G4Media.ro

Un singur cuvânt: Nesimțire. Nesimțire politică

Un singur cuvânt: Nesimțire. Nesimțire politică

Atât se poate spune, decent, despre modul în care președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban s-au comportat într-un moment de cumpănă pentru România: au dat dovadă de o nesimțire politică fără margini, cosmică. Explicația nesimțirii președintelui vine chiar de la nefericitul Florin Cîțu, premierul desemnat care și-a depus mandatul cu puțin înaintea votului din Parlament, sub presiunea infernală exercitată de Ludovic Orban.

”Decizia Președintelui Klaus Iohannis de a mă desemna pentru funcția de Prim-Ministru a fost o onoare. Însă ea a fost luată în contextul în care alegerile anticipate erau o soluție agreată de majoritatea partidelor. Această variantă nu mai există astăzi (si dupa decizia CCR)”, a scris Florin Cîțu pe Facebook, încercând să-și explice gestul iresponsabil pentru care nu ar mai merita să ocupe vreo funcție publică vreodată.

Ce ne spune, așadar, micul figurant în sceneta anticipatelor, pentru care Partidul și Președintele lui, la care se referă plin de evlavie cu majuscule, sunt mai importante decât țara? Stimați cetățeni, eu oricum eram o propunere de premier pur formală. Trebuia să pic în Parlament conform planului prezidențial, dar Curtea Constituțională ne-a dat socotelile peste cap. Altfel spus, din 26 februarie, de când a apărut primul caz de coronavirus în România și până azi, planul anticipatelor a rămas în picioare.

Ne-a durut în cot pe toți de coronavirus și de sănătatea voastră, nouă ne ardea mai departe de anticipate. Timp de două săptămâni am visat mai departe cai verzi pe pereți în timp ce o țară întreagă tremura de frica coronavirusului. Două săptămâni, atenție, am trăit pe altă lume.

Asta ne zice domnul Cîțu în disperarea lui de a-și explica gestul.

Nimic nu l-a întors din drumul său pe șeful statului, nici agravarea situației în Italia și alte state europene, nici apariția primului caz în România și evoluția ulterioară ușor de anticipat de orice om cu inteligență medie. Repet și subliniez: tot ce zice azi președintele Klausi Iohannis despre nevoia unui guvern stabil, despre prioritate zero, responsabilitate și celeritate sună foarte bine, foarte corect.

Numai că era obligația lui încă de acum două săptămâni, de la apariția primului caz de coronavirus în România, să pună capăt crizei politice și să accelereze instalarea unui guvern și să renunțe la anticipate, exact așa cum procedează azi, trezit la realitate de explozia cazurilor de coronavirus. Și este doar începutul epidemiei.

Din cauză că a minimalizat cu bună știință gravitatea situației doar pentru a mai acorda o șansă planului anticipatelor, șeful statului a pus în pericol grav sănătatea cetățenilor. Pe 27 februarie am scris că președintele Iohannis nu va putea gestiona anticipatele în paralel cu coronavirusul care tocmai intrase în România și că ar face bine să renunțe la planurile lui rupte de realitate. Azi am ajuns în acest punct.

De ce erau importante cele două săptămâni? Cumpăram timp. Timp în care se puteau face mult mai multe pentru a reduce riscurile și pentru a face totul pentru a limita numărul de infecții. Vedeți aici explicațiile unui medic

Însă președintele Iohannis a dat dovadă timp de două săptămâni de o ne-simțire politică uluitoare. Ne-simțirea înseamnă în acest caz lipsa totală de empatie față de o chestiune pur umană, față de situații de viață și de moarte. Planurile lui politice au contat însă mai mult, din păcate. Dacă tot nu credeți, citiți din nou ce scrie păcătosul Cîțu pe Facebook. Adevăr grăiește! Anticipatele erau valabile până azi.

Or, era clar de la primul caz de infectare că România va călca pe urmele Italiei, că nu mai e timp de pierdut. Am discutat acest scenariu inclusiv cu apropiați ai președintelui, care mi-au răspuns la vremea respectivă că oamenii politici au un grad de cinism ceva mai mare decât al oamenilor de rând.

Nu mă îndoiesc că au dreptate, dar parcă de data asta e cam mult. Se joacă, totuși, cu viața și cu sănătatea noastră. Nimic nu l-a întors din drum pe șeful statului, deși sunt convins că a fost avertizat că se îngroașă gluma. De notat că președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a rămas fidel înțelegerii cu președintele Iohannis pentru declanșarea de alegeri anticipate până în ultima zi, adică până azi.

Aproape tot PSD-ul era decis să voteze instalarea guvernului Cîțu, din mai multe motive, numai Marcel Ciolacu și Paul Stănescu au rămas până în ultimul moment fideli înțelegerii de a vota împotrivă.

Iar aici ajungem la celălalt caz de nesimțire politică chiar mai scandaloasă decât prima: Ludovic Orban. Un personaj politic de un cinism politic abisal. Am arătat deja cum și de ce s-a jucat Ludovic Orban cu decizia de închidere a școlilor.

Numai că de la episodul de închidere a școlilor, decizie cu care liderul PNL n-a fost inițial de acord, Ludovic Orban a evoluat în rău. Potrivit informațiilor exclusive obținute de G4Media.ro, Orban a exercitat o presiune infernală asupra lui Florin Cîțu pentru a renunța la mandat de teamă că ar putea fi votat de Parlament, dat fiind că toate partidele au convenit că România are nevoie de guvern stabil.

Altfel spus, în plină criză generată de coronavirus, ne trezim cu încă un mare om de stat după Klaus Ioannis, care are propriul său plan politic, acela de a se menține cu orice preț la putere și adâncește fără scrupule criza politică. Cristian Pantazi a explicat deja de ce avem de-a face cu un gest de maximă iresponsabilitate politică, nu mai reiau aici argumentele. Și în cazul lui Ludovic Orban, ne-simțirea politică se traduce prin indiferență crasă, cinsim abisal și decuplare de realitate.

Orban rămâne politicianul anilor 90, dispus să tragă pe sfoară pe toată lumea de dragul puterii, pentru care interesul personal este mai presus de binele public. După acest episod de iresponsabilitate crasă, liderul PNL nu mai trebuie să exercite vreodată o funcție de autoritate publică.

O fi băiat de comitet si simpatic, numai că pare dispus să calce pe cadavre pentru a-și păstra puterea, gata să sacrifice orice pentru ambițiile sale politice. Inclusiv viața și sănătatea noastră, la fel ca președintele Iohannis.

În momentele de criză, nu de acalmie, pace și prosperitate, se vede cu adevărat calitatea oamenilor. Atunci vedem cine sunt, dacă au calități reale de conducători sau avem de-a face cu politicieni slabi, depășiți de situație și de vremuri.

La două săptămâni de la declanșarea celei mai grave crize de sănătate, cu țări UE care declară stare de urgență, cu măsuri extraordinare luate  în toată lumea, România nu are guvern în deplină capacitate administrativă.

În loc de concluzie. Cum au ajuns așa? De ce nu se gândesc la noi nici măcar în siutații de viață și de moarte? Ce-i orbește în asemenea hal? Dorința de putere e mai puternică decât instinctul de conservare al speciei?

 

 

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

121 comentarii

  1. Se pricepe si tapalaga la politica?

    • Nu mi-a fost pe gust d-l Tapalaga, dar trebuie sa recunosc ca in ultima perioada are pozitionari din ce in ce mai corecte: numirea procurorilor sefi fara aviz pozitiv de la CSM, acest joc de azi…

    • nu…se pricepe la basism…a dat basescu ordin pe unitate…un nesimtit

    • Bunul simţ zice că acum mai uşor vine Oreste, sau Rareş, decât încă o dată Orban.

    • EXACT,tapalaga danut ,pe care l apreciez ,uita ca nu presedintele si primministru trateaza boala,CI medicii si spitalele care le a construit in 30 de ani guvernantii.Apoi.anticipatele stie tot prostu ca trebuie altfel cu parlamentul de doi lei si CCR de zero lei conduc Romania NU guvernul .

    • # kondensatorilor, aparati in continuare tricicleta kwi – horban – katzu

      Cu asa „bravi” fuhreri atacam la sarja C-19, exact ca polonezii calare in WW II.

      „Liberalul Florin Catu da o declaratie controversata, spunand ca

      Educatia si Sanatatea

      nu ar trebui sa fie prioritare.”

      „Sectorul privat trebuie sa fie principalul obiectiv in romania,

      nu invatamantul,

      nu sanatatea.

      Trebuie sa muncim mai mult. Romania nu-si permite azi

      sa stea o luna acasa, platit,

      in conditiile in care suntem aproape cea mai saraca tara din Europa. […]” a spus Florin Catu pentru Adevarul.”

      https://www.bzi.ro/liberalul-florin-catu-declaratie-controversata-educatia-si-sanatatea-nu-ar-trebui-sa-fie-prioritare-643698

    • Tapalaga, tu ai consumat tone de cerneală pentru a promova anticipatele într-o maniera evident anticonstitutionala, egoista si ipocrita.

      Esti ca useristii care au inceput tot balamucul cu anticipatele, iar acuma il blameaza pe Johannis, Catzu ai Orban ca au pus premier la mișto. Sinteti complici cu toții.

    • Lui domn’ Tapalaga ii place agitatia fara rost, dramatismul de trei lei, din cind in cind e si el o gaina fara cap din marea masa agitata.

    • @nicolae, esti prost de bubui amice! „nu presedintele si primministru trateaza boala,CI medicii si spitalele care le a construit in 30 de ani guvernantii”. bai frate, DA, spitalele sunt varza dar exact premierul si presedintele puteau si trebuiau sa actioneze in situatia aceasta de criza. in loc de jocuri meschine de-a anticipatele si uite guvernu’ nu e guvernu’, te pun ca sa te pic, etc, avand in vedere situatia din alte tari si faptul ca noi avem avantajul asta imens de cateva saptamani, in aceste saptamani trebuiau depuse toate eforturile pentru extinderea si dotarea sectiilor ati cu aparatura necesara. sectiile ati actuale sunt vai de mama lor. in 3 saptamani maxim nu o sa mai existe loc la ati! de medicamente ce sa mai zic! o sa murim in casa ca italienii iar idiotul sef are tupeul sa vina sa spuna ca simptomele sunt usoare si spera sa treaca totul in cateva saptamani! cum mm poti sa fi atat de nemernic? si daca va faceti iluzii ca e afectata doar populatia in varsta (ceea ce ar insemna ca sunteti nemernici) o sa aveti o surpriza foarte neplacuta! la timisoara i-au indopat cu antiretrovirale, de asta au evoluat foarte bine. crezi ca exista astfel de medicamente suficiente? evident ca nu! in state au dat drumul la remdesivir pentru cazurile grave, desi nu e suficient testat si nu e aprobat fda! lumea e disperata, tarile declara stare de urgenta, inchid granitele, merkel le spune nemtilor ca asta e, 60-70% o sa fie infectati, idiotul de boris recunoaste si el ca in uk sunt > 10000 de persoane infectate, numai idiotul nostru „spera sa treaca in cateva saptamani”! cum poti sa spui asa ceva?! ori esti complet idiot ori meschin!

    • Dar de ce nu se mentioneaza nicaieri de jocul marsav facut de psd? Oare ei nu au chiar nicio raspundere? Oare ei nu erau oameni de stat?

    • Nu este vorba despre nicio nesimtire.
      Nu a fost pusa in niciun fel in pericol sanatatea populatiei, prin depunerea mandatului premierului desemnat.
      Tara a fost aruncata in criza de psd si de actuala CCR.
      Cu parlament si cu guvern, chiar interimar, tara poate fi condusa, iar criza sanitara poate fi gestionata.
      Masurile pe care le-ar fi luat un guvern cu puteri depline ar fi fost blocate de parlamentul dominat de mafia psd si de CCR, aflata in slujba aceluiasi psd.
      Pentru a gestiona criza este nevoie de bani.
      Bani nu pot fi adusi la buget decat desfiintand salariile si pensiile nesimtite ale parlamentarilor si ale altor categorii (Curtea de Conturi, ASF etc) desfiintand indemnizatiile falsilor revolutionari, desfiintand indemnizatiile falsilor academicieni, de la falsele academii, desfiintant Institutul Tapului Levantin, desfiintand subventiile acordate partidelor si confiscand integral averile marilor corupti si marilor infractori, care au devalizat tara. Aceste masuri ar fi blocate imediat de acest parlament si de aceasta Curte Constitutionala.
      De aceea, singura solutie adevarata este dizolvarea parlamentului borfasilor, revocarea si arestarea judecatorilor corupti de la CCR, de la ICCJ, de la CSM, de la Curtile de Apel si de la Judecatorii si declansarea de alegeri generale anticipate. Pana atunci tara poate fi condusa foarte bine prin decrete ale guvernului si ale presedintelui.

    • @D. T. :
      Iata ca nu a fost vorba despre nicio nesimtire politica, ci despre intelepciune si abilitate politica.
      Lasul Citu si arhitectul haosului nu au fost nici lasi, nu au creat nici haos, dimpotriva, au reusit sa contracareze manevrele mizerabile ale mafiei psd si ale infractorilor de la CCR. Iata ca guvernul Orban a putut fi rapid reinvestit, iar decizia aberanta a CCR, cum ca Orban nu putea fi re-nominalizat, s-a dovedit o manevra ticaloasa a mfiei psd.
      S-a intarziat procesul doar cu doua zile, timp in care tara a fost guvernata si nu a fost aruncata in haos.

  2. Fuck. Dan chiar ca e pissed off la situatie.
    Eu sunt sigur ca Florin Citzu a stiut ca prin postarea asta poate sa le si lase un gust amar celor doi mari politicieni. De asta a scris-o asa si acuma.

    Zici ca avem un House of Cards de Romania aici. Nici nu vreau sa ma gandesc, dar parca ne paste o contractie economica precum cea din Argentina. In Romania e clar, tara e in criza de cand au avut loc ultimele alegeri parlamentare si de atunci are doar momente de peak-crisis si unele de criza mai domolita.

    • Pissed-off, pe buna dreptate. PSD, PNL, USL, ALDE, UDMR, PMP, Kklaus, chiar si parte din USR – sunt niste infectii ce ar trebui eliminate. Nu are cine, fiindca o buna parte din popor sunt precum chipul si asemanarea lor.

      Intr-un fel, pacat ca RO este in structurile tarilor civilizate. Ar fi mers foarte bine o dictatura militara, condusa de un militar inteligent, educat, poate chiar importat. La cate lucruri merg prost in RO, doar cu forta se mai poate repara ceva si recupera handicapul fata de tarile dezvoltate. Doar asa dezvolti o tara in mai putin de o generatie, daca populatia e incapabila sa faca asta prin proprie vointa. Corectezi, educi, apoi introduci valorile democratice. Pe cat de utopic suna, pe atat de adevarat poate fi. /opinie de la distanta

  3. Îi aștept pe trolii plătiți din banii publici, care își fac veacul în Modrogan, gen Bad@ și tovarășa profesoara lui pește prăjit Gabriela Constantinescu, să explice. Bad@, nu uita ghilimelele. GB, nu uita să fi penibilă, ca de obicei.

  4. Iohanis s-a dovedit cat este de iresponsabil numind-o pe Viorica Dancila premier, dar aici cred ca putem discuta despre inalta tradare si nu de iresponsabilitate. Presedintele a pus in pericol viata a 18 milioane de cetateni si capacitatea statului de a se administra, totul pentru asi atinge obiectivele politice/electorale, cumva similar cu gestul lui Trump in cazul Ucraina. Dupa Ion Iliescu se pare ca este al doilea presedinte care pune in pericol viata cetatenilor cu buna stiinta.

    • Cele 18 milioane de care vorbesti ar fi trebuit sa caste dracului ochii in 2016 si sa iasa la vot, totul este din cauza celor care-au stat la gratare, si-acuma sunt tari in clanta!

    • @GC: Sa aleaga ce in 2016??? Pe voi??? Pe cine??? La fel va fi si acum, v-ati facut-o cu mana voastra!

  5. Eu nu mi-am facut iluzii cu PNL si mai ales cu Orban. Cred ca devine tot mai clar pentru toata lumea ca trebuie sa luptam impotriva vechiului FSN care traieste prin PSD, ALDE, Pro Romania, PNL si UDMR. Singura sansa este clasa politica noua USR-PLUS. Cu toti ceilalti ne-am lamurit.

    • Ce sa zic asa este ca fosta garnitura politică a ajuns la niste limite la care nu mai poti accepta scuze sau vrajeli ieftine. Sa vina si altii și dacă nu or sa faca treaba sa vina altii. Dar macar incercam și cu altii !

    • Exact asa, sa aducem niste paduchi noi, flamanzi, care sa suga asa cum am vazut ca a facut Iliutza Barna!

    • Te ti-o fi placand Gorghiu!!!!

    • De acord cu Zimbru, USR/PLUS e ultima şansă a României.

      La ce minte au românii, ţara e terminată.

    • Nu degeaba esti gooe! La asa nume, asa creier! Dupa neuronal tau ar trebui sa-i imbuibam p-astia in veci, n’asa? Tipic romaneste! Maimute!

  6. „nefericitul Florin Cîțu” Ei na, ca nu poate trai Cîțu daca nu e premier. Doar ministru o fi prea putin.
    Sunt calcule politice. Au facut rocada intre ei din calcul politic. Si care e problema? Si Cîțu si Orban sunt OK. De ce face G4 o tragedie din asta? Se comporta precum Antena3.
    Nu intelegi politica dle Tapalaga. Coronavirusul ajuta PSD fiindca va fi o prezenta slaba la vot. Trebuia o schimbare de tactica in noul context.

    • Tu intelegi ca esti intr-un blocaj mental? Gata, trezirea, in momentul asta coronavirusului nu ii pasa nici de PSD si nici de parintii tai. Jocuri politice se faceau acum o luna. Acum jocurile politice sunt in pauza publicitara. Intra si tu putin si gandeste-te cui ii mai pasa de alegerile tale si de jocurile lor jucate prost. Oamenii voteaza impresii artistice si realizari (noi nu suntem obisnuiti sa votam realizari, caci ele nu prea exista, dar acolo unde exista, sunt votate), PNL si Iohannis au facut o impresie artistica proasta, iar de realizari nu e timp ca “jocuri politice”.
      Hai, incearca sa te gandesti de doua ori mai mult. Bafta!

    • @ Vlaicu: nu esti in stare sa intelegi nimic nici macar dintr-o exprimare, darmite din situatia generala. Incearca Eduard sa explice, dar cred ca n-are cui. Daca nu-ti place „nefericit”, inlocuieste cu „nenorocit”, „nemernic” … Imi placea de Catu cand il combatea pe Teodorovici, dar acum ar trebui sa se ascunda in gaura de sarpe, sa-si tina gura si sa nu mai dea declaratii si sa dispara de pe scena publica forever. Cat despre articol, total de acord cu Dan Tapalaga!

  7. De fapt nu s-a schimbat nimic, vom avea tot guvernul Orban, care nu a plecat nicăieri. Dacă nu se încercau alegeri anticipate toţi ar fi sărit cu gura mare, că Johanis e de vină că n-a făcut alegeri anticipate. Acum ne-am lămurit. Curtea Constituţională joacă de partea PSD-ului. PSD-ul a rămas de fapt la putere, taie şi spânzură în parlament. De săptămâna viitoare o să avem iarăşi guvernul Orban cu toate puterile necesare. Şi ce-i cu asta? Dacă PSD-ul nu vrea ceva nu se face. Între timp PSD va avea grijă să distrugă economia, dând acum iarăşi tot felul de pomeni, zice-se pentru a combate coronavirusul.

    • Iohanis e de vina pentru toata instabilitatea pentru ca su nu-mi spui ca nu stia ce e in CCR, ce poate ea si ce va face ea in spectrul anticipatelor, ca doar nu-i venit cu pluta pe Bistrita! Sau e?!!

    • Ce vreti sa spuneti maestre Radulescu (stiu ca sinteti un mare admirator al lui Iohannis)?
      Ca Iohannis l-a dat jos pe Orban, sau ca el l-a pus pe Orban prim-ministru?
      Ne agiatam aiurea – mamaie-mea spunea „ca un coi intr-o caldare” – de parca n-am sti ca asta va fi jocul pina la alegeri.
      Asta-i realitatea politica, gratie unor multe milioane de alegatori pe care-i plingea mai sus cineva: psd-ul are majoritate, dar nu vrea sa guverneze, mimeaza o opozitie blocind prin CCR si parlament orice miscare de care se prinde si strigind „hotii”. Manevra Dragnea, 2016.
      Ce-i asa de greu de inteles?
      Chiar se pot juca guristii de toate soiurile asa de usor cu mintea oamenilor? Se pare ca da.

  8. Gresit, nu este nesimtire ci doar o banala lipsa de inteligentza/ prostie din partea susnumitilor.
    Ii va costa la alegeri, sa nu se mai bazeze pe rezultatele de la europarlamentare

  9. Câțu și Orban ar trebui să se autoizoleze undeva, împreună și să arunce cheile pe geam. Cel puțin 14 zile. Astfel vor avea timp să stabilească care dintre ei e mai prost.

  10. Orban mânat de cinism politicianist?? Să fim serioși, Mandolină e mânat doar de dosarul pe care îl are înfipt adânc în cur.

  11. PSD redivivus, gratis, fără nici un efort, de NECREZUT !…KWI, PNL, câțu, orban, o adunătură de abjecți cu nimic mai presus decât dragnea, nicolicea, iordache, manda, stănescu and co. Ce poți alege dintre toate aceste dejecții ???. NIMIC…

  12. Cei 2 ii reprezinta pe aceia care au plimbat COVID19 mintind pe toata lumea.

  13. Interpretari, interpretari subiective domneTapalaga……. propaganda anti – presedinte/ PNL continua.

    • Da…continua in p…a cu satelitu’! Gata! Asta ati vrut! Aici ati vrut sa ajungeti! Nu va pasa si nu v-a pasat de nimic! Niciodata! Amaratii astia de romanasi crezi ca va mai inghit ra..aturile? Never! Ati dat dovada fratiei de sange cu pesedeii! Useleul inca traieste si e bine mersi!

  14. Agenda politica a domnului Presedinte Iohannis si a PNL-ului condus de domnul Ludovic Orban este nu doar rupta ci in profund conflict cu agenda publica!

    cele doua personaje politice sunt cu un picior in afara, adica out!

    PNL-ul are mari sanse se calce pe urmele PNT-cd-ului!

    Traiasca lupta impotriva Ciumei Rosii!

    coronavirusul a aratat putreziciunea jocului politic romanesc si putregaiul clasei politice!

    totul a inceput cu europarlamentare care au fost transformate in alegeri generale! si cu un referendum mincinos in substanta lui, in termeni de filosofie politica!

    acolo a fost inceputul, acum se deconteaza…

  15. Exista un fir roșu in politica editorială g4media: USR – singura opțiune politică.

    • Exista si niste punctaje PSD de tipul PSD si PNL aceeasi mizerie.

    • Deh, PSD are televiziunile lui, PNL la fel, USR se descurcă și el cum poate.
      Ironic, Tapalaga era la fel de fanatic pe vremuri în apărarea lui Băsescu și a PDL-ului…

  16. Daca nici acum acest neam nu va descăleca toată clasa politică, indiferent ce consecinte, pușcărie, balamuc, pierderea cunoștinței, bătaie de la miliție, asistente, infirmiere, administrare de medicamente de nu mai știu care, ștergerea numelui din sistemul MAPN că ofiter, inclusiv moartea, aceasta țară numita Romania va dispărea definitiv.

    • Nici acum nu va descaleca mafia. Not now not ever. Controleaza tot. Votati cu picioarele. Dupa ce trece criza.

  17. JUST!
    Turnesolul si-a facut treaba. Azi s-a vazut clar intelegerea intre PNL+PSD=USL

    „demisia lui Carti cel mai bun lucri care se putea intampla ROMANIEI (!)”

    JOS MAFIA!

  18. de aceea sunt aici!

  19. Acum patru ani când KWJ era ȋndrăgostit de Alinuţa a reuşit doar performanta de a da Bucureştiul pe mâna sârmei din Moldova, nu a avut niciun merit ȋn câştigarea alegerilor de către PSD. Ȋn acest an, datorită slăbiciunii lui patologice pentru puiul de securist s-ar putea ca urmările să fie mult mai grave. Politic datorită şanselor foarte mari de revenire ȋn forţă a ciumei roşii, cu consecinţele inerente pentru toţi cetăţenii ţării. Ȋnsă consecinţele gestionării catastrofale a epidemiei de coronavirus nu o poate anticipa nimeni. Sperăm ca pierderile de vieţi omeneşti să nu fie catastrofale, dar consecinţele economice, financiare, criza care sigur ne vor lovi vor fi de neȋnchipuit. Are cineva curajul să anticipeze măsurile pe care guvernanţii vor fi nevoiţi să le ia ? O să ne aducem aminte cu nostalgie de guvernarea Boc.

  20. Constatam ca placuta suedeza adresata pesedeului a lasat sechele in capatanile liberalilor. Si de la atata m..ue Câțu s-a smintit. Hai cu suspendarea lui Johannis pana nu se sminteste si el caCâțu.

  21. Nesimtire e la tine Tapalaga, esti un idiot.

  22. O defulare binevenită și bine țintită. Felicitări, domnule Tăpălagă! M-a uns pe suflet fiecare cuvințel. Sigur, pe adormitul de la Cotroceni n-o să-l atingă prea tare. Acum, că și-a văzut sacii în car, „partidul meu”, „guvernul meu”, „justiția mea” (ca să vă plagiez :)), o să-i fie somnul și mai adânc. Iar vacanțele… de vis!
    Popor fără noroc.

  23. Nesimtirea este starea instalata in toti functionarii publici si bugetari . Mediul privat ( persoane fizice si juridice ) trebuie sa faca ceva . Institutiile statului nu exista entru ele insele ci pentru cetatean . Caci cetateanul plateste tot in economie .
    Capusele trebuie stirpite . Sa incepem de astazi .

  24. Ba Tăpălagă!
    Ba tata!
    Trei ani PSD a schingiuit justiția.
    Acum CCR joacă pe Melodia PSD făcând jocuri politice.
    CCR decide după o constituție făcută live pe genunchii PSD
    CCR tine loc de președinte și de premier, iar voi jurnaliștii care până mai ieri aveau ceva creier sunteți susceptibili de fi rămas încremeniți în prostie.

    • Tu esti incremenit in ideea ca anticipatele mai sunt o solutie (si nu mai sunt de la investirea guvernului Orban). Ai o alta solutie? Nu. Gata, s-a terminat cu asta, poti trece mai departe? Sau spunem piua si ne asteapta toata lumea pana cind ne ies noua jocurile de jucatori prosti?
      Hai, bafta!

    • Diferenta intre Tapalaga si tine este ca isi da seama cand ceea ce se intampla e o „mizerie”. Chiar vreau acum sa imi explici si mie cum adancirea tarii in instabilitate politica ne ajuta. Vreau sa imi explici de asemenea cum numirea unui om cum e Licu (doctorat plagiat, presiuni asupra jurnalistilor sa nu fie dovedit plagiatul, fals in acte, aviz CSM negativ) de catre Iohannis nu e tot un simbol de jigodism.

    • mason, agramat, incompetent, slugă (cazul Sorina)…, are mai multe calități Licu

  25. Un titlu demn de România TV sau Antena 3! Iar analiza e profund greșită.

    PNL a acționat foarte corect joi, dejucând sabotajul PSD-ului. Cei care au băgat țara în criză sunt cei de la PSD, plus că au lăsat găuri în buget încât orice măsură urgentă e periclitată. PNL a respectat constituția, iar Orban se dovedește că gestionează foarte bine criza. Merită să redevină premier cu puteri depline.
    Că asta nu-i place lui Tapalagă, chiar nu contează!

    • PSD a lasat tara in criza, PNL a adancit-o.

    • @ Mag: „analiza e profund greșită”: Ba analiza celor care nu sunt capabili sa se adapteze unei situatii ce se modifica dramatic si se mentin in ideile lor putine si fixe e profund gresita. „Că asta nu-i place lui Tapalagă, chiar nu contează!” Dar ca nu place nici multor votanti, nici asta nu conteaza? Eu sunt unul! PNL, tu nici nu stii cat de mic incepi sa fii! Precizare: Ce a facut PSD-ul justitiei e impardonabil si nu ii voi vota ever. Ce au reusit ieri sa faca catu, orban si iohannis e ca m-au scarbit la maxim (iar) de intrega clasa politica. Intersectia dintre agenda lor si cea a tarii / natiunii in situatia actuala e multimea vida.

  26. Dan Tapalaga bate campii ! . Din subiectivism politic. Pentru ca Dan Tapalaga, foarte probabil, il prefera pe politicianul cu radacini austriece Catu sa fie Premier in locul ungurului Ludovic Orban (pe care poate il uraste). Mai multi politicieni s-au exprimat astazi similar, in frunte cu albanezul Ponta, grecul Tariceanu etc. Si acum Dan Tapalaga vrea sa se ia de mana cu ei. Nu are decat !
    Catu n-a dovedit ca e bun nici ca Ministru de Finante, daramite ca Premier ca sa-l inlocuiasca pe Ludovic Orban. Care Ludovic Orban este peste Catu in capabilitatea de Conducere Politica a unui Guvern.
    Catu e un ,,robotel imoral al bancilor private „, nu un lider. Catu, cel mult, e un isteric (ca si Hitler) cu pretentii de ,,Conducator” !. Romania nu mai are timp de pierdut cu ,,experimente politice” ale unor asemenea indivizi (ca si Catu) in varful ierarhiei Statului.

    • Desteptule, cine l-a numit pe Catu la finante daca nu Orban? Daca Catu a fost o alegere proasta, e un alt motiv pentru care Orban e o alegere proasta. Ai tara in prag de criza economica si numesti un incompetent? Si dupa logica ta, tot prost iese orban.

    • Draga rahanel,

      .

    • catre @ Dascal .
      Pe austriacul Catu l-a numit neamtul Iohannis si nu ungurul Ludovic Orban.
      Era o solutie de avarie…………daca nu venea Coronavirusul.
      Situatia acum s-a schimbat. Au venit in ultimile saptamani mai multi parlamentari in PNL. Adica se poate face un Guvern impreuna cu USR si PMP. Situatia voturilor in Parlament este alta fata de Investirea lui Ludovic Orban din noiembrie 2019. PNL acum chiar poate face o majoritate fara voturile a cea mai ramas din ALDE si cea mai ramas din Pro Romania.

  27. imi vine sa vars cand vad asemenea articole ale unor asa zisi „influenceri”gen dan tapalaga,liviu avram,ioana ene dogioiu,pantazzi,s.a.acum vreo patru luni ludovic orban era declarat omul politic al anului 2019,era bun cand spunea ca vrea alegeri de primari in doua tururi,alegeri anticipate sa scapam de ciuma rosie!!!sub o forma sau alta ,bine sau rau,pnl si orban au incercat sa le obtina,riscand f mult fiind singuri impotriva tuturor(televiziuni,ziare on line,ccr,parlament,avocatul poporului,etc).daca as fi cinic,as spune ca ptr a obtine asa ceva mai bine as negocia cu ciolacu ,decat cu barna si ciolos,panaramele astea doua tradeaza imediat si mai vorbesc si urat!tipau ca din gura de sarpe ca vor anticipate si acum sunt „patriotii nationali”,cu mult peste jegurile de tariceanu si ponta ,de ex!

    • Băi dar cât de prost să fii?!?! A facut ceva din ce verbaliza mister Orban? Nu!!! A facut blat cu Ciolacu și dacă îi dădu cu flit CCR vrea el premier în vreme de coronavirus…pentru ca el „luptă ” ,când îl auzi luptă…Cea mai penibilă scuză a lui Câțu este aceea ca nu vrea sa fie votat de PSD,cum sa-i zică lui Olguța ca l-a pus ea premier? Băi…țara moare și peneliștii se piaptănă lung!!!

  28. Nesimtire ziaristica a nefericitului tapalaga! Coane, ai luat-o pe urmele batranului stalinist coroiu! Ai luat si tu ceva banuti de la varan?
    Ai luat-o prin balarii de cateva ori in ultima vreme. Nu iti mai citesc ANALizele, nici pe ale tale, nici pe ale lui pantazi.
    (numele proprii scrise cu litera mica pentru a indica lipsa totala de respect)

  29. DESFIINTATA CCR, trebuie scapat de dinozaurii comunisti de acolo si de PSD/UDMR/ALDE/Pro Romania din parlament, dupa ceea vom vedea cum guverneaza liberalii!!!! Florin Catu e prea putin politician si prea mult finantist ca sa se vrea PM, nu-l invinuiesc pt absolut nimic!!!
    Iar Tapalaga, ciocu mic!!!!!

  30. !Devil Shaiseh

    eu tot zic ca domnia-voastra vorbeste cuvinte si gandeste tot cuvinte!

    PSD-ul a schingiut justitita?!

    De aceea nu avem nici un antreprenor strain adus in fata justitiei care justitia, fiind schinguita si aratand prost se face de ras in fata afaceristului corupt strain!

    si ce bine era cu protocoalele DNA-SRI! ce vremuri bune erau atunci, cu aranjamentele lor!

    si ce bine era sa dai procesele pe mana unor judecatori *patati* caci tot ce s-a furat in tara noastra a fost legalizat prin justitie si, ca atare, exista o gramada de judecatori patati in actiune santajabili!

    estimarile merg spre 40000 de locuinte care au intrat fraudulos pe mana unora si altora, in mecanismul de acumulare primitiva, dupa metoda experimentata si de al nostru Presedinte!

    si ce bine ar fi ca deciziile acestor judecatori si aceste aranjamente sa nu fie cunoscute si de aceea trebuie desfiintata sectia de investigare a magistratilor!

    eu nu cred ca in ultima mie de ani in Europa sa iasa 100.000 de mii de talibani mioritici, din care cu onoare si pe merit face parte si domnia-voastra sa strige vrem inchisori!

    talibanii mioritici sunt radicali, tin sa arate ca sunt victime ( ce oameni extraordinari ar fi fost ei daca nu ar fi fost victime!) si au simtul revolutionar foarte dezvoltat ,

    Mita Baston : *ai uitat că sunt fiică din popor și sunt violentă; ai uitat că sunt republicană, că-n vinele mele curge sângele martirilor de la 11 Fevruarie; (formidabilă) ai uitat că sunt ploieșteancă — da, ploieșteancă! — Năică, și am să-ți torn o revuluție, da’ o revuluție… să mă pomenești!… *

    • Bai stefanele, eu chiar sunt ploiesteaca, papagal baltat, ti-am dat pana acum de 3 ori raport, de ce te mai vad scriind aici prostiile oligo pe care le scrii, habar n-am! Chiar, oare cui folosesc ineptiile pe care le dai pe pix, fara virgula, fara punct?

  31. Situatia e grava, „decizia” lui Catu deplasata, alegerea lui Iohannis si Orban de a mai prelungi criza, bizara.
    Dar sper sa nu aveti dreptate, d-le Tapalaga!

  32. Cuțu,Orban,PNL același mizerie

  33. Nu este nesimtire, este TRADARE, capitulare.De aceea kwi nu declarat stare de necesitate, pentru ca Catu nu-si putea depune mandatul.Caz unic in istorie, se va consemna la rubrica neagra, alaturi de abdicarea lui Cuza, sub amenintarea penelistului Sturdza!

    • Lasa c-o declara de marti, esti multumit tu si cu weber? Daca intr-adevar se ajunge la declararea starii de urgenta, poate li se pune un dop in bot latrinelor tv, ca sa se termine cu fake-news.

    • Femeie, cred ca ai probleme cu nervii!

  34. Scuze, eu nu sunt deloc de acord cu opinia autorului, in cazul articolului de față.
    Eu am fost la aproape toate manifestațiile din Piața Victoriei, inclusiv cu soția și cei doi copii (unul era in cărucior la acea vreme).
    Nu voi uita NICIODATĂ că PSD este cel mai NOCIV partid pentru România și sunt pregătit sa îndur anumite lucruri, respectiv să tolerez un derapaj sau un comportament politic nedemocratic/neetic al Președintelui sau al partidelor de centru-dreapta, atâta timp cât acțiunile sunt îndreptate (strict) împotriva PSD.
    Cel mai de groaza film pentru mine, ar fi ca PSD să câștige capital electoral in contextul actual și să guverneze in următorii 4 ani.
    In concluzie: gândiți-vă bine ce vă doriți.

  35. Tăpălagă, dormi in bocanci, boicotezi un sistem și îți doare de toata redacția de pe Calea Victoriei, azi la orele 12:00, granitele Romaniei vor ramane deschise, in principal, doar la Marea Neagra, unde unu oficiază deja morții duminică. De Petru și Pavel.

  36. !Iar suntem cu chilotii in vine

    eu zic ca domnul Presedinte Iohannis si domnul Ludovic Orban constientizeaza ce fac, dar nu le pasa de urmari, sunt iresponsabili!

    retragerea domnului Citu s-a produs cand au constatat cu surpriza ca Parlamentul chiar l-ar investi ca premier si atunci toata jucaria ar cadea…

    a se citi declaratia domnului Zegrean :

    https://www.mediafax.ro/politic/augustin-zegrean-despre-citu-joaca-stupida-fara-legatura-cu-constitutia-sau-cu-politica-18976766

    cu tot respectul pentru domnul Dan Tapalaga, eu nu as fi spus nesimtire, ci iresponsabilitate!

    domnii Iohannis si Orban sunt, din punctul meu de vedere, out!

  37. Gata, nu mai vrem anticipate ca a venit un virus? Am uitat de ce se doreau anticipate? Ne doream un guvern sa faca reforme si sa aduca tara asta pe un drum corect de reforme si civilizatie si acum le dam dracu’? Cand va veni criza economica nu vom avea nevoie de un guvern cu majoritate in Parlament?

    Ce poate face un guvern intreg si nu poate acum si ce va putea un guvern intreg fara sa il blocheze parlamentul PSD? Sa ne uitam ce legi au votat ieri de urgenta! Doar legi populiste de impartit niste bani, niciuna de reforma si de reala blocare a virusului!

    Nesimtit esti tu Tapalaga ca renunti la principii dupa cum bate vantul!

  38. !Florin

    mergeam odata in tara si urma sa intru intr-un oras…

    muncitorii de-acolo au declansat o greva si au blocat soseaua….santaj…

    cu ce drept ma blocheaza pe mine, m-am intrebat?

    cum sa le spui organizatorilor ca mi-au incalcat libertatea?

    nimeni nu are voie sa incalce libertatea altuia…

    iar libertatea, citire dupa Hobbes:

    ,,absenţa piedicilor externe, care adesea îl lipsesc pe om de o parte a puterii sale de a face ceea ce ar voi, dar care nu-l pot stânjeni să-şi folosească puterea rămasă, aşa cum îi dictează judecata şi raţiunea”;

    poate ca ar fi bine ca inainte de a mai iesi la mitinguri fara organizatori, ocupand Piata Victoriei , sa trageti o lectura din Hobbes!

    • Fănele ti-am mai zis.
      Du-te la oglindă și spune-i : „du-te dracu”!
      Totuși crede-mă oglinda nu are nicio vină.

  39. @Nic,

    În articolul 1 din constituție , aliniatul 3 se spune că România este un stat de drept, democratic și social. Ori prin desemnarea candidatului la funcția de prim ministru din minoritatea parlamentară și nu din majoritatea parlamentară , președintele a acționat antidemocratic, anticonstituțional.Președintele nu poate desemna candidatul după bunul plac , deoarece el nu este împărat, ci trebuie să-l desemneze în mod democratic, cum zice încă din primul articol constituție la aliniatul 3 :România este un stat de drept,DEMOCRATIC și social. Așadar președintele este obligat de constituție să desemneze candidatul din majoritatea parlamentară. Și președintele a jurat să respecte constituția și să apere democrația. Ori el însuși a fost ales președinte în mod democratic adică el a fost pus președinte deoarece a întrunit voturile majorității electorilor. Deci nu a fost pus președinte omul care a întrunit voturile minorității electorilor. Atunci un președinte care stă prin votul majorității electorilor cum poate să spună că e democratic să desemneze candidatul care reprezintă minoritatea parlamentară . Aviz tuturor care comentați pe aici că președintele poate acționa discreționar , adică după bunul plac la desemnarea candidatului de prim ministru. De fapt aceasta trebuia să spună întâi de toate și CCR , că președintele nu poate desemna discreționar candidatul, ci candidatul trebuie desemnat din majoritatea parlamentară.
    Stabilirea majorității parlamentare a candidatului se poate obține prin votarea acestuia în parlament, în cazul în care nici un partid nu are majoritate parlamentară absolută.Dacă o moțiune de cenzură poate fi depusă cu 1/4 din parlamentari, atunci cei care au semnat pentru moțiunea de cezură, să vină cu o propunere de candidat iar ceilalți, parlamentari care n-au votat moțiune și pot forma un grup cel puțin egal cu 1/4 din numărul total al parlamentarilor( nr.egal cu al celor care pot depune o moțiune de cenzură), să vină cu o propunere de candidat. Se votează în parlament, toți candidații propuși astfel, dacă din primul vot niciunul nu obține majoritate absolută se face al doilea vot cu primii 2 clasați în primul tur. Candidatul ieșit este prezentat președintelui, care nu mai are dreptul să-l respingă. Și uite așa, fără să modificăm constituția ci doar regulamentul parlamentului se poate rezolva problema și elimina circul făcut de președinte. Aceasta poate fi metoda de alegere democratică a candidatului în cazul în care nici un partid nu are majoritate absolută. Este o metodă democratică și transparentă. (la o modificare a constituției președintele poate fi scos din modul de desemnare al candidatului și să rămână doar parlamentul)Îmi exprim părerea ca orice vot în parlament să fie la vedere pentru ca alegătorul să poată analiza acțiunea legislativă a candidatului votat.

  40. Fănele ti-am mai zis.
    Du-te la oglindă și spune-i : „du-te dracu”!
    Totuși crede-mă oglinda nu are nicio vină.

  41. Deja simt ca ma lasa nervii! Pai mai oameni buni,toti ciocoflengerii din toate partile critica PNl,pe Orban si guvernul.Pina acum cine s-a ocupat de criza de sanatate? Orban si guvernul.Cum adica nu au facut nimic?Cum nu s-au ocupat de criza coronavirusului?Chiar am inebunit cu totii? Da,ce a facut ieri PNL a fost de nota 100.Nu tin in loc nimic.CCR,este o haita de jigodii psdiste si le face jocul psdistilor.USR,se jeleste ca fata mare,fara sa faca nimic concret. Da,Orban este si va fi un bun PM si asta ii infurie pe idioti.

  42. În articolul 1 din constituție , aliniatul 3 se spune că România este un stat de drept, democratic și social. Ori prin desemnarea candidatului la funcția de prim ministru din minoritatea parlamentară și nu din majoritatea parlamentară , președintele a acționat antidemocratic, anticonstituțional.Președintele nu poate desemna candidatul după bunul plac , deoarece el nu este împărat, ci trebuie să-l desemneze în mod democratic, cum zice încă din primul articol constituție la aliniatul 3 :România este un stat de drept,DEMOCRATIC și social. Așadar președintele este obligat de constituție să desemneze candidatul din majoritatea parlamentară. Și președintele a jurat să respecte constituția și să apere democrația. Ori el însuși a fost ales președinte în mod democratic adică el a fost pus președinte deoarece a întrunit voturile majorității electorilor. Deci nu a fost pus președinte omul care a întrunit voturile minorității electorilor. Atunci un președinte care stă prin votul majorității electorilor cum poate să spună că e democratic să desemneze candidatul care reprezintă minoritatea parlamentară . Aviz tuturor care comentați pe aici că președintele poate acționa discreționar , adică după bunul plac la desemnarea candidatului de prim ministru. De fapt aceasta trebuia să spună întâi de toate și CCR , că președintele nu poate desemna discreționar candidatul, ci candidatul trebuie desemnat din majoritatea parlamentară.
    Stabilirea majorității parlamentare a candidatului se poate obține prin votarea acestuia în parlament, în cazul în care nici un partid nu are majoritate parlamentară absolută.Dacă o moțiune de cenzură poate fi depusă cu 1/4 din parlamentari, atunci cei care au semnat pentru moțiunea de cezură, să vină cu o propunere de candidat iar ceilalți, parlamentari care n-au votat moțiune și pot forma un grup cel puțin egal cu 1/4 din numărul total al parlamentarilor( nr.egal cu al celor care pot depune o moțiune de cenzură), să vină cu o propunere de candidat. Se votează în parlament, toți candidații propuși astfel, dacă din primul vot niciunul nu obține majoritate absolută se face al doilea vot cu primii 2 clasați în primul tur. Candidatul ieșit este prezentat președintelui, care nu mai are dreptul să-l respingă. Și uite așa, fără să modificăm constituția ci doar regulamentul parlamentului se poate rezolva problema și elimina circul făcut de președinte. Aceasta poate fi metoda de alegere democratică a candidatului în cazul în care nici un partid nu are majoritate absolută. Este o metodă democratică și transparentă. (la o modificare a constituției președintele poate fi scos din modul de desemnare al candidatului și să rămână doar parlamentul)Îmi exprim părerea ca orice vot în parlament să fie la vedere pentru ca alegătorul să poată analiza acțiunea legislativă a candidatului votat.

    • Mai sunt articole in Constitutie, mai potrivite a fi fost citate aici: presedintele poate numi orice candidat la functia de premier, atata timp cat nici un partid sau alianta nu a obtinut 50 plus 1 din scaunele parlamentare. Nu este nedemocratic, este scris in Constitutie. Sau poate ca este nedemocratic, dar asa sta scris.

  43. !Devil Shaiseh

    deci cum ramane, sunteti de acord ca in cazul in care cineva din familia domniei voastre va muri din cauza coronavirusului, cel mai important lucru al guvernarii care va veni este lupta impotriva ciumei rosii?

    dati o dovada de sinceritate si marturisiti!

    exista lucruri pe care le poti schimba, lucruri pe care nu le poti schimba, a fi inteligent inseamna a face diferenta…

    altfel spus, daca te ocupi de lucruri pe care nu le poti schimba esti completamente idiot

    in aceasta situatie sunt si recomandarile domniei-voastre, stiind ca eu nu le voi urma!

    • Esti idiot din naștere.
      Toata mascarada PSD-istă cu moțiunea de cenzură cu atacarea la CCR cu alba neagra, avem cvorum n-avem cvorum și multe altele sunt golănii de cartier.
      Masurile au fost luate corect si la timp, dar poporul nu e educat economia, sănătatea și multe alte instituții sunt praf.
      Ce făcea azi guvernul Câtu si nu poate face guvernul Orban idiotule?

    • Ordonante de urgenta. Asta putea face astazi guvernul Citu si nu poate face guvernul Orban.

    • @Eduard, de acord, nu poate da oug. Si ce s-a intamplat cu oug date de guvernul Orban pana acum? Pai sa-ti spun eu, au fost contestate la ccreaua ordinara, care le-a desfiintat, iar psd-udmr-pro le-au luat imediat pe lista de sedinta si le-au respins. Asta e sparlamentul pe care-l avem, din cauza ca am avut prea multi prosti in 2016. Poate in 2020 om avea mai putini, nu stiu. Ale cui oug le-ar accepta imediat actualul parlament? Ale psd, in consecinta, vrei din nou un premier psd?

    • Gabriela Constantinescu, managerii de spitale nu mai au bani sa isi plateasca personalul, deja. Crezi ca PSD ar depune contestatie la CCR sa nu primeasca spitalele fonduri suplimentare, in contextul actual?
      Iar daca in loc de Citu si Orban ar fi fost orice Dancila si orice Teodorovici, te asigur ca ieri seara eram toti in strada. Cu tot coronavirusul din lume.

  44. Singura sansa 😮 generatie noua de politicieni
    In 30 de ani de la BURUIENII au ajuns BALARII .Sa le stirpim cu pixul si sa dam o sansa altora care nu au mai fost la butoane.Si daca ne vom insela sa nu-i lasam sa ajunga BALARII.
    .

  45. !Devil Shaiseh

    evitati sa raspundeti la o intrebare simpla,

    deci cum ramane, sunteti de acord ca in cazul in care cineva din familia domniei voastre va muri din cauza coronavirusului, cel mai important lucru al guvernarii care va veni sa ramana in continuare lupta impotriva ciumei rosii?

    sunteti sau nu sunteti subiect al unui adevar sau sunteti in fel de Rica Venturiano pe-acilea * ori toti sa muriti, ori toti sa scapam*!

    ca sa pot discuta cu domnia-voastra trebuie sa aratati ca sunteti un subiect in raport cu un adevar si o persoana care cauta sa afle adevarul, deci care este dispusa sa inteleaga ca este posibil ca punctul ei de vedere ar putea fi eronat…

    de aceea v-am pus intrebarea in cauza..

    in loc de a fi onest si de a raspunde la intrebare ma faceti * idiot*, lucru care ma onoreaza, intrucat

    * nu exista o bucurie mai mare decat aceea ca un oligofren certificat medical sa te faca idiot* ( parafraza dupa G.Courteline)

    iar pe problema in cauza, a se citi declaratia domnului Zegrean :

    https://www.mediafax.ro/politic/augustin-zegrean-despre-citu-joaca-stupida-fara-legatura-cu-constitutia-sau-cu-politica-18976766

    sa nu uitati sa mergeti sa udati copacii plantati acum o saptamana de presedintele Iohannis si de premierul Ludovic Orban!

    eu banui ca talibanii, in afara de pupincourism mai stiu si altceva, adica sa ude copacii, intrucat sunt mioritici :))!

  46. Sunt de acord, de data asta, cu spiritul acestui text de „analiza” al d-lui Tapalaga.

    Dar insist sa sublinez ca planul anticipatelor nu este exclusiv al lui Iohannis, a fost si rodul unei presiune nemaivazute dinspre societate (presiune pertinenta) si dinspre USR. Toti par sa uite ca USR a fost portavocea prima a anticipatelor, exercitand niste presiuni demne de un partid mai mare. Insa nu fara influenta, se pare: Iohannis le-a dat ascultare, cu toate ca PNL parea sa ezite inca de anul trecut (din motive obscure, ca ar fi fost net avantajat la alegeri).

    Vreau sa stabilim adevarul si ordinea lucrurilor: nu erau „anticipatele lui Iohannis”, ci ale noastre, ale tuturor – in frunte cu USR (de departe cel mai vocal partid pe tema asta). Ca Iohannis n-a fost inspirat si a dus ideea prea departe, asta e alta discutie – n-o contesta nimeni.

    Sa nu uitam insa ca Iohannis personal s-ar fi putut lipsi de anticipate. El poate domni nestingherit inca 5 ani, cu sau fara PNL.

    • La ultima propozitie ai dat cu mucii-n fasole. Iohannis este omul care isi doreste cel mai mult alegeri anticipate, mai mult decat cei din PNL care nu vor sa-si piarda mandatele. Omul vrea Puterea Absoluta, vrea Guvernul Meu.

    • Ce presiune, nene :)) Ne doare fix la basca de anticipate! pe noi, poporul, ne intereseaza salariul, pensia, somajul sau alocatia copilului, sa ne putem cumpara o masina cat mai noua si sa putem merge intr-o vacanta vara cu familia! ATAT!

  47. M-ai omorit (nu de tot). 🙂

  48. Iohannis e departe de puterea absoluta, cu tot cu guvernul propriu (daca ar avea unul). Alta tampenie: parlamentarii actuali ai PNL nu si-ar fi pierdut mandatele la anticipate, decat in cazul in care unii nu ar mai fi figurat pe liste. M-as mira sa se faca asa o triere drastica a listelor PNL. Partidul avea mai ieri 47% din intentiile de vot, apoi 40%, deci mai mult decat confortabil pentru o lista extinsa.

    Apoi: orice presedinte al RO e indreptatit sa-si doreasca un guvern favorabil si sa administreze tara cu o majoritate stabila. Nu vad de ce asta e ceva de blamat. Un presedinte fara guvern si parlament favorabile este redus la zero. Indiferent ca numele lui e Basescu sau Iohannis. Nu poate face decat figuratie, mai mult sau mai putin galagioasa – depinde din ce parte a tarii provine el (sau ea).

  49. !cristians

    anticipatele reprezinta *rodul unei presiune nemaivazute dinspre societate (presiune pertinenta)* !Aveti umor demn de Divertis

    cum ati identificat aceasta presiune nemaivazuta? cum ati reusit sa o masurati? doi din cinci romani traiesc la limita saraciei si ziceti ca astia au facut presiuni nemaivazute?

    asta e ca si cu coronavirusul…e nevazuta, dar este o presiune formidabila..

    stimate domn,

    in Romania de ani buni, agenda politica este rupta si uneori in opozitie flagranta cu agenda publica si dumneavoastra vorbiti cuvinte!

  50. Pare ridicol, dar de ani buni propun(ça idée) un guvern si un pm compus din cetateni straini cunoscatori ai Istoriei Ro. si ai LR, buni profesionisti-unica solutie de a-i salva pe români si România DE LA DEZASTRUL creat nu atît de neocomunisti, cît de cel(DEZASTRU) al mizerabilei gene de ” slavi latinizati”- mizerabili oameni, mai rài decît pe vremea Împuscatului-dramaticà transformare în 30 de ani à unii popor déjà slab. Complicitatea românului în acesti 30 de ani cu CEI CARE ÎL JEFUIESC SI ÎL BATJOCORESC PE EL SI TARA, depàseste de departe Sindromul Stockholm.

  51. @cristians,
    Unde scrie în constituție că președintele poate numi pe cine vrea dacă nici un partid nu are majoritate absolută?Iată articolul la care te referi dar, pe care nu-l înțelegi! ARTICOLUL 103
    (1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.
    Nu-ți este clar de aici că președintele trebuie să desemneze candidatul în mod democratic? Exact pentru acesta consultă întâi partidul cu majoritate absolută dacă este unul , pentru a desemna din majoritatea parlamentară și nu din minoritatea parlamentară candidatul. Iar în cazu în care nu este nici un partid cu majoritate absolută , el consultă partidele, nu ca să se afle în treabă , ci pentru a identifica majoritatea absolută care se poate crea , pentru ca de aici să desemneze candidatul , și nu din minoritatea parlamentară . Acesta este democrația, pe care a jurat să o apere, se ia în considerare majoritatea, nu minoritatea.În parlament o lege este adoptată și dacă are doar un singur vot în plus pentru decât voturi contra. Președintele desemnează un candidat care va trebui să obțină votul de încredere în parlament . Ori cum va putea el să obțină votul de încredere dacă nu este susținut de majoritatea parlamentară?
    Doar împăratul face ce vrea , președintele este obligata de constituție să desemneze în mod democratic candidatul , și nu cum are el chef, deoarece el veghează la buna funcționare a autorităților statului, cum spune în articolul 80, alinatul 2 din constituție: „(2) Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate. ” Ori o bună funcționare a parlamentului și a guvernului , însemnă să desemnezi un candidat care să obțină votul de investitură și nu unul care să cadă la acest vot; ori pentru acesta este clar că desemnarea candidatului trebuie să fie din majoritatea parlamentară.
    Iată , dacă ar fi cum zici tu, că președintele ar putea desemna pe cine vrea, ne-am putea trezi în situația absurdă , ca timp de 5 ani cât are mandat președintele, el să țină țara din alegeri anticipate în alegeri anticipate , în cazul în care la aceste alegeri nici un partid nu ar obține majoritate absolută în parlament; președintele desemnând, în acest caz pe cine vrea, ar putea desemna un candidat care are cea mai mică reprezentare în parlament și la fiecare vot în parlament el să cadă , și iar să mergem iar la anticipate. Nu este absurdul absurdului , situația de care vorbești tu? Așa că președintele nu poate desemna după bunul plac candidatul, ci trebuie să-l desemneze în mod democratic, adică din majoritatea parlamentară , pentru ca guvernul propus de acesta să poată obține votul de investitură în parlament.

  52. Felicitari, domle Tapalaga. In contextul in care masculul Alfa al haitei de manipulatori mercenari de la A3 a dezertat de la misiunea lui, Dvs. ati decis sa-i luati locul. Era necesar ca cineva sa umple locul ramas gol. Nu va temeti deci de cei care nu va inteleg gestul eroic. Corect?

    • Ma suprinde ce multi postaci PNL colcaie pe site-urile principalelor publicatii online. E evident ca PNL are bani si n-are o problema in a plati cu generozitate o armata intreaga de postacii.

      Pacat ca nu realizeaza cum se impusca singuri in picior cu toate aceste miscari ce amintesc de PSD si Dragnea si premierii lui pusi si dati jos dupa bunul plac si vor ajunge sub 30% in sondaje pana in Noiembrie cand se vor face alegeri la termen.

  53. @cistians,

    Când aud ce poți spune ,se sperie cugetul!

    „Dar insist sa sublinez ca planul anticipatelor nu este exclusiv al lui Iohannis,”

    El trebuie să acționeze în cadrul constituțional. Ori nicăieri în constituție nu este prevăzut că el are vreun atribut în plănuirea declanșării alegerilor anticipate, din contră el trebuie să vegheze la buna funcționare a autorităților publice, exercitând în acest sens rol de mediere. Articolul 80/2 „
    (2) Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate. ”

    „Vreau sa stabilim adevarul si ordinea lucrurilor: nu erau „anticipatele lui Iohannis”, ci ale noastre, ale tuturor –”

    Cum adică „ale tuturor” , eu de exemplu nu le doresc și mulți alții de asemenea. Și apoi chiar dacă le-am fi dorit , nu ne permite constituția pe care iarăși ,tot noi am votat-o, să facem alegeri parlamentare oricând vrem uni din noi , ci este scris acolo că se fac la 4 ani , și doar în cazul în care un guvern propus de un candidat de prim ministru desemnat , cade de două ori în parlament este posibil declanșarea alegerilor anticipate. Însă acesta presupune că nu provoci o criză pentru a ajunge la anticipate, ci anticipatele sunt soluția la criză , în cazu în care președintele a desemnat candidatul cu bună intenție, după consultarea partidelor , din majoritatea parlamentară și nu din minoritatea parlamentară.

    „Apoi: orice presedinte al RO e indreptatit sa-si doreasca un guvern favorabil si sa administreze tara cu o majoritate stabila. Nu vad de ce asta e ceva de blamat. ”

    Președintele poate să-și dorească orice , însă ca și președinte, acțiunile lui trebuie să să încadreze în constituția și legile țării , și nu pot ieși din cadrul acesta.

    „Un presedinte fara guvern si parlament favorabile este redus la zero. ”

    Guvernul și parlamentul trebuie să fie favorabile în primul rând țării și poporului, cum și președintele trebuie să fie întâi favorabil țării și poporului.Ei nu trebuie să se favorizeze reciproc pe ei înșiși pentru că ei sunt în slujba țării și a poporului, și fiecare trebuie pentru acesta să acționeze în conformitate cu constituția și legile țării. Atribuțiile președintelui nu sunt egale cu zero cum zici tu , ci este sunt prevăzute în constituția și legile țării și pe care și președintele este obligat să le respecte și să nu treacă peste ele.
    Președintele nu este șeful parlamentului sau al guvernului, ci el are funcție de mediere.

  54. Adaug la nesimtire , inconstienta, dispret si dezamagire ptr. votantii acestora. Regretabila lipsa viziunii politice a Presedintelui , dar mai ales a celor care sunt in preajma presedintelui si au calitatea de consilieri . Ori sunt cu slaba pregatire , ori saboteaza , ori sunt lispiti de curaj sau dece nu, dezinteresati.Oricum pentru noi , spranta a fost distrusa.

  55. Nesimtire, putin spus. Iresponsabilitate, amatorism, diletantism. Nu-mi vine sa cred ca Iohannis e atat de prost. Ceva putred este acolo, la Cotroceni si in pnl. Prea mult s-au facut de ras pnlistii in ultima vreme, cu usl si crin antonescu presedinte, acum cu criza politica care nu se mai termina, un partid de tradatori, dar cu toate astea ramane primul partid in preferinta romanilor. Iohannis in primul mandat, absent total, iar acum face gafe dupa gafe. Cel mai dureros pt romanii care si-au dorit schimbarea modului de a face politica, dupa 30 de ani de la caderea comunismului, este ca se vor trezi din nou cu psdul majoritar. Asta-i rocada in usl. Suntem idioti si-i votam tot pe astia, ne meritam soarta.

  56. Regret Dane T. dar nici pe tine, cum nici pe Rares B. nu va da inteligenta afara din casa.
    Poate ca azi ai inteles deja asta sau poate ca nu, dar pentru tine in mod special rostogolesc ce i-am transmis dlui P.M.Ludovic Orban: Felicitari dle P.M. Ludovic Orban .Asadar de maine veti redeveni prim minisru cu puteri depline si veti guverna Romania pana la viitoarele alegeri parlamentare. Sper ca pana acum mai toti sa fi inteles sensul mutarii de ieri a dlui Catu in formatia celor trei care au stiut-o(s-a observat ca Rares Bogdan nu a stiut-o si nefiind el dat afara de inteligenta dintr-o casa poate prea spatioasa pentru el si-a dat in petec) .Daca sunt multi care s-au dat deja in stamba de ieri pana azi este o chestiune personala legata tot de datul afara mai sus referit si este problema lor  :)

    • Postacule, acelasi comentariu il plasezi pe toate forumurile, cu mici modificari de personalizare. Crezi ca mai prostesti pe cineva.

    • Nu prostesc pe nimeni dar repet acelasi text fiind important si cantitatea de idioti care cred ca se pricep la politica este enorma iar anonimul @ion adrian face desigur parte dintre ei
      Ps Oricum ma bucur ca ma urmaresti asadar nu esti doar idiot ci esti si platit ca sa fii.

  57. Gabriela, esti foarte foarte simpatica adica mie imi esti chiar draga cum te lupti cu toti saracii cu duhul care nu stiu cum au reusit sa invete sa foloseasca netul sau cu toate jivinele in serviciu comandat care circula si pe aici . Dar cand vad ca nici D.T. si nici R.B. nu prea pricep ce se intampla daca nu le explica direct dl Presedinte sau dl Prim ministru in functie sau desemnat(ieri era inca dl Catu) cred ca tribul saracutilor cu duhul este mai mare decat credeam 🙂 Oricum succes in lupta ta destul de eroica!

  58. Oare de ce mai consumam atata enegie pt a explica ceva atat de simplu?

    PNL = PSD = Aceeasi Mizerie!

    Simplu.

    • Nu zici rau Florine.

      Pana la urma care-i diferenta intre Dragnea care-si numea si demitea premieri dupa bunul plac si Johanis care face exact acelasi lucru.

      Se vede de la o posta ca-s politicieni din acelasi aluat. Degeaba incearca PNL sa tot puna o perdea in fata ca nu merge.

    • Mulți nu observă nicio diferență când mănâncă rahat.

  59. !Abc

    Ma opresc asupra postarii domniei-voastre pentru este singura care pune o problema, adica posibilitatea ca politicul sa formeze socialul!

    O spun cu tot respectul, sunteti in eroare!

    Inainte de toate sa intelegem un principiu al guvernarii instaurat de modernitate, asa cum il spune Rousseau, in *Contractul social* : sa transformi puterea in drept si supunerea in datorie, adica intr-un act al constiinte de sine.

    Sa continuam argumentul lui Rousseau: *„Forța fiind o putere fizică, nu văd ce moralitate ar putea rezulta din efectele sale. Cedând forței, săvârșești un act de nevoie, iar de voie, faci cel mult un act de prudență. Cum s-ar putea, deci, să fie vorba de o datorie ? ”

    Dacă am crede că „ forța naște dreptul, efectul se schimbă prin cauză: orice forță mai mare decât precedent se substituie în dreptul acesteia. Dacă te poți revolta nepedpsit, revolta-I legitimă; și fiindcă cel mai tare are întotdeauna dreptate, urmează să trebuie să faci în așa fel încât să fii cel mai tare. Atunci ce rost mai are un drept care piere când încetează forța?”

    cu alte cuvinte, coercitia nu poate intemeia constiinta si noi stim asta dupa experienta de 45 de ani de comunism!

    resorturile unei societati civile sunt de ordin moral..iar asta presupune sa fii subiect al unui adevar, nu un demagog…sunt o gramada pe-acilea…

    si apoi, in mod concret, cine sa instaureze o dictatura? armata? pai armata este o structura monopolista iar structurile monopoliste ale institutiilor de stat sunt corupte, pentru ca sunt controlate cu dificultate, nu au concurenta si ca atare nu exista o amenintare reala la existenta rol, in afara de razboi!

    uitati-va la armata romana in vremea lui Antonescu: prost echipata, prost organizata, corupta, iar resorturile morale ale ei s-au prabusit dupa trecerea Nistrului!

  60. ! Gabriela Constantinescu

    * ce gemete, ce gemete, ce gemete* ( prelucrare dupa Tipatescu!)

    stiu ca stati la Nord..vizavi de cimitirul Viisoara, iar gemetele nocturne pe care le produce domniai-voastra in momentele intime scoala mortii, de nu mai stiu angajatii ce sa faca, ca sa nu sara *astia* peste gard!

    dar si ziua este o problema, am vazut o gramada de pensionari facandu-si cruce, ca sa nu mai spun de preotii care oficiaza inmormantarile!

  61. Mortal!

    piesa de teatru continua!

    pentru evitarea procedurilor democratice de investire a noului guvern, pentru blocarea usr-ului si a pmp-ului, s-a inventat boala senatorului PNL de Constanta!

    presedintele este in autoizolare, premierul desemnat la fel, senatorul este sanatos!

    talibani mioritici si pupincouristi veritabili, la post!

    trebuie continuata lupta impotriva Ciumei Rosii!

    daca asta facea psd-ul nu am nici o indoiala ca toti ati fi sarit in aer…constiinte ce mai incolo si incoace…

    Catavencu este copil minor fata de ce este acum pe-acilea, prin spatiul danubiano-pontic!

  62. Dle Tapalaga, va multumim mult pt. acest articol, pt pozitia dvs. si a dlui Pantazi fata de acest stupefiant eveniment.
    Mai este de remarcat si minciuna dlui KI cum ca LOrban a fost singura propunere de PM pe care a primit-o si mentiunea pe care a facut-o ca „de acum ma voi dedica 100% combaterii coronavirus”. Ce l-a oprit pina acum?
    KI a uitat demult ca scorul lui de 70% la alegeri il datoreaza celor care nu au vrut sa iasa Dancila, nicidecum performantelor lui inconstante din primul mandata.
    /
    Felicitari si pt.pozitia in privinta numirii prcurorilor fara avizul CSM.
    Multumim dvs, dlui Pantazi si G4Media.

  63. Am inceput sa citesc textul fara sa m,a uit la autor, dar de indata ce am prins unde bate, imediat am banuit ca e vorba de Tapalaga. care este un anti-iohannist nu de azi, de ieri.