G4Media.ro

Un sit arheologic a fost descoperit de-a lungul unui tronson din şantierul…

Un sit arheologic a fost descoperit de-a lungul unui tronson din şantierul drumului expres Craiova-Piteşti/ Vestigiile relevă mai multe etape istorice, de la preistorie la perioada post-romană

Vestigii arheologice importante au fost descoperite pe șantierul drumului expres Craiova-Pitești, au anunțat polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Pielești, prin IPJ Dolj, care s-au sesizat din oficiu ca urmare a unei postări pe o rețea de socializare.

Săpăturile arheologice sunt efectuate de specialiștii din Muzeul Național al Unirii Alba Iulia în baza unei autorizații emise de Ministerul Culturii.

În situl arheologic pe o porțiune de aproximativ 1 km se găsesc mai multe gropi făcute de către arheolgii Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, iar în unele gropi se găsesc oseminte, conform comunicatului IPJ Dolj:

  • ”La fața locului s-au deplasat polițiștii care au stabilit faptul că pe raza satului Gîrleşti, comuna Gherceşti, a fost descoperit un sit arheologic cu ocazia efectuarii lucrărilor la drumul expres Craiova-Pitești, fiind efectuate mai multe săpături arheologice de către reprezentanţii Muzeului Național al Unirii Alba Iulia în baza autorizaţiei pentru cercetarea arheologică preventivă emisă de Ministerul Culturii. În situl arheologic pe o porțiune de aproximativ 1 km se găsesc mai multe gropi făcute de către arheolgii Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, iar în unele gropi se găsesc oseminte. Majoritatea gropilor sunt acoperite cu folie de plastic, paza acestora fiind asigurată de către o societate de pază contractată de către societatea care efectuează tronsonul 1 al drumului expres”, se arată în comunicat.

Este vorba de un sit arheologic de dimensiuni foarte mari, care înglobează mai multe perioade istorice, de la preistorie la epoca post-romană. Au fost descoperite morminte, locuințe și elemente de ceramică.

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

21 comentarii

  1. Au fost descoperiti proto-oltenii, care fusera pe aceste meleaguri de ‘jde mii de ani!
    Deci o puseram de mamaliga si cu tronsonul asta!

  2. Să l facă suspendat

  3. Preistorie la perioada post romana?!

  4. eu zic asha: in traditia rromaneaca: tot ce e metalic/nemetalic se trimite la fier vechi restul ne bagam p_ _ _ a ca e prea greu si costa bani

  5. Da, varianta cu podul suspendat, cred și eu ca este destul de bună, pentru conservarea sitului, sau pentru transformarea lui în muzeu.

  6. Intre retragerea aureliana si intemeierea Tarilor Romane sunt vreo mie si ceva de ani despre care se stiu foarte putine. Cu atatea santiere de infrastructura, poate avem ceva noroc si ne recuperam un pic de istorie…

    • Constructorul își vede de treabă 2-3 luni pe altă zonă, „arheologii” termină de „evaluat”, mai apoi vin buldozerele și încheie încă un capitol al ” istoriei” danubiano-pontice, juvete, pe aceste meleaguri!
      Punct.
      Vise umede, seckmet!
      Pe noi nu ne interesează istoria recentă!!!
      Darămite chestii din paleolitic.
      Avem fobii de ” curcubeu” , dar noi ne ” tragem” din Traian și Decebal…
      Istoria este pentru cei care se respectă!

    • @Sehkmet,
      Perioada aia de istorie ar trebui cautata/recuperata undeva prin Balcani, probabil in apropierea Albaniei de azi.
      In Dolj prutin probabil ca vor gasi ceva legat de valahi.

    • @ historicon
      Recunosc stilul perfid al unui negationist.Prin asezari preistorice si mai ales prin cele post-romane se facea turism de pe coasta dalmata, erau oamenii doritori sa se intalneasca cu hunii, traiau aventuros.

  7. se aplica mai veche schema cu descarcarea arheologica , urmeaza aia cu speciile protejate , le-am trait de multe ori !

  8. Da’ ce făcură-ți mă de veniră ăia de la la Alba, d-na Olguța nu are specialiști?

  9. Ideea cu drumul suspendat e bună, dar și mai bine ar fi dacă ar despărți benzile, lăsând in mijloc acel sit arheologic. =)) asta ca să fie mai cu moț.

    • Nu ca ar putea face muzeu temporar pe teren daca reusesc sa faca drumu pe langa 🙂
      Sunt sigur ca se poate scoate bani daca e ceva de vazut in groapa respectiva.
      Acum doar un arheolog poate spune cat ar dura sa scoata tot de acolo si sa lase drumu pe calea lui.

  10. Podul ar face sa creasca foarte mult costul si conform legilor Romanesti va trebui relicitata portiunea respectiva. Nici sa desparti sensurile nu e usor – exproprieri, alt proiect etc.

  11. Niste praz nu s-a gasit? Ar fi bine, ca altfel iar vin ungurii si zic au gasit urme de kürtőskalács si prin Oltenia 😉

  12. Până la întemeierea Țărilor Române au fost voievodatele lui Gelu, Glad, Menumorut și Litovoi pe Olt. E adevărat că se știe mai puțin de perioada după retragerea Română dar cine vrea poate găsi date și atestări.

  13. titi, atestari nu exista, doar o singura atestare documentara (destul de dubiasa dealtfel) a celor 3 cu nume slave, dintre care Gesta spune clar ca e slav cu mai multe neveste, si anume ”Menumorut”

  14. Să nu uităm că tot teritoriul Daciei ( sau României Mari) era acoperit de păduri cu excepția unor mici zone în sudul Olteniei și Bărăgan, unde erau dune și vegetație de stepă.
    La trecerea migratorilor toți se refugeau în păduri și reveneau chiar și după luni, ani de zile, pe teritoriile natale. A existat o continuitate a vieții pe aceste locuri și s-au găsit dovezi ARHEOLOGICE, încâ de acum 40 000 de ani la Poiana Cireșului, Lepenski Vir de acum 9000 de ani, apoi Carcea, Starcevo-Criș, Vinca, Boian, Hamangia, Cucuteni.
    Istoria nu trebuie să se bazeze numai pe documente ci și pe ARHEOLOGIE!