G4Media.ro

Un tânăr designer român, premiat de MIT pentru o mască revoluționară de…

Sursa Foto: Facebook/ Ciprian Burzo

Un tânăr designer român, premiat de MIT pentru o mască revoluționară de protecție cu senzor de temperatură

Un designer din Cluj, de 26 de ani, a câștigat un concurs organizat de prestigioasa Massachussets Institute for Technology, MIT, pentru prototipul unei măști de protecție împotriva coronavirusului, care afișează temperatura purtătorului.

Designerul Ciprian Burzo are 26 de ani și a câștigat premiul MIT Pandemic Response Lab pentru prototipul unei măști transparente de protecție care detectează microbii și care include un senzor de temperatură.

Sursa Foto: Facebook/ Ciprian Burzo

Acesta din urmă le permite celor din preajmă să vadă temperatura purtătorului, care astfel poate intra mai ușor în magazine și alte clădiri unde termometrizarea la intrare e obligatorie. ”Masca socială” a lui Burzo folosește tehnologia Bluetooth ca să comunice cu smartphone-ul și avertizează purtătorul dacă microparticule sau microorganisme periculoase se află prin preajmă.

Potrivit proiectului, masca se poate construi din materiale precum policarbonat sau polipropilenă, materiale care nu produc alergii corpului uman.

Ciprian Burză a studiat design industrial la universitatea tehnică din Cluj-Napoca.

Competiția de la MIT a fost jurizată de cinci experți în tehnologii noi și design, dar și o … trupă de dans – Yuly Fuentes, cercetător la MIT, Erin Robertson – om de știință în domeniul modei, Kinjaz – o trupă de dans din Los Angeles, David Beattie, șeful diviziei de cercetare în bioprocesare la MilliporeSigma și respectiv Paul Leu, directorul laboratorului pentru materiale avansate din Pittsburgh.

Competiția a avut trei câștigători – ”masca socială” a lui Burzo, obținerea de PET-uri din plastic de unică folosință aflat în gropile de gunoi din Africa și, respectiv, ideea de a produce măști de protecție sub forma unor eșarfe, Maskarf, cu biosenzori, filtru de cărbune și altele.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. O prostie maxima, sincer. Pe cand o masca de protectie care le arata celor din jur ce faci in dormitor? Apropo, mastile de genul asta pot sa fie usor kackuite de purtator ca arate ce temperatura vrea el. Omul poate sa aibe 38, 38,5 grade, dar masca sa arate ca are 36 de grade.

  2. Deștept baiat, mai trebuie o fofeaza de răcire.

  3. Extraordinar! MIT, probabil cea mai prestigioasa instituție de învățământ tehnic din lume, premiază un roman pentru o inițiativa foarte relevantă in contextul actual, iar primele comentarii ale noastre sunt negative! De mare angajament…
    Bravo, Ciprian!!

    • Da,categoric este un succes romanesc si pentru ca interesul va fi mare, va fi repede pusa in fabricatie.Carcotasii,destinatarii proverbului ca „nimic nu este mai al dracu ca succesul altuia,”s-ar putea sa fie contrazisi. Scepticismul ar trebui sa se manifeste in legatura cu pericolul,fiind roman,de a i se fura acestuia veritabila inventie de catre firmele mari in domeniu si nu numai,prin cosmetizarea acesteia si prin prezentarea ei ca inventie proprie.A patit-o,cu ceva ani in urma,un timisorean,care a primit medalia de argint la Geneva pentru inventia sa,a luat bani de la banca pentru a o pune in fabricatie si s-a trzit la scurt timp ca o multinationala a iesit pe piata cu produse asemanatoare,dar modificate,pe ici,pe colo,prin partile NEesentiale.Multinationala avea vanzare mare,iar romanul nostru nici sa-si plateasca ratele la banca.Iata drama care se poate naste dintr-un asemenea succes extraordinar.De ce?Pentru ca noi romanii,din cauza mentalitatii potrivnice fata de asemenea realizari,nu-i sustinem pe acesti oameni minunati,care sunt cei mai importanti creatori de bine pentru umanitate,Ei au nevoie de notorietate maxima pentru a devenii opozabili fata de cei care sunt predispusi sa le fure patentul si de sprijin guvernamental.Nu numai financiar in limitele legii,ci de implicarea acestuia in cautarea de investitori dispusi la asemenea afaceri si in negocierea cu acestia,pentru a-l proteja, mai ales,juridic pe vulnerabilul inventator.Evident ca Guvernul,in deplina transparenta,poate sa devina parte la afacere,in limita finatarii pe care poate sa o faca,in afara de ajutorul de stat prevazut de directivele europene.Din pacate n-am vazut nici macar disctandu-se despre asa ceva la noi,desi toti spun ca inovatia este cel mai important vector de dezvoltare economica.Exista,cred,si fonduri europene pentru asa ceva,dar nu sunt suficiente.Maria sa inventatorul are nevoie in primul rand de protectie,inclusiv pentru a plati taxele in toate tarile vestice pentru ca acestea sa fie obligate ca pe teritorul lor sa nu permita,fara acordul titularului de brevet,punerea in fabricatie a produsului inventat.Asa se intampla daca nu exista un OSIM la nivelul U.E..
      NOI NU PUTEM SA REDOBANDIM,CEL PUTIN, PRESTIGIUL INTERBELIC, DACA NU DEZVOLTAM INDUSTRIA IN ACEST MOD.POATE ESTE SINGURA CALE PRIN CARE ROMANIA AR PUTEA AVEA BRANDURI INDUSTRIALE DE SUCCES PE PIETELE INTERNATIONALE.

  4. Ii trebuie un sistem de ventilatie eficient ca se va aburi, insa are si multe avantaje. Se dezinfecteaza imediat prin stergere cu solutie. Acum depinde si daca nu vor umbla la ea pentru a raporta valori false cei care sunt certati cu legea. In orice caz, prefer o astfel de masca care ar putea sa ne informeze imediat ce se intampla in jurul nostru decat o bucata de hartie sau carpa la gura. Felicitari celui care a avut ideea, oricum nu va fi implementata intr-un neam de primitivi precum romanii care resping tot si se jelesc ca nu au bani de achizitie.

    • Nu va bateti capul!
      Acesta este un premiu pentru „o idee”. De aici pana la punerea in practica … cale lunga!
      Poza arata doar cum crede designerul ca ar arata, nu si daca e realizabil tehnic si nici nu e bazat pe un studiu fie el si teoretic.
      E ca un scenariu SF. Unele idei chiar se materializeaza. Dar nu toate, nici pe departe.

  5. Vad ca ati pus un negru cu botnita pe gura. Se intorc vremurile de sclavagism.

  6. Si ce o sa faca Teodosie cand masca ii turteste barba? Dar unui popa care are mustata pana la buric?

  7. asta a fost saptamina romanilor; saptamina viitoare vin la rind nigerienii.

  8. Deci au premiat o poză.
    Masca nu există si nu va exista niciodată.
    Este exact ca autostrăzile, spitalele, școlile desenate de politicienii români in campania electorală.
    Nu mă așteptam la MIT sa pună ,,botul” in asa ceva.

    In plus ,, mântuirea” așteptată de la vacinurile ,,miraculoase” la ce mai folosește?

    • De la hackaday.com citire:

      > The MIT Media Lab’s Open Agriculture Initiative (OpenAg) promised to revolutionize urban farming with their Food Computers: essentially miniature automated gardens that could be installed in racks to maximize growing space. Each unit would be provided with a “Recipe” that allowed it to maintain the ideal environmental conditions for the species it contained, which meant that even the novice gardener to produce a bumper crop no whether they lived in the Arctic Circle or the Sahara.

      > According to reports, MIT Media Lab Director Joichi Ito and OpenAg principal researcher Caleb Harper attempted to secure $1.5 million in funding for the program during a 2017 meeting with the disgraced financier. Epstein apparently wasn’t impressed by what he saw, and no money ever changed hands. Given the information we now have about the project, this might actually be the least surprising part of the story.

      > It has since come to light that the Food Computers never worked consistently, and indeed never made it past the prototype stage. This despite the fact that Harper claimed that functional units had already been deployed to refugee camps during presentation to potential investors. A scientist working with the project has even come forward with claims that staff were instructed to place plants brought from local garden centers into the prototype Food Computers prior to tours of the lab so visitors would think they had been grown in the devices.

      Mai surprinde pe cineva ca marii cercetatorii de la MIT si din restul nobelimii au descoperit, dupa 11 luni de pandemie doar doua antidoturi, botnita si pepsiglasul?

  9. …” om de știință în domeniul modei”…???

  10. Ma intreb de ce masca este purtata de domnul din imagine?
    Eu sunt de la tara si vecinii mei arata altfel.

  11. Fenomemtal!!!

  12. Exista si informatia oficiala de la MIT ?
    Date technice?
    s-au este numai asa la hoha?