G4Media.ro

Un tablou de Picasso, furat de hoți români de la un muzeu…

Un tablou de Picasso, furat de hoți români de la un muzeu din Rotterdam, găsit sub un copac de o scriitoare olandeză de origine română

O scriitoare olandeză de origine română, Mira Feticu, afirmă că găsit unul dintre tablourile furate în 2012 din Muzeul Kunsthal din Rotterdam după ce în urmă cu zece zile a primit o scrisoare care conţinea date despre locul în care este ascunsă lucrarea, conform presei olandeze. Ea a relatat că a găsit pânza, care pare a fi ”Cap de arlechin”, a lui Picasso, şi că a predat-o Ambasadei Olandei la Bucureşti, ea fiind şi audiată la Poliţie încă de sâmbătă seară, transmite News.ro.

Feticu, care este autoarea unui roman intitulat ”Tascha” inspirat din furtul a şapte tablouri din muzeul Kunsthal comis de nişte români în 2012, cartea fiind publicată în 2015, a declarat telefonic pentru www.nrc.nl că în urmă cu zece zile a primit o scrisoare anonimă în limba română în care i se ofereau indicaţii pentru a găsi tabloul.

„Scrisoarea era în limba română şi conţinea o adresă unde pânza ar fi ascunsă, precum şi indicaţii pentru găsirea ei. În scrisoare se spunea că este vorba despre ”Cap de arlechin”. Imediat după ce am citit-o, l-am sunat pe detectivul din Rotterdam cu care m colaborat pentru cartea mea. După câteva zile, m-am urcat în avion”, a afirmat ea.

Ea a relatat şi că, la sosirea la adresa indicată, a căutat, iar sub o piatră a găsit un pachet învelit în plastic conţinând tabloul.

Ajunsă în maşină, l-a desfăcut şi l-a comparat cu o copie a lucrării.

„Când l-am văzut, am început să plâng. Nu sunt specialist, dar părea a fi lucrarea lui Picasso. Cred că aparţine Olandei, aşa că am predat-o imediat  ambasadei din Bucureşti”, a povestit Mira Feticu.

Ea a declarat sâmbătă seară că este audiată la Poliţie. Conform publicaţiei online, Ministerul de Externe olandez ar fi confirmat că lucrarea a fost predată, urmând să i se verifice autenticitatea.

Duminică DIICOT a confirmat că a demarat o anchetă pe această temă: 

  • Aseară, două persoane, de cetățenie olandeză, s-au prezentat la Amabasada Olandei, din București, cu un tablou.Acestea au precizat faptul că au găsit tabloul, pe teritoriul României, anunțând despre acest fapt autoritățile olandeze.
  • DIICOT investighează împrejurările în care un tablou semnat Picasso valorând aproximativ 800 mii de euro a fost găsit sâmbătă seara, pe raza județului Tulcea. Tabloul care face parte dintr un lot de 7 opere sustrase  în anul 2012 dintr -un muzeu olandez se afla în custodia autorităților române și urmează să fie expertizat.
  • Atașatul de afaceri interne din cadrul Ambasadei Olandei a anunțat autoritățile române, iar, la acest moment, o echipă formată din procurori D.I.I.C.O.T. și polițiști ai Direcției de Investigații Criminale – I.G.P.R. efectuează cercetări, pentru lămurirea tuturor aspectelor (audierea persoanelor, cercetarea locului în care au afirmat cele două persoane că au găsit tabloul, expertize criminalistice).
  • Precizam ca cei 6 inculpați români acuzaţi că în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012 au sustras 7 tablouri semnate printre alţii, de Pablo Picasso, Henri Matisse şi Claude Monet de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam au fost condamnați definitiv pentru savârșirea infracțiunilor reținute în sarcina lor.

Patru români au fost acuzaţi că, în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, au sustras 7 tablouri semnate, printre alţii, de Pablo Picasso, Henri Matisse şi Claude Monet de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam. Este vorba de Radu Dogaru, Adrian Procop, Eugen Darie şi Alexandru Mihai Bitu. Ajunşi în ţară, hoţii au fost ajutaţi de Olga Dogaru (mama lui Radu Dogaru) şi Petre Condrat.

Aceştia au fost inculpaţi de autorităţile române şi condamnaţi definitiv în anul 2014.

În timpul audierilor din instanţă, hoţii au declarat că tablourile au fost aduse în România, însă au fost arse într-o sobă.

Potrivit datelor din ancheta desfăşurată în acest caz de DIICOT, hoţii români au ajuns cu totul întâmplător la Muzeul Kunsthal din Rotterdam, iar operele de artă au fost transportate în România ascunse în perne.

În octombrie 2012, ei s-au hotărât să caute bunuri de valoare mai mare, vizitând mai multe muzee.

Anchetatorii susţineau că, în prima decadă a lunii octombrie 2012, Eugen Darie şi Radu Dogaru s-au deplasat la Muzeul de Istorie a Naturii din Rotterdam situat pe strada Westzeedijk. Aici au constatat că sunt prezentate exponate naturale (păsări, animale) şi că nu sunt obiecte ce pot fi comercializate.

Ieşind din acest muzeu, cei doi au văzut că în apropiere se află o sală de expoziţii, cunoscută sub numele de Muzeul Kunsthal.

Pe 6 octombrie 2012, Eugen Darie şi Radu Dogaru s-au deplasat la Muzeul Kunsthal pentru a viziona tablourile expuse, dar şi pentru a „studia” topografia locului.

La intrare, cei doi au observat panourile publicitare din care rezulta faptul că începând cu data de 6 octombrie 2012 urma să fie deschisă o expoziţie cu mai mult de 150 de tablouri semnate de 50 de pictori.

După mai multe vizite de „documentare”, au hotărât să dea spargerea în noaptea de 15/16 octombrie 2012, beneficiind şi de o vreme „favorabilă”, cu cer înnorat şi ploaie.

Radu Dogaru şi Adrian Procop au pătruns în muzeu printr-o uşă de urgenţă, s-au deplasat în Sala 1 unde se aflau tablourile expuse şi prin smulgere au desprins din sistemul de prindere şapte tablouri semnate Picasso, Matisse, Paul Gauguin, Meijer de Haan, Monet şi Lucian Freud, operele de artă fiind transportate în două genţi de rafie, cumpărate anterior de la comercianţi chinezi.

Autorităţile olandeze au stabilit că hoţii au stat în interiorul muzeului aproximativ 2 minute şi 48 secunde.

Cei doi hoţi au fost aşteptaţi de Eugen Darie cu o maşină, în timp ce Alexandru Biţu „supraveghea” operaţiunea dintr-o cafenea din apropiere. Sacoşele cu tablouri au fost transportate în portbagajul maşinii, hoţii fiind aproape să fie opriţi cu totul întâmplător de o patrulă a poliţiei.

Pentru a nu fi prinşi, maşina a fost parcată pe una din străzile centrale din Rotterdam, iar hoţii s-au deplasat pe jos la locuinţa lui Radu Dogaru.

Procurorii mai susţineau că maşina a fost recuperată în dimineaţa zilei de 16 octombrie 2012, iar tablourile au fost depozitate într-o debara din apartamentul lui Radu Dogaru.

Iniţial, hoţii au vrut să vândă tablourile în Belgia şi au luat legătura cu un cunoscut, Moise George alias „George Hoţu”.

Astfel, Radu Dogaru şi Eugen Darie s-au deplasat la Bruxelles cu un autoturism, unde s-au întâlnit cu „George Hoţu” şi i-au spus acestuia că au de vânzare tablouri valoroase furate de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam. Maşina i-au lăsat-o acestuia, după care au revenit la Rotterdam.

Aflând de la televizor de impactul acţiunii lor, hoţii au decis să aducă tablourile în România. Operele de artă au fost scoase din ramă şi introduse în perne, golite de conţinut.

Au revenit în România pe rute separate, cu maşina sau avionul, iar tablourile au fost aduse în ţară cu un autoturism condus de Eugen Darie, care a intrat fără probleme pe la vama Nădlac, în seara zilei de 19 octombrie 2012.

Foto: Mira Feticu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. oare ce pazeau Bombonel si Valcov ?

  2. nasol, dupa ce ca sintem tigani acum sintem si hoti, ah e doar un pleonasm. poporul asta e umilit zilnic, de catre noi.

  3. Parcă vedem/auzim mîine-poimîine, Codul lui Picasso, celmaivîndut-ul scriitoresei Mira Feticu, propus pentru Oscar! Mie îmi miroase a escrocherie de doi bani.

  4. miroase a facatura de la o posta.
    dupa ce ne-am facut de rasul curcilor si ne-am umplut de umilinta cu niste hoti care au distrus o parte din patrimoniul UMANITATII, vine marea scriitoare Feticu sa mai taie si ea o bucatica din salamul celebritatii.
    jena.
    asta este romania, de centenar: hoti, scriitoare ca madame Fetidu’ si rasul Europei.
    nasol.

  5. M-am distrat copios citind acest articol . Păi bine măi copii , cum puteți crede că niște cocalari nespălați pe picioare , cu mămăligă între gingii , îmbrăcați cu tricouri cu „007” pe piept și îmbrăcați într-un „LOGAN” decapotabil, au putut devaliza muzeul „de la colț” de niște tablouri de valoare inestimabilă ?. Și SRI-ul ce făcea , păzea la colț ?… Sau îi trimitea „planul de zbor” acestei matracuci, ultimul capitol al…romanului ?…Ăștia chiar ne cred pe toți tâmpiți ???…….