G4Media.ro

Un sindicat din ANAF contestă în justiție reorganizarea direcției care se ocupă…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Un sindicat din ANAF contestă în justiție reorganizarea direcției care se ocupă de confiscări și recuperarea prejudiciilor: transferul activității de la nivel central la local va conduce la nerecuperarea prejudiciilor

Sindicatul FINTIM din cadrul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Timișoara a dat în judecată ANAF, Ministerul Finanțelor și Guvernul României și contestă reorganizarea direcției care se ocupă de confiscări și recuperarea prejudiciilor, potrivit unui document consultat de G4Media.ro.

Sindicaliștii susțin că reorganizarea Direcției Generale Executări Silite Cazuri Speciale din cadrul ANAF va conduce la nerecuperarea prejudiciilor din dosarele penale.

Prin Hotărârea de Guvern nr. 565 din 23 mai 2024, Executivul a reorganizat Direcția Generală Executări Silite Cazuri Speciale din ANAF, i-a lăsat doar atribuții de îndrumare și control la nivel central, a desființat serviciul Confiscări și serviciile regionale ale direcției și le-a transformat în compartimente în cadrul administrațiilor fiscale județene. Cu alte cuvinte, a mutat activitatea de confiscare și recuperare a prejudiciilor de la nivel central la nivel local.

  • << Prin punerea în aplicare a Hotărârii de guvern atacată (…), paguba iminentă adică „prejudiciul material viitor și previzibil sau, după caz, perturbarea previzibilă gravă a funcționării unei autorități publice sau a unui serviciu public” rezultă (…) o pagubă publică la nivel național prin neinstituirea măsurilor asigurătorii și nerecuperarea prejudiciilor în materie penală și respectiv prin emiterea unor acte administrativ fiscale lovite de nulitate absolută.
  • Toate acestea vor duce la diminuarea considerabilă a colectării de sume la bugetul general consolidat.
  • O pagubă iminentă de imagine și pecuniară la nivel european, prin neducerea la îndeplinire a sancțiunilor internaționale, nerecuperarea prejudiciilor rezultate din taxe vamale și fonduri europene stabilite prin hotărâri judecătorești în materie penală, consecințe financiare viitoare dezastruoase pentru Statul Român, prin posibilitatea aplicării unor sancțiuni din partea Comisiei Europene de infrigement împotriva României >>, se arată în documentul consultat de G4Media.ro.

Cu ce se ocupă Direcția Generală Executări Silite Cazuri Speciale din ANAF

Direcția a fost înființată în 2013 pe vremea când ANAF era condusă de Gelu Diaconu și se ocupă cu recuperarea prejudiciilor din dosarele penale cu verdicte definitive de condamnare.

Această direcție din ANAF este complementară cu ANABI din cadrul Ministerului Justiției care se ocupă doar de administrarea bunurilor sechestrare, fără să fi intervenit un verdict definitiv de condamnare.

Departe de a fi extrem de eficientă, Direcția Generală Executări Silite Cazuri Speciale din ANAF a reușit totuși să recupereze parțial prejudicii în dosare importante precum cele ale lui Sorin Ovidiu Vîntu, Ovidiu Tender sau Dan Voiculescu.

Potrivit Europa liberă care citează un răspuns oficial al ANAF din aprilie acest an, în ultimii cinci ani, Direcția Executări Silite Cazuri Speciale a recuperat peste 200 de milioane de euro (un miliard de lei).

În 2023, a fost recuperată o sumă record: 41 de milioane de euro (peste 205,6 milioane de lei).

Cel mai slab an din ultimii cinci a fost 2020, când inspectorii ANAF au reușit să adune doar 29 de milioane de euro (142 de milioane de lei).

În ultimii cinci ani, Fiscul a confiscat și imobile în valoare de aproape cinci milioane de euro (23 de milioane de lei), tot ca urmare a unor sentințe judecătorești definitive.

Context. Reorganizarea direcției din ANAF care se ocupă de recuperarea prejudiciilor vine în contextul în care, în ultima perioadă, Justiția a decis anularea mai multor condamnări în cazuri celebre, a ridicat sechestrele asigurătorii sau a suspendat recuperarea prejudiciilor. Vezi cazurile Puiu Popoviciu, Ovidiu Tender sau Dan Voiculescu.

Pe 24 mai, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, anunța reorganizarea ANAF ”care va duce lupta antifraudă la un alt nivel”.

”Se reorganizează Direcţia generală executări silite, pentru a accelera procedurile de valorificare a bunurilor confiscate şi intrate în proprietatea privată a statului”, preciza ministrul.

El sublinia că ”acest amplu proces de reorganizare este un pas crucial pentru a se asigura că ajung să colecteze eficient acei bani care trebuie să meargă către investiţii, funcţionarea instituţiilor medicale, pensii, alocaţii, nu în economia neagră”.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Lasa ca ANAF va recupera doar de la oamenii de rand. De la smecheri, 0.

  2. Nici așa nu e bine, nici așa! De fapt nu e voință politică!

  3. Eii kaka trebuie să împărțim șpaga acum ? Nu-i ok