G4Media.ro

Un tablou de Rubens, considerat „pierdut” timp de aproape trei secole, s-ar…

Sursa foto: Sotheby's

Un tablou de Rubens, considerat „pierdut” timp de aproape trei secole, s-ar putea vinde la licitație cu 7,7 milioane de dolari

O pictură a lui Rubens pierdută în istorie și identificată greșit timp de aproape 300 de ani a reapărut cu ajutorul analizei cu raze X și ar putea ajunge la o sumă de până 7,7 milioane de dolari la licitația de luna viitoare, relatează CNN.

Pictorul flamand Peter Paul Rubens a finalizat tabloul „Sfântul Sebastian îngrijit de doi îngeri” în urmă cu mai bine de 400 de ani.

Pensulațiile sale descriu povestea soldatului roman Sebastian, străpuns de săgețile soldaților și lăsat să moară după ce s-a convertit la creștinism, înainte ca îngerii să intervină în mod miraculos.

Pictura a lăsat o „impresie puternică” asupra lui George Gordon, copreședintele Sotheby’s pentru picturile vechilor maeștri la nivel mondial, atunci când a văzut-o pentru prima dată la o expoziție.

Sursa foto: Sotheby’s

„Este vorba de vivacitatea pensulației”, a declarat Gordon pentru CNN. „Așa că a fost ușor să apreciez viteza și vivacitatea cu care a fost pictat, ceea ce mi s-a părut că vorbește foarte puternic despre propria pensulă a lui Rubens.”

Probabil comandat de nobilul italian și comandantul militar Ambrogio Spinola, se crede că tabloul a fost finalizat în jurul anului 1606-8 în Italia sau în jurul anului 1609-10 la Anvers, odată ce Rubens s-a întors în orașul său natal.

„Ambrogio Spinola a fost … un soldat care lupta într-un război de religie. Era un catolic devotat și de aceea aveți această alegere a sfântului”, a spus Gordon, „pentru că atunci când credința (lui Sebastian) a devenit evidentă și el a refuzat să o denunțe, a fost condamnat la martiriu … ar fi fost un subiect potrivit pentru Spinola să comande”.

Familia Spinola a fost un mare mecena (protector al artelor și științelor) și prieten al lui Rubens, a adăugat Gordon.

Tabloul a dispărut din istoria înregistrată în anii 1730, deoarece a trecut de la numele familiei și prin linia descendentă feminină până când a reapărut în Missouri în 1963. Ulterior, a fost achiziționat de actualul proprietar la o licitație din 2008, unde a fost identificat greșit ca fiind un tablou al lui Laurent de la Hyre, un artist francez.

Analiza cu raze X

O analiză cu raze X efectuată în aprilie a dezvăluit că tabloul este opera lui Rubens și, cel mai important, că este vorba de versiunea originală a compoziției. Anterior, acest titlu fusese deținut de un tablou din colecția familiei Corsini, care se află acum expus în Galleria Corsini, Roma.

Sursa foto: Sotheby’s

Analizele au dezvăluit modificări sub pictura finală, deoarece Rubens și-a sculptat și modelat pentru prima dată proiectul până la perfecțiune. Inițial, de exemplu, Rubens l-a pictat pe Sfântul Sebastian cu fața în cealaltă parte, în timp ce a omis o altă săgeată care străpungea coapsa dreaptă a sfântului în forma finală a picturii.

„Rubens a fost unul dintre cei mai faimoși și mai mari pictori ai secolului al XVII-lea”, a spus Gordon, „și un pictor care a fost cu adevărat în fruntea dezvoltării barocului ca stil de artă”.

Opera de artă va fi pusă la licitație la Londra pe 5 iulie și se estimează că va fi vândută între 5,1 și 7,7 milioane de dolari.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...