G4Media.ro

„Un studiu care ne dă speranță”: Modificările stilului de viață îmbunătățesc simptomele…

Sursa foto: © Felipe Caparros Cruz | Dreamstime.com

„Un studiu care ne dă speranță”: Modificările stilului de viață îmbunătățesc simptomele bolii Alzheimer pentru unii

Privind în urmă, Tammy Maida, în vârstă de 67 de ani, a spus că lucrurile au început să se schimbe la sfârșitul anilor 50. La început, își pierdea urma lucrurilor pe care le avea: cheile de mai multe ori pe zi, un inel, ochelarii, poșeta, se arată într-un reportaj CNN.

Mergea cu mașina la magazinul alimentar din orașul ei natal, San Jose, California, și uita unde a parcat mașina. Acasă, nu-și mai amintea unde pusese cumpărăturile. Soțul ei, Paul, le găsea uneori în garaj.

Cititoare avidă de-o viață, Maida a încetat să mai ia cărți pentru că nu-și mai amintea ultimul capitol pe care îl citise sau personajele principale.

„Sincer, am crezut că îmi pierd mințile, iar teama de a-mi pierde mințile a fost înfricoșătoare”, a declarat ea pentru Dr. Sanjay Gupta, corespondentul medical șef al CNN, pentru documentarul CNN „The Last Alzheimer’s Patient”.

În prezent, Maida a revenit la devorarea de romane scurte și ajută la finanțele familiei.

Un alt pacient, Mike Carver, în vârstă de 71 de ani, a fost diagnosticat cu Alzheimer cu debut precoce la vârsta de 64 de ani, în timp ce lucra ca director de afaceri. Medicii i-au spus să își pună ordine în afaceri, cu puține speranțe pentru viitor. Carver a aflat în cele din urmă că era purtător al ambelor copii ale genei APOE4, care prezintă cel mai mare risc genetic cunoscut pentru Alzheimer.

Acum, însă, Carver s-a întors să reconcilieze finanțele familiei și să țină evidența investițiilor.

„Este ca și cum ai face un fel de dans fericit”, a spus el râzând. „A fost destul de greu să spun că o parte din mine a dispărut pur și simplu. Și astfel a revenit o mare parte din încrederea în sine”.

Cum au recâștigat Maida și Carver ceea ce le furase demența? Participând la ceea ce cercetătorii numesc primul studiu clinic controlat și randomizat care a folosit intervenții de stil de viață și a arătat o îmbunătățire cognitivă la persoanele cu deficiență cognitivă ușoară sau demență timpurie din cauza bolii Alzheimer.

Studiul, publicat vineri în revista Alzheimer’s Research and Therapy, a fost de mică amploare: doar două duzini de persoane au primit tratament și un număr similar de persoane au servit drept controale pe o perioadă scurtă de cinci luni. Nu toată lumea a prezentat îmbunătățiri.

Cu toate acestea, pentru unii participanți și familiile lor, au existat schimbări remarcabile. Abilitățile de gândire ale majorității persoanelor din grupul de intervenție au rămas la fel, un avantaj, deoarece majoritatea celor din grupul de control au scăzut. Zece persoane și-au văzut cogniția îmbunătățită efectiv, în timp ce un test de sânge a constatat că nivelurile de amiloid, un semn distinctiv al bolii Alzheimer, se retrăgeau, a declarat autorul principal al studiului, Dr. Dean Ornish, profesor clinic de medicină la Universitatea din California, San Francisco.

„Acesta este un studiu care să ne dea speranță”, a declarat jurnalista și fosta primă doamnă a Californiei, Maria Shriver, fondatoarea mișcării Women’s Alzheimer’s Movement de la Cleveland Clinic din Ohio, care a oferit finanțarea inițială pentru noua cercetare.

„Mănâncă bine, mișcă-te mai mult, stresează-te mai puțin și iubește mai mult

Intervenția privind stilul de viață creată de Ornish – „mănâncă bine, mișcă-te mai mult, stresează-te mai puțin și iubește mai mult” – a mai fost testată.

În 1990, Ornish a arătat pentru prima dată într-un studiu clinic randomizat că boala coronariană poate fi adesea inversată cu nimic mai mult decât o dietă, exerciții fizice, reducerea stresului și sprijin social. De atunci, cercetările au arătat că același program în patru părți poate scădea glicemia și riscul de boli de inimă la pacienții cu diabet, poate reduce creșterea celulelor cancerului de prostată, poate îmbunătăți depresia și poate reduce „colesterolul rău”.

sursa: CNN

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Cine a tradus articolul asta?