Un venit necondiționat pentru tineri ar însemna: siguranță, motivație, comoditate? Dar cu ce costuri? VIDEO Opinia tinerilor experți Europuls
Confort minim care îți permite să mai studiezi sau să îți cauți liniștit un job, siguranța unei locuințe, unde să te poți dezvolta fără stresul zilei de mâine, invitație la comoditate? ENTR/G4Media a discutat cu experții Europuls, o organizație specializată în politici europene, ce ar însemna un venit universal (venit minim garantat și necondiționat) pentru tineri, care sunt efectele pentru bugetul de stat și în ce țări au început proiecte pilot pentru astfel de programe.
Tana Foarfă, Director Europuls și Francesca Cristea, expert afiliat Europuls privind politicile de tineret și viitorul muncii au explicat cum testează alte țări și ce ar trebui știut în cazul introducerii unui astfel de program în România.
Vezi interviul integral aici:
Tana Foarfă a explicat că ideea a apărut la nivel european cu aproximativ 5 ani în urmă când inteligența artificială a început să câștige teren și să contureze perspectivele unui viitor cu numeroase funcții îndeplinite de roboți. „Parlamentul European dezbătea ce sa va întâmpla când roboții vor lua locul oamenilor; în toată această dezbatere s-a propus un amendament despre cum să introducem un venit universal de bază pentru a compensa această amenințare. Din păcate amendamentul a picat la votul în plen, dar cu diferență mică, 280 de eurodeputați au fost pentru, așa că discuția nu s-a încheiat”, a spus Tana Foarfă.
Ideea a reapărut în perioada post-pandemie în unele țări, pentru a încerca să compenseze pierderile suferite de numeroase categorii de oameni. De exemplu, un proiect pilot se desfășoară în Finlanda și unul în Germania. De asemenea, există studii privind o astfel de politică și în Statele Unite: astfel, un studiu din 2018, amintit de Tana Foarfă, a evidențiat principala problemă legată de un astfel de program: costurile pentru bugetul de stat.
Mai exact, ar fi vorba despre 4 trilioane de dolari pentru bugetul SUA, 5 procente în plus la deficitul bugetar – în Finlanda.
În particular, pentru segmentul tinerilor, venitul universal ar aduce o serie de beneficii indiscutabile, a spus Francesca Cristea. Siguranța zilei de mâine înseamnă sănătate mintală, „cu siguranță i-ar ajuta – pentru că toate studiile din perioada pandemică în România și toate proiectele făcute de organizațiile de tineret arată faptul că tinerii au fost și sunt încă un grup vulnerabil care resimt consecințele acestei pandemii”.
În același timp, ar fi de ajutor pentru a-i încuraja să învețe în continuare, să își caute un loc de muncă fără presiune și condiționări. În același timp, siguranța locuirii este un aspect extrem de important și sensibil în rândul tinerilor și, de asemenea, un venit sigur ar fi de mare ajutor.
Toate acestea trebuie să se întâmple însă cu atenție astfel încât tinerii să-și păstreze totuși motivația de a-și căuta activ un loc de muncă.
„Sunt sigură că în România ar exista un interes dar este foarte foarte important ca acest program să nu fie doar lansat ca un instrument politic și pentru că dă bine ci ar trebui într-adevăr elaborat cu o serie de experți în domeniu”, spune Tana Foarfă.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
23 comentarii