Un studiu major va încerca să afle de ce unii oameni cu cancere agresive sunt „super-supraviețuitori”
Medicii au lansat un studiu major pentru a înțelege de ce un procent mic de pacienți cu cancer înving șansele și supraviețuiesc mult timp după ce au fost diagnosticați cu unele dintre cele mai agresive forme ale boli, scrie The Guardian.
Opt centre de cancer NHS se alătură zecilor de spitale din întreaga lume pentru a găsi pacienți care au avut răspunsuri extraordinare la tratamentul împotriva cancerului și au trăit mult mai mult decât media.
Cercetătorii din cadrul studiului vor colecta informații biologice detaliate despre 1.000 de pacienți și tumorile lor și vor analiza ADN-ul, proteinele sanguine, microbii și biomarkerii moleculari, în speranța de a afla de ce s-au descurcat atât de bine.
Informațiile obținute vor fi utilizate pentru a înțelege punctele slabe ale cancerului și pentru a concepe noi terapii pentru tumorile agresive, unele tratamente urmărind să imite caracteristicile biologice esențiale observate la așa-numiții super-supraviețuitori pentru a îmbunătăți perspectivele altor pacienți.
Specialiști în cancer din peste 40 de țări iau parte la studiu și caută să înscrie persoane care au trăit excepțional de mult după diagnosticarea cancerului pulmonar cu celule mici în stadiu extins, a glioblastomului, un cancer agresiv al creierului, sau a adenocarcinomului ductal pancreatic metastatic. Sunt eligibile persoanele care se află în primii 3% în ceea ce privește timpul de supraviețuire.
„Nu ne așteptăm ca persoanele cu aceste tipuri de cancer să trăiască mai mult de doi sau trei ani, dar aproximativ 3-5% trăiesc”, a declarat Dr. Thankamma Ajithkumar, oncolog clinician consultant la Cambridge University Hospital NHS Trust. „Întotdeauna ne intrigă de ce acești oameni sunt în viață. Există ceva în tumoare sau ceva în genetica lor care face de fapt mai ușoară lupta împotriva acestui cancer?”
Studiul Rosalind poartă numele lui Rosalind Franklin, experta britanică în cristalografie cu raze X a cărei fotografie 51 a surprins celebra structură în dublu helix a ADN-ului. Fotografia a fost făcută în 1952, cu șase ani înainte ca Franklin să moară de cancer ovarian.
Ajithkumar a spus: „Înainte de acest studiu, puțini au încercat să se uite la oamenii care s-au descurcat foarte bine cu aceste cancere îngrozitoare pentru a vedea dacă putem învăța ceva și, dacă putem, cum putem traduce acest lucru pentru a îmbunătăți rezultatul bolii.”
Unii pacienți își datorează supraviețuirea unor ciudățenii genetice ale tumorilor lor care îi fac deosebit de sensibili la medicamentele împotriva cancerului. Pentru alții, răspunsul se va afla în capacitatea sistemului lor imunitar de a distruge celulele canceroase. Studiul urmărește să înțeleagă aceștia și alți factori care ajută pacienții să supraviețuiască.
Datele colectate de la super-supraviețuitori vor fi păstrate într-o bază de date mondială gestionată de Cure51, un start-up francez care finanțează proiectul Rosalind cu investiții din partea Sofinnova, o firmă cu sediul la Paris.
„Știm că acești oameni supraviețuiesc”, a declarat Nicolas Wolikow, director executiv și co-fondator al Cure51. „Trebuie să înțelegem de ce și să descifrăm mecanismul de supraviețuire. Dacă vom reuși să facem acest lucru, există șanse mari să contribuim la eradicarea cancerului.”
Cu toate acestea, găsirea și înscrierea super-supraviețuitorilor s-ar putea să nu fie ușoară. În Regatul Unit, pacienții cu cancer care se simt bine după cinci ani sunt externați, ceea ce face mai dificilă urmărirea progreselor lor de către medici. „Urmărirea lor va fi o mare problemă”, a declarat Ajithkumar. Super-supraviețuitorii care sunt interesați să ia parte la partea britanică a studiului pot contacta Cambridge Cancer Trials Centre la info@cancer.cam.ac.uk.
Dr. Hattie Brooks, de la Cancer Research UK, a declarat: „Înțelegerea motivului pentru care tratamentele pot afecta în mod diferit persoanele cu același tip de cancer este importantă dacă dorim să dezvoltăm modalități mai eficiente de a-l combate. Acest lucru ar putea permite în cele din urmă medicilor să dezvolte noi terapii care sunt mai susceptibile de a funcționa pentru persoanele cu aceste cancere mai greu de tratat, care au în prezent mai puține opțiuni.
„Studiile de acest gen sunt binevenite în special în cazul cancerelor la care tot mai puține persoane supraviețuiesc cel puțin 10 ani. Deși acest studiu se află într-un stadiu incipient, ar putea fi un pas important către noi modalități de tratare a cancerelor agresive.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank