Un suspect britanic al grupului Stat Islamic s-a declarat vinovat în SUA pentru multiple acuzații legate de uciderea a patru ostatici americani. Colegul său s-a declarat nevinovat
Alexanda Kotey este acuzat că aparține unei celule ale Statului Islamic supranumită “The Beatles” care a fost implicată în răpiri în Irak și Siria. Celula ar fi fost responsabilă pentru decapitarea unui număr de ostatici occidentali și japonezi.
Kotey, în vârstă de 37 de ani, născut la Londra dintr-un tată originar din Ghana și o mamă cipriotă, s-a declarat vinovat pentru toate cele opt capete de acuzare și este pasibil de închisoare pe viață. El a compărut în fața tribunalului federal districtual din Alexandria, statul Virginia, unde s-a declarat vinovat de acuzații care includ luarea de ostatici, care a condus la moarte și conspirație pentru uciderea cetățenilor americani.
„Lui Kotey i s-a oferit un proces corect și, în fața dovezilor copleșitoare, a luat decizia independentă de a se declara vinovat de crimele sale„, a declarat reporterilor procurorul Raj Parekh, „A fost de acord să-și petreacă restul vieții în închisoare„, a adăugat el.
Kotey și colegul său El Shafee Elsheikh, născut în Sudan acum 33 de ani și crescut la Londra, sunt judecați pentru implicarea lor în uciderea jurnaliștilor americani James Foley și Steven Sotloff și a lucrătorilor umanitari Peter Kassig și Kayla Mueller.
Ambii sunt suspectați de implicare în moartea altor ostatici, inclusiv Alan Henning – un șofer de taxi britanic care livra ajutoare umanitare – și lucrătorul umanitar scoțian David Haines, precum și doi cetățeni japonezi.
Cei doi bărbați au fost transferați din arestul SUA în Irak anul trecut pentru a face față acuzațiilor, care sunt pasibile de o pedeapsă maximă pe viață în închisoare.
Originar din vestul Londrei, banda Statului Islamic a primit porecla de la Beatles de către ostatici datorită accentelor lor britanice. Lor le-a fost retrasă cetățenia britanică în 2018.
Unele dintre victime au fost decapitate, cu moartea lor filmată și difuzată pe rețelele sociale, ceea ce a declanșat indignare în întreaga lume.
Presupusul șef al grupului, Mohammed Emwazi, cunoscut sub numele de „Jihadi John”, a fost ucis într-un atac cu drone în 2015, iar cel de-al patrulea membru al bandei, Aine Davis, a fost arestat și închis în Turcia.
Kotey și Elsheikh au rămas în libertate până la capturarea în 2018 de kurzii sirieni care luptau împotriva Statului Islamic și predați americanilor.
Cei doi au fost într-o stare de incertitudine juridică timp de câteva luni, deținuti de armata SUA în Irak, iar ministrul justiției al SUA a amenințat că îi va preda instanțelor locale, cunoscuți pentru justiția sumară și execuțiile lor. Americanii au spus însă că nu vor fi condamnați la moarte dacă cei doi ar fi judecați de un tribunal american.
Elsheikh, care s-a declarat nevinovat, urmează să fie judecat în ianuarie 2022. Kotey este pasibil de închisoare pe viață fără posibilitate de eliberare condiționată. Dar, după 15 ani, el ar fi eligibil pentru a fi transferat în Marea Britanie pentru a face față altor acuzații acolo. Condamnarea sa va avea loc în martie anul viitor.
sursa: BBC, Sky News
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank