putin spre deloc ca sunt condusi de ei. Si pe urma sa vedem cat va mai trece pana cand va intra tara in faliment.

      Uneori trebuie sa ajungi la „rock bottom” ca sa iti revii, si din nefericire cred ca asa va ajunge Romania. Si nu sunt sigur de partea cu revenitul.

    • @Oltele
      Te referi la vietile distruse a celor de la tara care nu au nici acum toaleta in casa? Te referi la mediul rural scufundat in saracie? Te referi la copiii imbecilizati in ultimii 30 de ani? Te referi la legile cretine care arunca tara in aer? Te referi la soparle aruncate si legi pe „jenuche” care rezulta in concedieri in masa? Astia care fac tara sa pice de fraiera in fata aliatilor si iau decizii la plesneala?

      Ai dreptate! Astia enumerati aici care nenorocesc oameni chiar „deranjeaza”… asa cum zici tu. Ma bucur ca suntem pe aceeasi lungime de unda!

    • Milioane de sobolani… Dar atentie!- noi avem pisicile…!

    • Comentariul de mai sus e replica pt. stimatul domn @Oltete..
      Intrebare pentru stimata Redactie: ”Cand vom intra si noi in randul lumii si vom avea parte de o sectiune ”Adaugă un comentariu” mai bine aranjata, cu posibilitate de ”reply” multiplu si cu multe altele…?

    • imi_pasa_de_romania
      Se refera la cei traumatizati din cauza ca, pentru cateva zile, au trecut de la vila cu piscina prin regimul de retinere, cu veceu turcesc la comun. Pai crezi ca nu se pune asta la fiere?

  6. Ce ”tumefiat” arata Valcov in poza de mai sus…! Fie viata in cimitir nu e asa ”dulce”, precum se spune, fie lumina lumanarilor nu e suficienta pentru evaluarea precisa a stivelor de tablouri si a gramezilor de lingouri…!