G4Media.ro

Un start-up românesc a câștigat o finanțare europeană pentru un proiect de…

Un start-up românesc a câștigat o finanțare europeană pentru un proiect de cercetare în domeniul neuroștiinței

Neurodynamics Srl, un start-up fondat la Cluj de cercetătorii Raul Mureșan și Vlad Moca, este beneficiarul unui grant de 150.000 de euro acordat de Comisia Europeană pentru un proiect de cercetare în domeniul neuroștiinței, potrivit unui anunț al European Research Council.

Proiectul câștigător se numește ”Large-scale platform for motion detection and fluorescence imaging in zebrafish models of neurological disorders” și este condus de cercetătorul canadian Kabashi Edor.

Este singurul proiect care implică o entitate românească în lista celor 76 de proiecte câștigătoare ale granturilor europene, finanțate cu o sumă totală de 11,4 milioane de euro.

Compania Neurodynamics funcționează în parteneriat strâns cu The Transylvanian Institute of Neuroscience (TINS), un institut de cercetare privat, non-profit, fondat de cercetători din domeniul neuroștiințelor. Misiunea principală a institutului este de a avansa cercetarea în neuroștiințe prin studierea dinamicii circuitelor neuronale în creierul sănătos și cel bolnav. TINS se focalizează de asemenea pe cercetare în științe cognitive și în inteligență artificială de inspirație biologică.

Foto: Cercetători de la Transylvanian Institute of Neuroscience

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Suma este infima, dar mai trist este ca formatul unei cereri de finantare si al documentele conexe necesare pentru accesarea directa de fonduri de la Comisie sunt identice ca cele de pe aici. Infiorator, ce elita cercetatoreasa de duzina are Romania

  2. Mai trist e că cercetarea românească este la pământ, falimentata de lichelele pesediste iar cercetătorii români au plecat din țară sau cerșesc pe la alte uși finanțare.

  3. Titlu fals:
    ‘Un start-up românesc a câștigat o finanțare europeană pentru un proiect de cercetare în domeniul neuroștiinței’

    Grantul a fost cistigat de cercetătorul canadian Kabashi Edor, pe CV-ul si domeniul lui; aia din Cluj sint doar partea din spate a carutei, deoarece in asemenea aplicatii trebuie neaparat si un fel de startup. Aia din Cluj n-au nimic de-a face la competente cu tema ‘fluorescence imaging in zebrafish models of neurological disorders’..vedeti-le CV-urile..daca primesc la final 1/3 din suma mare..e mult.

  4. Stimata Oana, Pentru ‘ elita’ din cercetare, obisnuita cu granturi de milioane de euro, suma este mica insa orice cercetator onest si-ar dori un astfel de grant, mai ales ERC, deoarece sunt printre cele mai prestigioase.
    Stimate startup, AIa din Cluj organizeaza de ani buni scoala TENSS oare ati auzit de ea ? Ca sa fim corecti ar trebui sa analizam si nivelul acesteia in domeniul neurostiintelor. Am putea incepe cu analiza aceasta: https://www.nature.com/articles/510312b
    Se mentioneaza clar faptul ca grantul este condus de cercetatorul canadian… Apoi stiti oare procentul din PIB investit de Romania in cercetare ? Tocmai din aceste cauze este o realizare deosebita si nu cred sa existe cercetator, si nu doar din Romania, care sa nu isi doreasca sa fie in echipa unui grant ERC.

  5. Felicitari si…la mai mare, ca se poate. Inceputul e greu!!!