G4Media.ro

Un vaccin candidat împotriva malariei a demonstrat cea mai bună eficiență de…

sursa foto: Pixabay.com

Un vaccin candidat împotriva malariei a demonstrat cea mai bună eficiență de până acum, de 77%

Un vaccin candidat împotriva malariei a demonstrat o eficienţă până acum de neegalat de 77% în studiile din Africa, oferind speranţa unei descoperiri majore în lupta împotriva acestei boli care ucide în principal copii, a declarat vineri dezvoltatorul său, Universitatea Oxford, relatează AFP.

Vaccinul, R21/Matrix-M, este primul care atinge obiectivul de eficacitate de 75% stabilit de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), a declarat universitatea, care colaborează cu compania farmaceutică americană Novavax.

Publicate în revista ştiinţifică The Lancet, „aceste noi rezultate oferă mari speranţe cu privire la potenţialul acestui vaccin”, a declarat profesorul Adrian Hill, directorul Institutului Jenner de la Universitatea Oxford, care se află de asemenea la originea vaccinului anti-COVID19 dezvoltat împreună cu AstraZeneca.

Acest ser, care ar putea fi aprobat în termen de doi ani, este sinonim cu speranţa în momentul în care temerile cu privire la rezistenţa malariei la tratament sunt tot mai mari.

Această boală parazitară transmisă de un ţânţar a ucis peste 400.000 de persoane la nivel mondial în 2019, dintre care două treimi copii cu vârsta sub cinci ani. Marea majoritate a cazurilor (94% din cele 229 de milioane de infectări la nivel mondial) şi a deceselor apar în Africa, potrivit OMS.

Potrivit unui studiu de fază II realizat în 2019 în rândul a 450 de copii cu vârste cuprinse între 5 şi 17 luni în Burkina Faso, vaccinul de la Universitatea Oxford a demonstrat o eficacitate de 77% la cei care au primit o doză mare de adjuvant şi de 71% la cei care au primit o doză mai mică.

Nu s-au observat efecte secundare grave. Recrutarea a 4.800 de copii în patru ţări africane a început pentru faza finală a studiilor clinice.

Vaccinul poate fi fabricat la scară largă şi la un cost redus, au subliniat dezvoltatorii săi. Un parteneriat a fost încheiat cu Serum Institute din India (SII), care produce deja vaccinul anti-COVID Oxford/AstraZeneca, pentru „fabricarea a cel puţin 200 de milioane de doze anual în următorii câţiva ani”, a mai spus Adrian Hill.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Pixabay.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Si noua ne dau mizeria asta de pfizer sau moderna cu 90%+ eficienta……..

  2. Ahahaha, Oxford, ahaha.

    Aia care nu mai stiau cat vaccin a primit fiecare subiect in testele lui AstraZeneca?

  3. Cui ii pasa ce se intampla in Africa ?
    Noi sa ne vaccinam anti covid iar pentru africani ii rog pe antivaxeri sa faca propaganda in africa.

    • Împușcate maimuță ce ești. Îți dau banane să îți vină mintea la cap.

    • @Mue PSD: Nu inteleg ce vrei sa zici si cred ca nu cunosti situatia din Africa si mie mi-a fost lene sa scriu. Credeam ca lumea care citeste articole stie situatia din Africa si nu mai e nevoie sa stau si sa scriu tot. Ce nu stii tu e ca in Africa e un curent mare antivaccinist mult mult mai mare decat la noi si antivaccinisti din Romania s-ar intelege bine cu cei de acolo. Incearca sa zici ceva de vaccin in unele tari unde inca conduc dictatori. Pe bune acum daca nu e asa cum am zis ? Cui ii pasa de Africa ? Noi nu suntem in stare sa ne vaccinam si ne pierdem timpul sa vb de ei si culmea e ca ei sunt anti vaccin. Nu ai auzit de John Magufuli ?