G4Media.ro

Un spital din Tokyo creează al doilea „coş pentru bebeluşi” din Japonia,…

Sursa foto: Pixabay

Un spital din Tokyo creează al doilea „coş pentru bebeluşi” din Japonia, un loc unde părinții marginalizați sau aflați în dificultate își pot abandona anonim nou-născuții

Un spital din Tokyo a devenit luni a doua unitate medicală din Japonia care oferă un „coş pentru bebeluşi”, permiţându-le părinţilor marginalizaţi sau aflaţi în dificultate să îşi abandoneze nou-născuţii în mod anonim şi în siguranţă, transmite agenția de știri AFP, citată de Agerpres.

Nou-născuţii, cu vârsta sub o lună, pot fi lăsaţi oricând într-un coş asemănător unui leagăn, amenajat într-o cameră discretă a unui spital din Tokyo administrat de fundaţia creştină Sanikukai.

„Coşul pentru bebeluşi” este o măsură „de urgenţă şi de ultimă instanţă” pentru a salva vieţile copiilor, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, directorul spitalului Sanikukai, Hitoshi Kato.

Există încă „mame şi bebeluşi care nu au unde să se ducă”, a transmis spitalul într-un comunicat, invocând cazuri de „abandon de nou-născuţi în dulapuri pentru bagaje, parcuri sau pe plaje”.

Această practică, utilizată în mai multe ţări, este însă criticată pentru că ar încălca dreptul copilului de a-şi cunoaşte părinţii şi este uneori considerată drept o declaraţie împotriva avortului.

Înainte de Sanikukai, spitalul catolic Jikei, situat în regiunea Kumamoto (sud-vestul Japoniei), a implementat acest sistem în 2007.

În mai 2024, 179 de bebeluşi şi copii mici fuseseră abandonaţi în „coşul de bebeluşi” al spitalului Jikei de la înfiinţarea acestuia, potrivit relatărilor din presă.

La spitalul Sanikukai din Tokyo, un detector de mişcare poate alerta imediat personalul medical, a declarat pentru AFP conducătorul proiectului, Hiroshi Oe.

După ce se asigură că bebeluşul este în siguranţă, spitalul colaborează cu autorităţile competente pentru a decide „cel mai bun demers posibil”, inclusiv plasarea într-o familie substitutivă sau într-un centru pentru copii.

În cazul în care o mamă este observată în apropierea spitalului după ce a lăsat copilul, autorităţile vor încerca să o contacteze, a declarat Oe.

Spitalul din Tokyo a urmat, de asemenea, exemplul din Kumamoto, lansând o iniţiativă pe care a descris-o drept „naştere confidenţială”. Pentru a combate naşterile fără asistenţă şi cu grad sporit de risc la domiciliu, acest program îşi propune, potrivit instituţiei, să permită femeilor însărcinate să fie spitalizate şi să nască în timp ce dezvăluie doar un minim de informaţii personale.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...