
Un stat membru UE nu poate refuza un mandat de arestare dacă procesul penal se află încă pe rol, a stabilit Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) s-a pronunţat joi în favoarea instanţei naţionale spaniole, hotărând că un stat membru în care locuieşte o persoană urmărită nu poate refuza să execute un mandat european de arestare emis pentru a asigura prezenţa persoanei respective într-un proces penal aflat pe rol, informează agenția de știri EFE, citată de Agerpres.
Instanţa din Luxemburg a mai decis că executarea nu poate fi refuzată nici în cazul în care faptele care constitue infracţiunea săvârşită de persoana urmărită nu sunt de competenţa statului membru respectiv, potrivit dreptului său penal.
Cazul analizat datează din 2022, când Curtea Centrală din Spania a condamnat un cetăţean spaniol, rezident în România, în calitate de coautor al unei evaziuni fiscale privind TVA-ul aferent vânzării de hidrocarburi în valoare de peste o sută de milioane de euro. Acesta a primit diverse pedepse cu închisoarea şi amenzi foarte mari.
După ce inculpatul a anunţat că va face apel împotriva condamnării la Curtea Supremă, acestuia i s-a refuzat permisiunea de a călători în ţara de reşedinţă.
În pofida acestei interdicţii, inculpatul a fost localizat la graniţa croată în timp ce se îndrepta spre România. Curtea Centrală din Spania a emis, în aprilie 2022, un mandat european de arestare prin care se dispunea urmărirea, arestarea şi plasarea în detenţie a inculpatului.
În aprilie 2023, o instanţă română a refuzat executarea mandatului de arestare pe motiv că inculpatul a dovedit o şedere neîntreruptă şi legală pe teritoriul României şi nu dorea să fie predat autorităţilor judiciare spaniole. Pe de altă parte, a susţinut că infracţiunea era prescrisă în conformitatea cu legislaţia română.
În acest context, nemulţumită de decizia instanţelor române, instanţa spaniolă a solicitat CJUE să o interpreteze în contextul mandatului european de arestare.
În hotărârea dată joi, CJUE confirmă poziţia Curţii Centrale spaniole deoarece mandatul de arestare a fost emis pentru a asigura prezenţa acuzatului în cadrul procesului penal aflat încă pe rolul instanţelor spaniole. În plus, toate faptele investigate au fost săvârşite în Spania, constituind infracţiuni de evaziune fiscală care au adus atingere intereselor economice ale acestui stat membru.
În consecinţă, justiţia română nu are motive pentru a refuza Spaniei mandatul de arestare emis pe numele cetăţeanului spaniol cu reşedinţa în România, potrivit CJUE.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.