G4Media.ro

Un tribunal indian anulează interdicţia ce viza cea mai controversată carte a…

Foto: Captură video

Un tribunal indian anulează interdicţia ce viza cea mai controversată carte a scriitorului Salman Rushdie, romanul „Versetele satanice”

Un tribunal indian a anulat în aceasta săptămână, din motive tehnice, interdicţia ce viza cea mai controversată carte a scriitorului Salman Rushdie, „Versetele satanice”, încă de la publicarea ei în 1988, informează AFP, preluată de Agerpres.

Considerat o blasfemie de către islamişti, acest bestseller mondial i-a adus în 1989 romancierului britanic de origine indiană o „fatwa” (decret religios – n.red.) din partea ayatollahului Ruhollah Khomeini, care a cerut ca scriitorul să fie asasinat.

La doar o lună după lansarea romanului, prim-ministrul de atunci al Indiei, Rajiv Gandhi, a interzis vânzarea cărţii în ţară, cu puţin timp înaintea unor alegeri în care el cerea sprijinul minorităţii musulmane.

În India, ţara cu cea mai mare populaţie din lume (1,4 miliarde de locuitori), trăiesc aproximativ 200 de milioane de musulmani.

Romanul „Versetele satanice” nu a fost niciodată pus în vânzare în librăriile indiene.

Dar în această săptămână, un tribunal din capitala ţării, New Delhi, a anulat interdicţia ce viza acest roman, după ce a fost sesizat de un cititor care dorea să îl cumpere.

Fără să se pronunţe asupra motivaţiilor lor, judecătorii au constatat că niciuna dintre părţi nu a fost în măsură să prezinte în instanţă o copie a avizului de interdicţie.

„Nu avem altă alegere decât să presupunem că acel aviz nu există”, au concluzionat judecătorii indieni în decizia lor, care a fost făcută publică în această săptămână.

În prezent în vârstă de 77 de ani, Salman Rushdie a trăit timp de mulţi ani sub protecţia Poliţiei britanice şi a călătorit incognito pentru a evita acea „fatwa” emisă de fostul lider religios iranian.

În august 2022, scriitorul a fost înjunghiat şi rănit grav în timpul unei conferinţe literare la New York de un tânăr american de origine libaneză, suspectat de apropiere ideologică cu Iranul şiit.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...