G4Media.ro

Un ”şoarece amfibiu”, printre cele 27 de noi specii descoperite în pădurea…

Sursa foto: Pexels/ Alexas Fotos

Un ”şoarece amfibiu”, printre cele 27 de noi specii descoperite în pădurea amazoniană din Peru

Un ”şoarece amfibiu” cu picioare parţial palmate şi care se hrăneşte cu insecte acvatice se numără printre cele 27 de noi specii descoperite în timpul unei expediţii realizate în 2022 în pădurea amazoniană din Peru, potrivit organizaţiei Conservation International, informează Reuters.

Cercetătorii au mai descoperit un şoarece ţepos, o veveriţă, opt varietăţi de peşti, trei amfibieni şi 10 tipuri de fluturi, a declarat săptămâna aceasta Trond Larsen, şeful programului pentru evaluare rapidă din cadrul Conservation International.

El a adăugat că alte 48 de specii descoperite de experţi ar putea fi noi, dar trebuie studiate suplimentar.

Noile specii au fost descoperite în Alto Mayo, o regiune protejată, unde există mai multe ecosisteme, teritorii indigene şi sate.

”Descoperirea atât de multor specii de mamifere şi vertebrate este într-adevăr incredibilă, în special într-un peisaj atât de influenţat de om cum este Alto Mayo”, a spus Trond Larsen.

Expediţia, care a avut loc în perioada iunie-iulie 2022, a fost formată din 13 oameni de ştiinţă, asistaţi de tehnicieni locali şi membri ai comunităţilor indigene.

”A fost fantastic să lucrăm atât de strâns cu populaţia Awajun. Ei au ample cunoştinţe tradiţionale despre pădurile, animalele şi plantele alături de care trăiesc”, a adăugat Trond Larsen.

Printre noile specii, el a menţionat şoarecele ţepos cu blana rigidă, şoarecele amfibiu şi o veveriţă pitică, a cărei lungime este de doar 14 centimetri.

‘Veveriţa încape perfect într-o palmă. Are o culoare adorabilă maro-castanie, e foarte rapidă. Sare repede şi se ascunde în copaci”, a precizat cercetătorul.

O altă descoperire interesantă a fost peştele cu capul-balon, o varietate de somn, a spus el.

În total, 2.046 specii au fost înregistrate în timpul expediţiei cu o durată de 38 de zile cu ajutorul camerelor ascunse, senzorilor bioacustici şi mostrelor de ADN. Printre acestea, 49 sunt clasificate ca fiind ameninţate cu dispariţia, inclusiv maimuţa lânoasă cu coada galbenă şi maimuţa de copac, transmite Agerpres.

Trond Larsen a spus că descoperirile subliniază încă o dată nevoia de a proteja zona.

”Dacă nu sunt luate acum măsuri pentru a proteja aceste situri şi a restaura porţiuni din peisaj… există riscul important ca ele să nu reziste pe termen lung”, a concluzionat Trond Larsen.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.