G4Media.ro

Un start-up din Texas susține că a reușit să readucă la viață…

Facebook, Colossal

Un start-up din Texas susține că a reușit să readucă la viață celebrul lup preistoric, stârnind controverse în lumea științifică

Trei lupi mici cu blana albă ca zăpada: este greu de imaginat că acești canini adorabili sunt animale reîntoarse din preistorie. Dar aceasta este afirmația unei companii americane al cărei proiect de reînviere a speciilor dispărute provoacă agitație în lumea științifică, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

Săptămâna aceasta, start-up-ul texan Colossal a reușit o lovitură publicitară majoră prin publicarea unor imagini cu ceea ce descrie drept „canis dirus” foarte tineri, lupi gigantici din America de Nord care au dispărut în urmă cu peste 12.000 de ani.

 

„Pentru prima dată în istoria omenirii, Colossal a reușit să restaureze o specie care altădată eradicată”, susține compania. Fotografiile și înregistrările video ale acestor trei mici „dire wolf” – un alt nume dat speciei – au inundat rețelele de socializare și au zguduit comunitatea științifică, împărțită între entuziasm și scepticism.

„Aceste afirmații sunt foarte exagerate”, a declarat pentru AFP Alan Cooper, un specialist în biologie evolutivă care a studiat ADN-ul “canis dirus”. „Este ca și cum ți-aș pune câteva gene de Neanderthal, care te-ar face mai păros și mai musculos, și te-aș numi „Neanderthal”. Ai fi la un milion de mile de un Neanderthal, ai fi un om păros”.

„Ei au creat un animal care are caracteristicile fenotipice ale lupului preistoric, dar nu un lup preistoric”, este de acord ecologista americană Lisette Waits, care recunoaște totuși un “progres important”.

Botezați Romulus și Remus, cu referire la mitologia romană, și Khaleesi, o aluzie la serialul de succes „Games of Thrones” care a făcut celebră această specie dispărută, acești pui au fost concepuți cu ajutorul unor tehnologii genetice inovatoare.

 

“Dezbatere semantică”

După ce a analizat ADN-ul unui lup preistoric găsit pe două fosile – un dinte și un os datând de 13.000 și 72.000 de ani – și l-a comparat cu cel al lupului cenușiu actual, Colossal a stabilit că cele două specii sunt „identice în proporție de 99,5%”, a explicat pentru AFP Beth Shapiro, cercetătorul șef al proiectului.

O examinare a diferențelor le-a evidențiat apoi pe cele potențial responsabile de dimensiunea, musculatura și blana lupului preistoric.

 

Lup preistoric
Lup preistoric, Grok

Pe această bază, echipa a modificat genomul unui lup gri pentru a include unele dintre aceste diferențe ADN. Douăzeci de modificări au fost realizate folosind foarfecele moleculare Crispr-Cas9, care sunt utilizate în genetica umană.

Un număr mic, care nu acoperă toate variațiile dintre specii, dar pe care Shapiro îl presupune: „Cu cât limităm mai mult numărul de modificări, cu atât avem mai multe șanse să avem un animal sănătos”.

În ceea ce privește faptul dacă animalele născute în urma acestui proces – prin intermediul unui embrion modificat genetic purtat de o cățea – sunt lupi sau lupi preistorici, „aceasta este o dezbatere semantică”, spune ea.

„Nu va fi niciodată posibil să creăm ceva care să fie 100% identic genetic”, recunoaște ea. „Dar nu acesta este obiectivul. Scopul nostru este să creăm echivalenți funcționali ai acestor specii dispărute”.

Păsări Dodo și mamuți

Acesta este un proiect pe care compania intenționează să îl aplice în special celebrelor dodo, păsări endemice din Mauritius, și mamutului lânos. La începutul lunii martie, compania a publicat fotografii ale unor șoareci al căror patrimoniu genetic este parțial mamut, ceea ce a provocat deja controverse.

Pentru unii oameni de știință, acest obiectiv este pur și simplu imposibil și chiar periculos. Pentru alții, este o inițiativă ambițioasă care ar putea contribui la combaterea prăbușirii biodiversității.

Pentru Lisette Waits, care lucrează pe probleme de conservare, „ar putea ajuta la salvarea speciilor pe cale de dispariție”, amenințate de lipsa diversității genetice din cauza numărului lor redus.

În 2020, alți cercetători au clonat pentru prima dată o specie pe cale de dispariție, endemică pentru Statele Unite, dihorul cu picioare negre.

Cu promisiunile sale fanteziste, Colossal a reușit să strângă peste 200 de milioane de dolari, o sumă care probabil nu ar fi fost investită în alte eforturi de conservare, spune Waits.

Dar isprăvile lor tehnice ridică probleme etice, atât în ceea ce privește bunăstarea animalelor, cât și regulile care trebuie respectate.

“Nu cred că oamenii vor spune: „Putem lăsa aceste animale să dispară pentru că le putem aduce înapoi mai târziu””, spune Ronald Sandler, director al institutului de etică al Universității Northeastern. „Dar sunt un pic mai îngrijorat (…) că pierdem din vedere ceea ce este cu adevărat important, și anume abordarea cauzelor profunde ale extincției”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Fiecare fată de pe TOCZAPARU e gata să fie luată tare.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.