G4Media.ro

Un startup britanic dă în judecată Spotify pentru o presupusă încălcare a…

Sursa foto: Unsplash/ Alexander Shatov

Un startup britanic dă în judecată Spotify pentru o presupusă încălcare a brevetului privind funcțiile „sesiune de de grup la distanță” și „jam”

Start-up-ul britanic Bluejay Technologies a intentat un proces pentru încălcarea brevetelor împotriva gigantului Spotify, susținând că funcția „Remote Group Session” a acestuia din urmă și succesorul său, „Jam”, încalcă unul dintre brevetele sale, transmite Music Business Worldwide.

Startup-ul a susținut într-un proces depus pe 2 august la Tribunalul Districtual al SUA pentru Districtul Central din California că cele două funcții Spotify încalcă brevetul american nr. 11,627,344 al Bluejay Technologies, intitulat „Sistem pentru streaming”.

Bluejay, fondată în 2014, a dezvoltat un sistem care permite unei persoane, acționând în calitate de gazdă, să creeze și să partajeze o listă de redare cu prietenii în timp real. Ascultătorii se pot alătura sesiunii și pot asculta muzica simultan, reproducând experiența unui DJ virtual.

După ce a dezvoltat acest sistem în 2015, Bluejay și-a lansat serviciul de streaming și a devenit un „radiodifuzor pe internet”, licențiat de PRS și PPL în Regatul Unit, se arată în declarație. Compania a căutat apoi capital și a purtat discuții B2B cu companii de streaming și case de discuri.

Compania susține că a prezentat conceptul său către Spotify în 2018, prezentând funcționalitățile aplicației sale. În ciuda faptului că Spotify și-a arătat interesul pentru aplicație în timpul întâlnirilor, Bluejay a declarat că „nu a mai auzit nimic de la Spotify”.

Bluejay „știa că Spotify era interesată de tehnologie, deoarece a continuat să se refere la aceasta sau la funcții de angajament similare, în declarații publice și în mass-media”, a declarat startup-ul în plângere, care poate fi citită integral aici.

Spotify a lansat în cele din urmă funcția Remote Group Session în mai 2020, permițând unui număr de până la cinci utilizatori Premium să asculte muzică sau podcasturi împreună de la distanță. Funcția a permis participanților să se alăture unei sesiuni de grup la distanță prin primirea unei invitații prin SMS, aplicații de mesagerie sau rețele sociale. Prin deschiderea linkului sau scanarea codului Spotify, aplicația se lansa automat și invita utilizatorii să se alăture sesiunii, unde puteau asculta împreună o transmisie simulată.

Aceasta a fost înlocuită anul trecut de o funcție numită Jam, care permite unui număr de până la 32 de utilizatori să creeze în colaborare o listă de redare în timp real. Cu Jam, utilizatorii Premium pot invita alte persoane să contribuie la o listă comună, permițând fiecărui membru să adauge melodii pentru ascultare în timp real.

Bluejay susține că aceste funcții Spotify încalcă brevetul său, deoarece „oferă o metodă de difuzare simulată în direct a unei sesiuni de playlist audio programat de la un dispozitiv gazdă către mai multe dispozitive destinatare prin intermediul unei rețele de internet”.

Startup-ul solicită o hotărâre judecătorească prin care să se declare că Spotify a încălcat brevetul său, precum și despăgubiri bănești pentru a compensa presupusa încălcare.

Spotify se confruntă, de asemenea, cu un proces privind decizia sa de a clasifica abonamentul său Premium drept „pachet”. În iunie, Spotify a solicitat unei instanțe federale din SUA să respingă procesul intentat de The Mechanical Licensing Collective (MLC), afirmând că ar fi „o pierdere substanțială de timp și resurse” ca acest caz să meargă mai departe.

Cu toate acestea, avocații The MLC au ripostat recent la Spotify, spunând: „MLC se opune moțiunii de respingere propuse de Spotify, deoarece se bazează pe caracterizări eronate ale afirmațiilor bine prezentate în plângerea MLC, pe fapte noi presupuse care depășesc sau contrazic pledoaria MLC și pe argumente bazate pe merite care sunt inadecvate într-o moțiune de respingere”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...