G4Media.ro

Un tânăr din Gambia face doi ani pe drum, până în Italia,…

Sursa foto: incasabypaboy.com

Un tânăr din Gambia face doi ani pe drum, până în Italia, iar aici ajunge designer de modă / ”Am renăscut datorită acului și a aței” / Brandul Paboy ajunge în toată Europa și se pregătește de Japonia

Arta cusutului este mai mult decât o metaforă în povestea lui Paboy Bojang, 32 de ani, originar din Gambia, care a ajuns în Italia în 2015 după ce a călătorit timp de doi ani riscându-și viața pentru a scăpa de dictatura feroce a lui Yahya Jammeh, scrie Corriere della Sera în povestea de viață a tânărului african.

S-a mutat la Napoli după debarcarea în Lampedusa și a înființat un mic atelier de croitorie, într-un spațiu multifuncțional unde oferă oportunități de muncă imigranților.

Piesele sale cele mai recognoscibile sunt pernele multicolore împodobite cu volane, realizate din bumbac reciclat sau țesături recuperate din fabricile napolitane, care sunt foarte populare în Marea Britanie și care ar putea ajunge în curând în vitrinele unui magazin temporar din Tokyo.

Între timp, datorită vizibilității dobândite pe rețelele de socializare (profilul său de Instagram „In casa by Paboy” are peste 20.000 de urmăritori), el a colaborat recent cu compania japoneză Uniqlo, pentru care a creat o colecție pentru cea de-a 40-a aniversare a mărcii, sărbătorită în magazinul său din Milano.

Crescut într-o familie numeroasă („Tatăl meu a avut două soții, din partea mamei suntem cinci copii”), el este nevoit să își întrerupă studiile din cauza condițiilor economice precare și începe să lucreze ca ucenic croitor în atelierul unchiului său.

Dorința sa de a se simți liber și de a-și construi un viitor în Europa îl determină să se aventureze pe rutele la limita supraviețuirii bătute de mulți înaintea lui.

Trece prin Senegal, Mali, Burkina Faso și Niger până când mașina i se strică în deșert: este primul dintr-o serie de accidente din care reușește să se salveze agățându-se de firul invizibil al destinului său.

Ajuns în Libia, este răpit („Toată lumea de acolo are o armă”) și se trezește prins în capcană: „Eram fără bani și nu puteam plăti răscumpărarea”. Timp de luni de zile a fost ținut ostatic de torționarii săi, dar nu și-a pierdut mințile și a conceput un plan de evadare: când a reușit să scape și să ajungă la Tripoli, ultimul kilometru al traversării terestre înainte de a ara apele Mediteranei, a fost arestat și încarcerat pentru 90 de zile.

Unul dintre gardieni este dispus să îl elibereze cu condiția să accepte să lucreze în serviciul său ca sclav.

Paboy își dă seama că aceasta este singura lui șansă de a ieși din închisoare și acceptă, dar și de data aceasta reușește să evadeze. Știe că are puțin timp la dispoziție și se apucă imediat să găsească pe cineva care să-l ajute să părăsească țara cât mai repede: „Am plătit 35.000 de euro pentru a mă îmbarca”, povestește el.

Cu toate acestea, ruta maritimă ascunde o mie de capcane, iar prima încercare de a ajunge pe coasta siciliană a eșuat: „A trebuit să ne întoarcem, condițiile erau prohibitive și unii oameni au murit”.

Abia în cea de-a treia călătorie a reușit să ajungă la Lampedusa, unde a stat doi ani într-o tabără de refugiați, apoi s-a stabilit la Napoli, unde a decis să se înrădăcineze: „La început mi-am găsit de lucru într-o fabrică, dar am pierdut-o în timpul Covidului, pentru că proprietarul nu mai putea plăti angajații”.

Între timp, situația se complică din cauza întârzierilor birocratice în procesul de reînnoire a permisului de ședere ca refugiat, dar fibra sa indestructibilă rezistă chiar și la a mia încercare: în timpul izolării găsește o mașină de cusut veche, o restaurează și începe să confecționeze perne cu resturi de țesături recuperate ici și colo.

Momentul de cotitură a venit datorită social media, imaginile cu lucrările sale capturând interesul unui cumpărător britanic: primul dintr-un cerc de clienți fideli care l-au pionierat și l-au promovat din gură în gură. De asemenea, a fost contactat pe Instagram de un designer din Trapani, Elena Scarlata, după ce l-a descoperit pe Elle Decor UK: „Am fost atrasă de culorile pernelor sale cu un aer foarte mediteranean”, spune Scarlata, „și i-am scris. Ne-am întâlnit personal și am început să colaborăm”.

Printre punctele lor comune se numără majolica, în urma unei tradiții care unește fostul Regat al celor Două Sicilii de la Trinacria la Amalfi și Capri.

Un alt element de afinitate este revizitarea simbolurilor și a iconografiei cu un gust geometric care combină minimalismul, eleganța și funcționalitatea.

„Până în prezent, Paboy a produs țesăturile pe care îmi imprim modelele”, spune designerul sicilian, „dar ne gândim la un proiect la patru mâini. Activitatea mea de bază este bucătăria, mise en place, dar aș dori, de asemenea, să dezvolt sectorul de îngrijire a pielii cu genți clutch și genți de călătorie. Ideea este de a transforma majolica în țesături, realizând produse de lux cu o puternică aromă mediteraneană”.

Visul lui Paboy este, de asemenea, să își extindă afacerea pentru a oferi o oportunitate celor care, la fel ca el, au sfidat adversitatea și și-au riscat viața pentru a o lua de la capăt.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.