![justitie, judecatori, dreptate, magistrati](https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2022/08/justitie-judecatori-dreptate-768x511.webp)
Un tribunal din Marea Britanie acordă unei familii de palestinieni dreptul de a se stabili în Regatul Unit, pe baza unui program destinat refugiaților ucraineni
Un tribunal din Marea Britanii a acordat unor migranți palestinieni dreptul de a locui în Regatul Unit după ce au depus o cerere prin intermediul unui program destinat refugiaților ucraineni, scrie The Telegraph.
O familie de șase persoane care încearcă să plece din Gaza a primit permisiunea de a se alătura fratelui lor în Marea Britanie, după ce un judecător de imigrări a decis că respingerea cererii lor de către Ministerul de Interne a încălcat drepturile omului.
Familia a depus cererea prin intermediul Ukraine Family Scheme, iar decizia de a le accepta cazul a fost luată în ciuda avertismentelor avocaților de la Ministerul de Interne potrivit cărora aceasta ar putea deschide porțile „admiterii tuturor celor din zonele de conflict care au familii în Regatul Unit”.
Chris Philp, ministrul de interne din umbră, a declarat că acest caz arată că sunt necesare modificări ale legislației privind drepturile omului, astfel încât Parlamentul, nu judecătorii, să controleze cine se poate stabili în Regatul Unit.
Casa familiei palestiniene – o mamă, un tată și patru copii cu vârste cuprinse între șapte și 18 ani – a fost distrusă de un atac aerian. Cei șase trăiesc în prezent într-o tabără de refugiați din Gaza, fiind zilnic amenințată cu moartea de atacurile militare israeliene.
În luna ianuarie a anului trecut, aceștia au depus o cerere utilizând formularul sistemului ucrainean, considerând că situația lor era atât de „imperioasă și plină de compasiune” încât cererea lor trebuia să fie aprobată în afara normelor acestuia.
Regimul familial ucrainean, instituit în martie 2022, permitea cetățenilor ucraineni și membrilor familiilor acestora să vină în Regatul Unit dacă aveau o rudă care era cetățean britanic sau se stabilise în Regatul Unit. Aproximativ 72.000 de vize au fost eliberate înainte de închiderea acestuia în februarie anul trecut.
Cererea familiei a fost inițial respinsă de un tribunal de imigrare de nivel inferior, pe motiv că nu se încadrează în normele programului pentru Ucraina și că Parlamentul este cel care decide ce țări ar trebui să beneficieze de programele de reinstalare.
Cu toate acestea, Hugo Norton-Taylor, un judecător al tribunalului superior, a anulat această decizie și a admis recursul palestinienilor, permițându-le să vină în Regatul Unit pe baza dreptului lor la o viață de familie în temeiul articolului 8 din Convenția europeană a drepturilor omului (CEDO).
Acesta a declarat că drepturile familiei individuale, care se afla într-o situație „extremă și care le amenința viața”, au depășit „interesul public” al normelor privind intrarea în Regatul Unit, care au fost concepute pentru a limita programele de reinstalare și pentru a controla imigrația.
Cazul, dezvăluit în documente judiciare, a stârnit critici marți. Philp a declarat că este vorba de o hotărâre „alarmantă și periculoasă”, care a creat „o bază pentru oricine din orice zonă de conflict oriunde în lume cu relații în Marea Britanie să vină aici”.
- „Există două milioane de oameni numai în Gaza și zeci de milioane în întreaga lume în zone de conflict, dintre care mulți vor avea rude care trăiesc în Marea Britanie. Evident, nu îi putem găzdui pe toți”, a spus el.
- „Regatul Unit a ajutat cu generozitate persoanele din Ucraina, Siria, Afganistan și Hong Kong prin programe umanitare specifice. Nu putem permite ca judecătorii să inventeze pur și simplu noi scheme bazate pe interpretări noi și expansive ale legislației privind drepturile omului.
- „Este mai clar ca niciodată că sunt necesare modificări radicale ale legislației privind drepturile omului – astfel încât Parlamentul, și nu judecătorii, să ia decizii cu privire la eligibilitatea de a veni în Regatul Unit. Acum că există o încetare a focului în Gaza, sper că guvernul face apel la această decizie pe baza noilor fapte de pe teren.”
Instanței i s-a spus că soțul și soția palestinieni locuiau în Gaza din 1994, dar un frate a venit în Regatul Unit în 2007 și a primit cetățenia britanică. Instanța a fost informată că nu a existat niciun contact față în față cu fratele timp de 17 ani, dar că aceștia au rămas „apropiați”.
Joanne Oxlade, judecătoarea de rang inferior, a respins cererea pe motiv că aceasta nu îndeplinește normele și că guvernul a ales să nu introducă un program de reinstalare pentru palestinieni. Aceasta a hotărât că „nu era de competența tribunalului să instituie un astfel de program”.
Ea a luat în considerare faptul că admiterea familiei ar putea deschide porțile pentru oameni amenințați de conflicte din întreaga lume.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.