Un think tank rusesc apropiat Kremlinului a sugerat Moscovei să ia în considerare o explozie nucleară „demonstrativă”
Un membru de rang înalt al unui think tank rusesc ale cărui idei devin uneori politică guvernamentală a sugerat Moscovei să ia în considerare o explozie nucleară „demonstrativă” pentru a convinge Occidentul să nu permită Ucrainei să își folosească armele împotriva unor ținte din interiorul Rusiei, scrie Reuters.
Propunerea, făcută de Dmitri Suslov, membru al Consiliului pentru politică externă și de apărare cu sediul la Moscova, a fost emisă la o zi după ce președintele Vladimir Putin a avertizat Occidentul că membrii NATO din Europa se joacă cu focul prin propunerea de a permite Kievului să folosească armele occidentale pentru a lovi adânc în interiorul Rusiei, lucru despre care a spus că ar putea declanșa un conflict global.
Conducerea Ucrainei susține că trebuie să poată lovi forțele rusești și țintele militare din interiorul Rusiei cu rachete occidentale cu rază lungă de acțiune pentru a se putea apăra și pentru a preveni atacurile aeriene, cu rachete și drone, un punct de vedere care a găsit un anumit sprijin în rândul unor țări occidentale, dar nu și în rândul Washingtonului, deocamdată.
Rusia, care deține cel mai mare arsenal nuclear din lume, a avertizat că ar considera un astfel de pas ca o escaladare gravă care ar atrage NATO și țările în cauză într-un conflict direct cu Moscova, crescând riscul unui război nuclear. Suslov, membru al Consiliului pentru Politică Externă și de Apărare, un grup de reflecție lăudat de Putin, care a declarat că autoritățile îi preiau uneori ideile politice, a declarat că Rusia trebuie să acționeze pentru a descuraja Occidentul să depășească o linie roșie.
„Pentru a confirma seriozitatea intențiilor Rusiei și pentru a-i convinge pe adversarii noștri de disponibilitatea Moscovei de a escalada, merită să luăm în considerare o explozie nucleară demonstrativă (adică fără luptă)”, a scris Suslov în revista de afaceri Profil.
„Efectul politic și psihologic al unui nor de ciupercă nucleară, care va fi prezentat în direct pe toate canalele de televiziune din întreaga lume, va aminti, sperăm, politicienilor occidentali singurul lucru care a împiedicat războaiele dintre marile puteri din 1945 și pe care acum l-au pierdut în mare parte – teama de război nuclear.”
Suslov este cel mai recent expert în securitate și deputat rus care susține că Moscova ar trebui să testeze o bombă nucleară pentru a intimida pe fondul războiului din Ucraina, alimentând temerile experților de securitate occidentali că Rusia s-ar putea îndrepta spre un astfel de test.
O astfel de mișcare, dacă ar avea loc, ar putea inaugura o nouă eră a testelor nucleare ale marilor puteri.
Nu a existat niciun comentariu imediat cu privire la propunerea lui Suslov din partea Kremlinului, care a declarat că politica nucleară a Rusiei rămâne neschimbată, semnalându-și în același timp nemulțumirea față de ceea ce a considerat a fi o retorică occidentală din ce în ce mai agresivă privind înarmarea Kievului la începutul acestei luni, ordonând exerciții cu arme nucleare tactice.
Suslov a sugerat ca Rusia să inițieze, de asemenea, exerciții nucleare strategice, să avertizeze orice țară ale cărei arme sunt folosite de Kiev pentru a ataca Rusia că Moscova își rezervă dreptul de a lovi țintele acelei țări oriunde în lume și să avertizeze că ar putea folosi arme nucleare dacă acea țară va riposta apoi în mod convențional.
În noiembrie, Putin a semnat o lege prin care a retras ratificarea de către Rusia a tratatului global de interzicere a testelor cu arme nucleare, o mișcare despre care a spus că a fost concepută pentru a alinia Rusia la Statele Unite, care au semnat, dar nu au ratificat niciodată tratatul.
Diplomații ruși au declarat la momentul respectiv că Rusia, care nu a efectuat niciun test nuclear post-sovietic, nu va relua testele nucleare decât dacă Washingtonul o va face.
Uniunea Sovietică a testat ultima dată în 1990, iar Statele Unite în 1992. Doar Coreea de Nord a efectuat un test care a implicat o explozie nucleară în acest secol.
Rusia a avertizat luna aceasta Marea Britanie că ar putea lovi instalații și echipamente militare britanice atât în interiorul Ucrainei, cât și în alte părți, dacă armele britanice ar fi folosite de Ucraina – cu binecuvântarea Londrei – pentru a lovi teritoriul rusesc. A emis avertismentul după ce ministrul britanic de externe David Cameron a declarat că Ucraina are dreptul de a folosi arme furnizate de Marea Britanie pentru a lovi ținte din interiorul Rusiei.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii