G4Media.ro

Un startup din Groenlanda începe să livreze gheață recoltată direct din ghețarii…

Sursa foto: Arctic Ice via The Guardian

Un startup din Groenlanda începe să livreze gheață recoltată direct din ghețarii arctici către barurile exclusiviste din Emiratele Arabe Unite: „Cel mai curat H2O de pe Pământ”

Vrea cineva daiquiri înghețat? Să bei un cocktail în vârful unui zgârie-nori din Dubai poate părea destul de decadent, dar un antreprenor din Groenlanda vrea să adauge în pahar gheață de ghețar străveche, scoasă din fiorduri, pentru a oferi senzația supremă la nivel internațional, relatează The Guardian.

Arctic Ice recoltează gheață din fiordurile din Groenlanda și apoi o expediază în Emiratele Arabe Unite pentru a o vinde unor baruri exclusiviste. Utilizarea gheții glaciare în băuturi este o practică obișnuită în Groenlanda și, de-a lungul anilor, mai mulți antreprenori au încercat fără succes să o exporte. Cofondatorul său, Malik V Rasmussen, a declarat că gheața, care a fost comprimată de-a lungul mileniilor, este complet lipsită de bule și se topește mai lent decât gheața obișnuită. De asemenea, este mai pură decât apa minerală înghețată folosită de obicei în cuburile de gheață din Dubai.

Potrivit site-ului web al companiei: „Gheața arctică provine direct din ghețarii naturali din Arctica, care se află în stare înghețată de mai bine de 100.000 de ani. Aceste părți ale ghețarilor nu au fost în contact cu niciun fel de sol sau contaminate de poluanți produși de activitățile umane. Acest lucru face ca gheața arctică să fie cel mai curat H2O de pe Pământ”.

Start-up-ul a fost lansat în 2022, dar a expediat primele 20 de tone de gheață abia recent. Acesta a fost lovit de un val de critici care i-a luat prin surprindere pe fondatori. Comentatorii de pe rețelele de socializare au fost deloc măgulitori, făcând comentarii de genul „Nu ar trebui să vă faceți griji cu privire la efectele încălzirii globale în loc să vindeți apă de ghețar?” sau „Ce este această distopie?”. Alte reacții și mesaje private au mers chiar mai departe, inclusiv unele comentarii care, potrivit lui Rasmussen, au „ajuns la limita amenințărilor cu moartea”.

Sursa foto: Arctic Ice via The Guardian

Compania susține, totuși, că gheața sa este ecologică și are valoare socială. Fiordurile din jurul Groenlandei sunt, de obicei, pline de aisberguri care s-au desprins de ghețarii care sunt conectați la calota glaciară a Groenlandei. Arctic Ice dispune de o barcă specializată cu o macara atașată, pe care o duce în Nuup Kangerlua, fiordul din jurul capitalei Groenlandei, Nuuk, pentru a căuta un anumit tip de gheață care nu a fost în contact nici cu partea de jos, nici cu partea de sus a ghețarului. Această gheață este mai pură și este greu de observat în apă, deoarece este complet transparentă, fiind cunoscută la nivel local drept „gheață neagră” din acest motiv.

Odată ce au găsit o bucată potrivită, ei o ridică cu macaraua și o pun într-o ladă de plastic albastră până când barca este plină, apoi transportă gheața înapoi la Nuuk, unde umple un container frigorific de transport cu lăzile. Acest container este transportat în Danemarca de către compania de transport maritim islandeză Eimskip. În Danemarca, potrivit Arctic Ice, acesta este încărcat pe un alt vas care îl duce la Dubai. În Dubai, gheața este vândută de către distribuitorul local Natural Ice, care vinde deja alte tipuri de gheață în Dubai.

Prima etapă a transportului maritim, din Groenlanda până în Danemarca, este, susține Arctic Ice, cu o intensitate scăzută a emisiilor de dioxid de carbon, deoarece majoritatea containerelor de transport maritim frigorific care pleacă din Groenlanda ar fi fost goale, deoarece țara importă mai multe produse congelate decât exportă.

În prezent, s-a angajat să devină complet neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon și, odată ce lanțul de aprovizionare a fost stabilit și amprenta de carbon a Arctic Ice a fost calculată, toate emisiile în exces vor fi calculate și compensate, fie prin captarea și stocarea carbonului, fie prin tehnologii emergente care aspiră CO2 din aer.

„A ajuta Groenlanda în tranziția sa ecologică este de fapt ceea ce cred că am fost adus pe lume pentru a face”, a declarat Rasmussen. „Avem această agendă în cadrul companiei, dar este posibil să nu o fi comunicat încă suficient de bine”.

Cu toate acestea, obiectivul principal al lui Rasmussen este de a crea noi surse de venit pentru Groenlanda, care este puternic dependentă din punct de vedere financiar de Danemarca, a cărei subvenție anuală reprezintă 55% din bugetul Groenlandei. Pentru a obține mai multă independență, atât din punct de vedere politic, cât și economic, creșterea economică este vitală.

„În Groenlanda, toți banii noștri provin din pește și din turism”, a declarat Rasmussen. „De mult timp, am vrut să găsesc altceva din care să putem profita.”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. H20 :))? Uitați aici diferența, tot de la voi din text: CO2. V-ați prins?

  2. Formula apei e H2O si nu H20!
    Cultura generala….