Un student la Inginerie din Galați susține că a creat un sistem de inteligență artificială care traduce limbajul câinilor. Permite comunicarea bidirecțională și poate salva vieți omenești în caz de dezastre
Cristian Gurău, student în anul IV la Facultatea de Inginerie din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați la specializarea Informatică Aplicată în Ingineria Materialelor, susține că a dezvoltat un sistem de comunicare bidirecțional ce permite comunicarea cu un câine de intervenție pentru salvare, dar și transmiterea și executarea de către acesta a anumitor comenzi ce permit salvarea de vieți omenești. E vorba despre proiectul său de licență, iar sistemul creat nu a fost încă validat.
„În condițiile în care partenerii canini participă la activități de salvare sau chiar deminare, este important ca factorul uman să comunice eficace cu echipajele de câini aflate la distanță. Sunt multe scenarii care pot fi luate în considerare, cum ar fi intervenția la un cutremur, unde câinele trebuie să intre printre dărâmături și nu mai poate comunica cu operatorul. Aici rolul acestui sistem de comunicare este crucial”, a declarat Cristian Gurău pentru G4Media.
Studentul a avut de surmontat două probleme importante: să înțeleagă ce comunică câinele prin limbajul propriu și să stabilească o modalitate eficientă de comunicare între operator și animal în condiții de zgomot.
Proiectul de licență al lui Cristian Gurău s-a axat pe dezvoltarea acestui sistem inedit de comunicare. Astfel, a folosit algoritmi de inteligență artificială pentru a stabili 5 pericole diferite pe care le identifică câinele.
Pasul următor a fost să creeze un dispozitiv care este plasat pe corpul câinelui și care este realizat dintr-un material care izolează fonic spre exterior corpului animalului, dar permite transmiterea unor vibrații similare cu vocea operatorului, dar în altă bandă de frecvențe.
Comunicare prin vibrații
Dispozitivul amintit l-a printat la o mașină de printat 3D din trei materiale diferite, pentru a absorbi acele frecvențe care ar bruia sunetul generat de operator pentru a comanda câinele.
„Câinele are practic un mod aparte de a comunica și indică pericolul la om. La prima vedere ar părea că lătrăturile sunt la fel, dar de fapt sunt niște pattern-uri, iar dacă stabilești care sunt acestea, poți interpreta ce vrea să comunice câinele. Prin lătrat câinele indică inclusiv numărul de oameni, dacă victima este decedată sau rănită, ori este în pericol și chiar poate face distincția dintre un adult și un copil”, explică Florin Marin Bogdan, doctor inginer şi şef de lucrări la Facultatea de Inginerie din Galaţi și coordonatorul Cercului Ştiinţific Studenţesc de Informatică Aplicată în Ingineria Materialelor unde activează și Cristian Gurău.
Pentru că în zonele în care operează câinele de intervenție pentru salvare este mult zgomot, studentul din Galați s-a gândit că cea mai bună metodă de comunicare a comenzilor către animal este prin vibrații.
Câinele învață ce reprezintă fiecare din aceste vibrații și apoi le execută. De pildă, să avanseze în teren sau să se întoarcă, ori să ducă o sticlă cu apă la victimă.
Dispozitiv de comunicare inovator
Cristian Gurău a lucrat patru luni pentru a crea și perfecționa sistemul de comunicare bidirecțională. Algoritmii de inteligență artificială sunt instalați pe un laptop de mici dimensiuni, dar partea cu adevărat dificilă a fost să găsească materialele potrivite și să le combine astfel încât dispozitivul montat pe câinele de intervenție să primească frecvențele de la operator, dar să nu să permită trecerea altor frecvențe din exterior.
„Încă lucrez la perfecționarea sistemului și acum antrenez și câinele. Îl învăț ce înseamnă acele vibrații pe care le primește prin dispozitivul atașat de corpul lui și apoi cum să le aplice. E un proces, dar sunt convins că ideea este bună și poate salva vieți omenești”, conchide studentul la Inginerie.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank