G4Media.ro

Un submarin rus s-a ciocnit cu sonarul unei nave de război britanice…

foto: Ministerul britanic al apărării

Un submarin rus s-a ciocnit cu sonarul unei nave de război britanice care se afla în patrulare în Atlanticul de Nord în 2020

Fregata HMS Northumberland urmărea submarinul rus în momentul în care acesta a lovit echipamentul sonar al navei, care era tras la sute de metri în spatele navei britanice, potrivit ministerului britanic al Apărării. Un purtător de cuvânt a declarat: „La sfârșitul anului 2020, un submarin rus urmărit de HMS Northumberland a intrat în contact cu sonarul său remorcat. Marina Regală urmărește în mod regulat navele și submarinele străine pentru a asigura apărarea Regatului Unit”.

Incidentul, petrecut la sfârșitul anului 2020, a fost surprins de o echipă de televiziune care filma un documentar, difuzat în premieră în acest an.

Comandantul Ryan Ramsey, un fost ofițer de marină care a fost căpitanul submarinului ucigaș-vânător HMS Turbulent, a spus cotidianului Times că această coliziune a fost aproape sigur accidentală.

El a spus că interacțiunea „arată complexitatea și riscul implicat de arta războiului antisubmarin. Ceea ce poate începe ca o acțiune controlată poate escalada rapid, în special împotriva unui adversar capabil, cum ar fi forța submarină rusă”.

Ramsey a adăugat că submarinul rus era probabil un submarin de atac Sierra, Akula sau Yasen, deoarece acestea operează la aceeași adâncime ca și sonarul remorcat al fregatei.

HMS Northumberland căuta submarinul în Cercul Arctic după ce acesta a dispăruse de pe radarul navei, potrivit Channel 5, care filma pentru seria sa Warship: Life at Sea – Navă de război: Viața pe mare.

Ministerul a spus că fregata a localizat submarinul vânător-ucigaș folosind sonarul remorcat – un tub lung prevăzut cu hidrofoane sensibile pentru a asculta sub apă.

Un periscop a fost observat la suprafață de elicopterul Merlin al navei înainte ca submarinul rus să se scufunde din nou, lovind sonarul HMS Northumberland.

Camerele de filmat au surprins echipajul strigând: „Ce naiba a fost asta?”.

Nu este clar ce avarie a suferit, dacă a suferit, nava rusă, dar HMS Northumberland a trebuit să se întoarcă în portul din Scoția pentru a înlocui echipamentul avariat. Potrivit cotidianului Times înlocuirea echipamentului ar costa 20 de milioane de lire sterline.

Activitatea submarinelor rusești a sporit în ultimii ani, iar fregatele Marinei Regale patrulează regulat în Atlanticul de Nord.

De obicei, ministerul Apărării nu comentează cu privire la operațiuni, dar acum a reacționat pentru că incidentul a fost surprins de camerele de filmat.

Surse: BBC, The Times / foto: Ministerul britanic al apărării

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Mai degrabă submarinul URMAREA fregata, din moment ce a lovit sonarul aflat la sute de metri in spatele ei si avea si periscopul scos !😜

  2. Stirea nu este despre incidentul dintre nava britanica si submarinul rus, ci este despre incapacitatea unor nave militare britanice de a identifica submarine ruse. Practic sonarul navei britanice nu a putut capta miscarea submarinului rus, iar numai eroarea de pilotaj a submarinului rus, care a acrosat sonarul navei britanice, a facut posibila identificarea submarinului … in vreme de razboi asta ar fi echivalat cu anihilarea navei britanice!

    Dovada clara ca asta stau lucrurile sunt urmatoarele precizari:
    „Ramsey a adăugat că submarinul rus era probabil un submarin de atac Sierra, Akula sau Yasen, deoarece acestea operează la aceeași adâncime ca și sonarul remorcat al fregatei”
    „Camerele de filmat au surprins echipajul strigând: „Ce naiba a fost asta?””

    Deci, daca nava britanica ar fi stiut de existenta submarinului, atunci era exclusa orice presupunere lagata de tipul de submarin rus si, in plus, echipajul navei britanice nu putea fi surprins de impact, ci stia exact ce a provocat impactul.

    • Du-te la casierie sa-ti iei rublele…
      Englezii stiau foarte clar ce e pe acolo, nu dai drumul la sonar doar de amorul artei…
      In vreme de razboi, submarinul ar fi fost istorie inaintea navei.

    • Sau poate au fost surprinsi de faptul ca toti senzorii au fost dati peste cap cand sonarul a fost lovit de submarin. Asta ar scoate un semn de exclamare din partea oricui cand iti bubuie chestii in casti. Asta una la mana. A doua la mana: crezi ca sonarul merge in fata navei sau cum? Sau crezi ca nava stationeaza, lanseaza sonarul, asculta un pic, il ridica si merge mai departe? Presupun ca stii ca nu e necesar sa indrepti vasul catre submarin pentru a lansa o torpila, chiar daca submarinul este in spatele tau. Ai comentat si tu ceva fara sa stii despre ce vorbesti.

    • Da, bai area, adevarul e ca sonarul citeste tot si ce tip de submarin e si unde si in ce an e fabricat 😀 are submarinul transponder si transmite tot, nu? 😀

    • „HMS Northumberland căuta submarinul în Cercul Arctic după ce acesta a dispăruse de pe radarul navei …”

      Britanicii au declarat ca stiau de submarin si il cautau, deci ar fi trebuit sa stie ce cauta (asta le era misiunea), iar faptul ca s-a agatat submarinul de sonar, dupa ce nava a trecut de el demonstreaza ca britanicii au fost suprinsi de eroarea de pilotaj a submarinului rus.

    • @Area: greseala de incepator!

      Comandantul Ryan Ramsey nu este comandantul navei cu sonarul, ci un alt militar, terta parte, intervevat cu privire la incident!

      Cade argumentarea. 🙁

    • Și de astă dată românii se pricep la toate…..virusologie,arta războiului…..la orice,numai să scrie cât de cât corect gramatical …nuuuuu

    • @Ciki – efectul dunning-kruger… il intalnesti la greu printre romanasii nostrii

  3. Pe mine ma intriga ce profi erau cei de pe submarin de sau ciocnit cu ditamai emitatorul..

  4. Pe vreme de război, nava era era scufundata, submarinul s-a apropiat de ei în mod intenționat.
    Nava britanica a fost luata în vizor de la distanta mare în jur de 3km. Vorbim pe relatările altora, oricum cu toții avem opinii, oricum dacă era război nava britanica era torpila…