Un site al cărui cont de Facebook a fost șters pe motive de propagandă pro-PSD a dat vina pe Opoziție pentru haosul de la alegerile din Diaspora. Care e realitatea
Site-ul Destanga.ro, înregistrat de o firmă care a primit de la PSD 369.000 de lei anul trecut, a scris în ziua alegerilor că haosul de la secțiile din Diaspora ar fi fost cauzat de PNl și USR. Articolul, care mai susține că PSD a adus românii înapoi din străinătate prin măsurile luate, abundă în informații false.
Ce este Destanga.ro
Site-ul Destanga.ro este un site care promovează constant agenda din politică și justiție a PSD. Domeniul Destanga.ro a fost înregistrat de compania Van Consulting Solutions, potrivit PressOne.ro. G4Media.ro a scris că, potrivit informațiilor făcute publice de deputatul PNL, Florin Roman, firma Van Consulting Solutions a primit direct de la PSD suma de 369.926 lei în 2018, datele fiind furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă.
Firma care deține site-ul îi are ca acţionari pe Nicolae Răzvan Ciobanu şi Andrei Nicolae Vasile. În decembrie 2018, Nicolae Răzvan Ciobanu trimitea o scrisoare Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor în care reclama presupusele abuzuri ale foștilor șefi ai DNA, Daniel Morar și Laura Codruța Kovesi, respectiv ale fostului șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu.
Potrivit scrisorii lui Ciobanu, în timpul mandatului acestora în fruntea respectivelor instituții, au emis mai multe ordine prin care s-au acordat procurorilor celor doua structuri ale PICCJ zile libere de concediu anual în afara cadrului legal. Atunci, Comisia Juridică a stabilit să sesizeze Curtea de Conturi pentru a face verificări.
În aprilie 2019, rețeaua Facebook a șters paginile mai multor site-uri, printre care și pagina oficială a platformei Destanga.ro, pentru că au distribuit conținut de propagandă pro-PSD. Imediat după decizia Facebook, Destanga.ro s-a mutat pe rețeaua rusă de socializare Vkontake (sursa).
Informațiile false distribuite de portalul Destanga.ro
– Ce scrie Destanga.ro: ”În privința diasporei, a realitatea este una clară: majoritatea românilor au emigrat în perioada guvernărilor de sub pulpana lui Traian Băsescu, imediat după valul de tăieri de salarii. În ultimii doi ani, PSD a reușit să aducă în țară românii prin creșterea salariilor și ca efect direct, a nivelului de trai.”
Care este realitatea: 2017 a fost anul în care s-a înregistrat mai mare exod al românilor din ultimii opt ani. Potrivit datelor oficiale ale Institutului Național de Statistică, în anul protestelor masive anti-PSD au emigrat 219.000 de români, mai mult decât populația Ploieștiului. (Sursa primară)
– Ce scrie Destanga.ro: ”Ideea cu diaspora nu este lăsată să voteze este iarăși o uriașă minciună. Sigur, sunt probleme pentru că nu sunt de multe ori secțiile prea aproape de locul unde aceștia își au rezidența, însă acest lucru este aproape imposibil. Chiar și în țară votanții sunt nevoiți să parcurgă câțiva kilometri uneori. Nicio țară nu are capacitatea de a organiza alegeri cu secții lângă toți votanții”.
Care este realitatea: Absolut toate statele europene care au o diaspora însemnată și-au rezolvat problema cu alegerile din străinătate fie prin organziarea judicioasă de secții de vot, fie prin adoptarea legislației care să permită votul prin corespondență și/sau votul electronic
– Ce scrie Destanga.ro: ”Singura soluție este cea prin votul electronic, însă atunci când AEP a vrut să introducă peste tot votul electronic, cei de la PNL au strigat că se încearcă o nouă fraudare. Deci, dacă munciți în străinătate și trebuie să faceți realmente un efort pentru a vota, de vină sunt cei din PNL și USR, nu PSD, pentru că PSD s-a opus votului electronic!”â
Care este realitatea: În Parlament există un proiect de lege pentru reglementarea votului electronic, proiect depus însă tocmai de USR. Din 2012, de când a preluat guvernarea României (cu excepția anului 2016), PSD nu a depus nici un proiect de lege pentru reglementarea votului electronic sau a votului prin corespondență.
– Ce scrie Destanga.ro: ”Au început să curgă solicitările pentru prelungirea programului de votare în diaspora, ceea ce contravine regulilor jocului. Și în țară pot fi cozi la secțiile de vot. Dar, din moment ce nu au fost întreruperi tehnice, nu există motive de prelungire a duratei în care se poate exercita procesul de vot. Pur și simplu, cei care vor să voteze, vin mai devreme la urne. Democrația nu înseamnă că te uiți la televizor și apoi te trezești cu două ore înainte închidere că e musai să votezi!”
Care este realitatea: Mii de români din străinătate care nu au reușit să voteze au stat între 5 și 9 ore la cozile de vot. Mulți dintre ei au venit încă de la orele dimineții să voteze, după cum arată mărturiile acestora.
– Ce scrie Destanga.ro: ”Biroul Electoral Central, care de altfel este și instituția independentă care ia deciziile de acest fel, a și refuzat prelungirea programului de votare în secții unde au fost făcute astfel de solicitări. Biroul Electoral Centra invocă două articole din legislația în domeniu”.
Care este realitatea: Prelungirea programului de vot putea fi realizată prin modificarea legislației printr-o ordonanță de urgență dată chiar în ziua votului, dacă exista voința politică în acest sens. Odată modificată legislația și OUG publicată în Monitorul Oficial, Biroul Electoral Central avea baza legală pe care să își sprijine o eventuală decizie de prelungire a programului de vot în Diaspora.
Articol publicat în cadrul unui proiect comun G4Media.ro – IPP. #StopDezinformare
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii