Un submarin rus s-a ciocnit cu sonarul unei nave de război britanice care se afla în patrulare în Atlanticul de Nord în 2020
Fregata HMS Northumberland urmărea submarinul rus în momentul în care acesta a lovit echipamentul sonar al navei, care era tras la sute de metri în spatele navei britanice, potrivit ministerului britanic al Apărării. Un purtător de cuvânt a declarat: „La sfârșitul anului 2020, un submarin rus urmărit de HMS Northumberland a intrat în contact cu sonarul său remorcat. Marina Regală urmărește în mod regulat navele și submarinele străine pentru a asigura apărarea Regatului Unit”.
Incidentul, petrecut la sfârșitul anului 2020, a fost surprins de o echipă de televiziune care filma un documentar, difuzat în premieră în acest an.
Comandantul Ryan Ramsey, un fost ofițer de marină care a fost căpitanul submarinului ucigaș-vânător HMS Turbulent, a spus cotidianului Times că această coliziune a fost aproape sigur accidentală.
El a spus că interacțiunea „arată complexitatea și riscul implicat de arta războiului antisubmarin. Ceea ce poate începe ca o acțiune controlată poate escalada rapid, în special împotriva unui adversar capabil, cum ar fi forța submarină rusă”.
Ramsey a adăugat că submarinul rus era probabil un submarin de atac Sierra, Akula sau Yasen, deoarece acestea operează la aceeași adâncime ca și sonarul remorcat al fregatei.
HMS Northumberland căuta submarinul în Cercul Arctic după ce acesta a dispăruse de pe radarul navei, potrivit Channel 5, care filma pentru seria sa Warship: Life at Sea – Navă de război: Viața pe mare.
Ministerul a spus că fregata a localizat submarinul vânător-ucigaș folosind sonarul remorcat – un tub lung prevăzut cu hidrofoane sensibile pentru a asculta sub apă.
Un periscop a fost observat la suprafață de elicopterul Merlin al navei înainte ca submarinul rus să se scufunde din nou, lovind sonarul HMS Northumberland.
Camerele de filmat au surprins echipajul strigând: „Ce naiba a fost asta?”.
Nu este clar ce avarie a suferit, dacă a suferit, nava rusă, dar HMS Northumberland a trebuit să se întoarcă în portul din Scoția pentru a înlocui echipamentul avariat. Potrivit cotidianului Times înlocuirea echipamentului ar costa 20 de milioane de lire sterline.
Activitatea submarinelor rusești a sporit în ultimii ani, iar fregatele Marinei Regale patrulează regulat în Atlanticul de Nord.
De obicei, ministerul Apărării nu comentează cu privire la operațiuni, dar acum a reacționat pentru că incidentul a fost surprins de camerele de filmat.
Surse: BBC, The Times / foto: Ministerul britanic al apărării
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
11 comentarii