Un tablou al pictorului abstract Piet Mondrian a fost expus incorect, cu susul în jos, timp de 77 de ani
Un tablou al pictorului abstract Piet Mondrian a fost expus incorect timp de 77 de ani, au descoperit săptămâna aceasta responsabilii de la muzeul Kunstsammlung din Dusseldorf, unde poate fi văzut în prezent, informează AFP, citată de Agerpres.
O retrospectivă majoră dedicată pictorului din Ţările de Jos a fost deschisă sâmbătă, culminând cu prezentarea tabloului „New York City 1”, realizat în 1941. Această pictură a fost însă expusă cu susul în jos, a dezvăluit muzeul în această săptămână.
„Într-o fotografie din 1944 am văzut că tabloul se afla expus invers pe un şevalet şi m-a intrigat’, a declarat sâmbătă Susanne Meyer-Buser, curatoarea expoziţiei, într-un interviu acordat cotidianului german Suddeutsche Zeitung.
Pictura, alcătuită din mai multe linii roşii, galbene şi albastre care se intersectează în unghiuri drepte, a fost apoi expusă la Moma din New York „un an mai târziu” cu susul în jos, explică Meyer-Buser.
Când a fost trimis muzeului din Dusseldorf, în 1980, tabloul a fost expus în acelaşi mod.
Eroarea ar fi putut fi cauzată de faptul că „pictura nu avea semnătură”, potrivit lui Meyer-Buser.
Prin urmare, felul în care a fost expus a fost determinat de „numele artistului scris pe spatele ramei de către administratorul succesiunii” la momentul morţii lui Mondrian, în 1944.
Piet Mondrian, născut în 1872, a fost o figură marcantă a mişcării artistice din Ţările de Jos „De Stijl” („Stilul”), cunoscută pentru liniile sale orizontale şi verticale şi pentru culorile sale primare.
În 1940, pictorul a plecat în Statele Unite la New York. Grilele rectilinii din picturile sale sunt inspirate de aspectul şi de zgârie-norii oraşului american.
Mondrian este celebru în întreaga lume pentru tabloul său „Victory Boogie Woogie”, considerat una dintre cele mai importante picturi ale secolului XX.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii