G4Media.ro

Un sondaj reprezentantiv la nivel național efectuat la comanda G4Media arată că…

Sursa foto: Știrile Pro TV

Un sondaj reprezentantiv la nivel național efectuat la comanda G4Media arată că 58% dintre conaționali sunt îngrijorați foarte mult de o criză economică și de ieșirea SUA din NATO, 43% de războiul din Ucraina, iar 45% de destrămarea Uniunii Europene

Sondajul are ca temă dezinformarea, în contextul în care lumea are de gestionat în prezent războiul din Ucraina și până recent s-a confruntat cu conflictul dintre Israel și Hamas.

56% dintre români cred că Israelul a fost îndreptățit să atace Gaza, 24% au o opinie contrară, iar 20% nu știu sau nu au dorit să răspundă.

43% dintre compatrioții noștri consideră că Israelul a fost îndreptățit să extindă operațiunea militară în Liban pentru a lupta cu Hezbolllah, 34% nu sunt de acord cu acest lucru, iar 23% nu știu sau nu au vrut să răspundă.

Conaționalii noștri cred în proporție de 51% că Israelul are dreptatea de partea sa în conflictul cu Palestina, 20% sunt de partea palestinienilor, 26% consideră că niciuna dintre părți nu are dreptate, iar 3% nu știu sau nu au vrut să răspundă.

42% dintre români cred că acest conflict sângeros poate fi oprit prin negocierea unui compromis între cele două părți, 30% cred că conflictul poate fi stins prin renunțarea de către Israel la pretențiile teritoriale, 19% consideră că acesta poate fi stins printr-un acord negociat de către marile puteri, 8% merg pe ideea stingerii conflictului prin ocuparea completă de către Israel a teritoriilor palestiniene, iar 1% nu știu sau nu vor să răspundă.

67% dintre conaționali cred că Hamas este o organizație teroristă, 31% consideră că este o organizație care apară drepturile Palestinei, iar 2% nu știu sau nu vor să răspundă.

32% dintre români s-au informat din mass-media națională despre războiul Israel-Hamas, 27% din feed-ul rețelelor sociale (nu pot indica una singură), 18% nu au urmărit acest subiect, 9% au urmărit subiectul pe Facebook, 7% s-au informat din surse internaționale, 4% de pe TikTok, iar 3% au accesat surse oficiale.

Încredere scăzută în informațiile despre războiul Israel-Hamas

44% dintre conaționali consideră totuși că informațiile legate de războiul Israel-Hamas care au ajuns la ei sunt în mică măsură corecte, 37% cred că în mare măsură informațiile sunt corecte, iar 19% nu știu sau nu au vrut să răspundă.

57% dintre români cred că  este falsă ideea că Israelul a știut de atacul Hamas și de luarea de ostatici din 7 octombrie 2023, dar nu a făcut nimic pentru că dorea un pretext ca să invadeze Gaza, 29% nu știu sau nu au vrut să răspundă, iar 14% cred că această afirmație este adevărată.

37% dintre conaționali cred, de asemenea că este falsă afirmația că arme din Ucraina au fost găsite sau folosite de Hamas în atacul sau apărarea contra Israelului, 35% consideră că informația este adevărată, 31% nu știu sau nu au vrut să răspundă.

51% dintre români cred că este falsă ipoteza că Rusia nu folosește metodele inumane ale Israelului în Gaza de desfășurare a operațiunilor militare, 25% cred că aceasta este adevărată, iar 24% nu știu sau nu au vrut să răspundă.

49% dintre conaționali consideră că este falsă și ideea că, spre deosebire de Israel, Rusia are dreptul istoric să intervină militar pe teritoriul Ucrainei pentru a-și unifica teritoriile, 27% cred că afirmația este adevărată, iar 24% nu știu sau nu au vrut să răspundă.

46% dintre români cred că este falsă informația conform căreia România va trebuie să primească milioane de refugiați în urma războiului Israel-Hamas, 30% cred că aceasta este falsă, iar 24% nu știu sau nu au vrut să răspundă.

O nouă criză economică și ieșirea SUA din NATO sunt preocupările majore ale românilor

50% dintre conaționali consideră falsă și informația că autoritățile române au repatriat din Israel mii de ucraineni, dar niciun român, după izbucnirea războiului din Gaza, 34% nu știu sau nu vor să răspundă, iar 16% cred că aceasta este adevărată.

În opinia a 31% dintre conaționali, toate statele au amplificat conținutul violent și exagerat al tragediilor în urma războiului Israel-Gaza, 29% consideră că palestinienii au făcut acerst lucru, 25% dau vina pe alți actori statali, iar 14% cred că israelienii sunt de vină.

31% dintre români cred că Rusia a alimentat și amplificat știrile false și dezinformările legate de conflictul Israel-Hamas, un procent similar de conațiomali dau vina pe toate statele, 17% dau vina pe lumea arabă în general, 14% învinovățesc Iranul, 4% arată cu degetul către China, iar 3% nu știu sau nu vor să răspundă.

58% dintre conaționali sunt îngrijorați foarte mult de o criză economică, 32% de posibilitatea unui nou război mondial, 43% de războiul din Ucraina, 34% de războiul din Israel și extinderea acestuia, 45% de destrămarea Uniunii Europene și 58% de ieșirea SUA din NATO.

Sondajul a fost realizat la nivel național pe un eșantion de 1.000 de persoane din cadrul populației adulte (18 ani și peste), neinstituționalizată a României, marja de eroare fiind de +/-3%.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.