![tractor, pesticide, fermier, agricultura](https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2020/08/tractor-pesticide-agricultura-Pexels.jpeg)
Un studiu amplu evidenţiază rolul nociv al pesticidelor asupra mai multor specii de plante și animale şi care contribuie astfel la scăderea accelerată a biodiversității
Pesticidele, utilizate în mod frecvent în agricultură, afectează în mare măsură specii de animale şi plante pe care nu le vizează direct şi participă astfel în mod activ la scăderea accelerată a biodiversităţii, potrivit unui studiu amplu publicat joi în revista Nature Communications, informează agenția de știri AFP, citată de Agerpres.
Cercetătorii dintr-o echipă internaţională, coordonaţi de Universitatea de Ştiinţe şi Tehnologii din China de Est, cu sediul în Shanghai, au trecut în revistă 1.705 de studii care examinează efectele cauzate de 471 de pesticide – insecticide, fungicide şi erbicide – utilizate în sectorul agricol, precum şi în scopuri comerciale sau domestice.
Analiza arată că aceste produse „au un efect negativ pe scară largă asupra tuturor grupelor de organisme non-ţintă care au fost testate”, au concluzionat autorii săi.
Astfel, au fost identificate consecinţe dăunătoare pentru mai mult de 800 de specii de plante, ciuperci, insecte, peşti, păsări şi mamifere care nu ar fi trebuit să fie vizate în mod direct de substanţele chimice. Aceste efecte se referă la creşterea lor, la capacitatea lor de reproducere şi la comportamentul lor, cum ar fi capacitatea de a atrage prada sau de a se deplasa.
„Se presupune adeseori că pesticidele sunt toxice în primul rând pentru ‘dăunătorii’ pe care îi vizează şi pentru organismele din apropierea acestora, însă acest lucru este în mod clar fals”, subliniază Dave Goulson, profesor la Universitatea din Sussex, unul dintre autori.
„Îngrijorător este faptul că am identificat efecte negative de lungă durată asupra plantelor, animalelor, ciupercilor şi microbilor, care ameninţă integritatea ecosistemelor”, a declarat el.
„Rezultatele noastre pun sub semnul întrebării durabilitatea utilizării actuale a pesticidelor şi susţin necesitatea unor evaluări îmbunătăţite ale riscurilor pentru a reduce riscurile pentru biodiversitate şi ecosisteme”, au concluzionat cercetătorii noului studiu.
Ei notează în treacăt că studiul lor a evidenţiat activitatea unor substanţe izolate, dar că efectele lor pot fi „exacerbate” de prezenţa aditivilor sau de utilizarea combinată a mai multor molecule.
Pentru a reduce amploarea problemei, oamenii de ştiinţă sugerează adoptarea unor politici care să încurajeze reducerea utilizării pesticidelor sau maximizarea eficienţei acestora.
Alţi cercetători, care nu au fost implicaţi în realizarea studiului, au salutat publicarea acestuia. Oliver Jones, profesor de chimie la Universitatea RMIT din Australia, a sugerat că problema ar putea fi chiar mai mare.
„Studiul evidenţiază efecte negative pentru peste 800 de specii non-ţintă, însă datele erau disponibile doar pentru acestea. Ar putea fi afectate şi alte specii”, a avertizat el.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.