G4Media.ro

Un sondaj arată că alegătorii din multe țări sunt sceptici în ceea…

Sursa Foto: Facebook/ Emmanuel Macron

Un sondaj arată că alegătorii din multe țări sunt sceptici în ceea ce privește democrațiile și instituțiile lor

Un sondaj realizat de un organism de supraveghere a guvernării a arătat că alegătorii din multe țări suferă de o criză de încredere în democrațiile și instituțiile lor, creionând o imagine sumbră într-un an în care mai mult de jumătate din populația lumii organizează alegeri, transmite Reuters.

În contextul în care Statele Unite, India, Marea Britanie și Uniunea Europeană vor merge la urne în 2024, raportul publicat joi de Institutul Internațional pentru Democrație și Asistență Electorală (IDEA) oferă o imagine sumbră a sănătății percepute a multor democrații.

Rezultatele arată că, în 11 din cele 19 țări analizate, printre care se numără SUA și India, mai puțin de jumătate dintre alegători au considerat că cele mai recente alegeri au fost libere și corecte.

Doar alegătorii din Danemarca credeau că instanțele judecătorești oferă „întotdeauna” sau „adesea” acces la justiție, în timp ce în 8 din cele 19 țări, mai multe persoane aveau opinii favorabile față de „un lider puternic care nu trebuie să își bată capul cu parlamentul sau cu alegerile”.

„Democrațiile trebuie să răspundă scepticismului publicului lor, atât prin îmbunătățirea guvernării, cât și prin combaterea culturii tot mai mari a dezinformării care a încurajat acuzații false împotriva unor alegeri credibile”, a declarat secretarul general al IDEA, Kevin Casas-Zamora, într-un comunicat.

Sondajul a arătat că doar 47% dintre respondenții din Statele Unite și-au exprimat încrederea că țara are procese electorale credibile.

Alegerile pentru Parlamentul European, care vor avea loc în iunie, ar putea aduce câștiguri importante pentru extrema dreaptă și ar putea avea un impact asupra politicii, de la sprijinul acordat Ucrainei în războiul acesteia împotriva invaziei pe scară largă a Rusiei până la măsurile de combatere a schimbărilor climatice.

În februarie, parlamentul a condamnat ceea ce a numit încercările Rusiei de a submina democrația europeană.

Sondajul, realizat între iulie 2023 și ianuarie 2024, a intervievat aproximativ 1.500 de persoane în fiecare din 19 țări, printre care Brazilia, Chile, Columbia, Gambia, Irak, Italia, Liban, Lituania, Pakistan, România, Senegal, Sierra Leone, Coreea de Sud și Tanzania.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Este nevoie de o reformă! Democrația anilor 1800 este depășită!