Un versant muntos din vecinătatea fostului oraş miner Baia Sprie, amenajat ca loc de promenadă / Primar: Dealul Minei, Lacul Albastru sunt sinonime pentru noi cu însăşi Baia Sprie
Dealul Minei (730 metri altitudine), un versant muntos situat în vecinătatea imediată a fostului oraş miner Baia Sprie, va fi transformat în loc de promenadă şi prezentare a istoriei mineritului, purtând numele de „Parcul Minelor”, a informat, marţi, primarul Alin Bîrda, citat de Agerpres.
„Dealul Minei se va transforma în Pădure Parc, un loc de relaxare şi promenadă, cu puncte de informare în domeniul mineritului, al faunei, geologiei şi istoriei. Vom pune în valoare obiective precum ruinele Puţului Francisc, Crăpătura Zorilor, Lacul Albastru şi, cel mai important, vom proteja Dealul prin acordarea statutului de pădure parc” a spus Alin Bîrda.
Edilul a mai adăugat că proiectul va fi realizat şi pregătit publicului larg, dar şi turiştilor în parteneriat cu Asociaţia Mineritului Maramureşean.
„Alături de membrii Asociaţiei Mineritului Maramureşean am identificat şi elemente de interes istoric, ştiinţific şi cultural. Un număr semnificativ de galerii miniere private din ultimii 300 de ani, halde cu material din diferite perioade istorice, abataje vechi, forme de eroziuni specifice şi spectaculoase puncte de belvedere. Dealul Minei, Lacul Albastru sunt sinonime pentru noi cu însăşi Baia Sprie. Le protejăm aşa cum facem cu căminul nostru deoarece reprezintă simboluri ale locurilor noastre. Abia aştept să ne întâlnim pe munte, pe Dealul Minei, pe traseele montane” a mai spus Alin Bîrda.
De asemenea, fostul inginer miniere, Alexandru Nicolici, reprezentat al Asociaţiei Mineritului Maramureşean, implicat în proiectul de recuperare a fostei zone miniere a apreciat că un vis al multor localnici care au lucrat zeci de ani în industria minieră locală va deveni istorie orală, fiind salvat.
„Un vis demult exprimat, cu anumite încercări, chiar cu o ignoranţă totală a implicaţiei celor localnici, a specialiştilor care au lucrat acolo, care fiecare dintre ei ar trebui să cunoască câte ceva, să contribuie la monografia scrisă sau povestită, la ceea ce acum va fi o mare cinste adusă trecutului istoric, a mineritului milenar. Implicarea altor persoane, cei care au venit cu iniţiative şi ajutor în realizarea acesteia, chiar după o apariţie a ‘Parcului Omagial al Mineritului’ cu lucrările lui Koter Laszlo, prin Asociaţia culturală locală, la care segmental important al artei este o preocupare permanentă, acum pot avea o apreciere deosebită pentru acest fapt. Pădure parc, relaxare, informare despre minerit, Crăpătura Zorilor, Puţul Francisc, Lacul Albastru, galerii de sute de ani, foştii deţinători ale acestora, de fapt toate simbolurile trecutului salvate pentru prezent şi viitor – sună bine” a spus Alexandru Nicolici.
Fostă localitate minieră până în anul 2008, odată cu închiderea mineritului, oraşul Baia Sprie, situat la poalele Munţilor Gutâi s-a orientat spre promovarea turismului local care prevede inclusiv organizarea unui muzeu minier.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank