Un tribunal din Ankara a decis menținerea în detenție a politicianului pro-kurd Selahattin Demirtas, împotriva unei decizii CEDO
Un tribunal din capitala turcă Ankara a respins apelul avocaţilor proeminentului politician prokurd Selahattin Demirtas pentru eliberarea lui, în pofida unei decizii în acest sens a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO, informează agenţia de ştiri Anadolu, preluată de dpa.
CEDO a condamnat marţi Turcia pentru plasarea şi menţinerea în detenţie din 2016 a liderului pro-kurd Selahattin Demirtas, cerând eliberarea ‘imediată’ a acestuia. Curtea a constatat mai multe încălcări ale Convenţiei (europene a drepturilor omului) şi a ordonat eliberarea imediată’ a lui Demirtas, se arată în comunicatul CEDO, care a judecat acest dosar în cea mai înaltă instanţă a sa, Marea Cameră. În total, decizia Curţii a indicat nu mai puţin de cinci încălcări ale Convenţiei, referitoare mai ales la ‘libertatea de exprimare’, la ‘libertate şi siguranţă’, la ‘alegeri libere’.
Ex-deputat, fost candidat la preşedinţie şi unul din principalii rivali ai lui Recep Tayyip Erdogan, Selahattin Demirtas se află în detenţie de la arestarea sa în noiembrie 2016, la câteva luni de la puciul eşuat din iulie împotriva preşedintelui turc. Acuzat de ‘terorism’ de către regim, Demirtas, fost co-preşedinte al Partidului Democrat Popular (HDP, pro-kurd), riscă până la 142 ani de închisoare.
Tribunalul de la Ankara a decis că Demirtas trebuie să rămână în spatele gratiilor, invocând lipsa unei traduceri în limba turcă a verdictului CEDO, potrivit Anadolu. Tribunalul a subliniat că aşteaptă încă de la Ministerul de Justiţie al Turciei să trimită a traducere în turcă a deciziei CEDO.
Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a condamnat vehement miercuri decizia CEDO. „Aceasta este o decizie totalmente politică (…) A cere eliberarea celui care este responsabil de moartea a 39 de concetăţeni ai noştri demonstrează o politică cu duble standarde, aceasta este ipocrizie”, a declarat Erdogan, cu referire la violente manifestaţii ce s-au soldat cu zeci de morţi în 2014 în sud-estul Turciei. Autorităţile turce atribuie responsabilitatea pentru aceste morţi liderilor HDP.
Turcia este membră a Consiliului Europei, iar statele membre trebuie să se conformeze deciziilor CEDO.
sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Pixabay.com
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank