Un volum despre masacrul evreilor din lagărul de la Rîbniţa (Transnistria), lansat la Muzeul Ţăranului
Volumul „Rîbniţa însângerată. Mărturii din acele zile. Cu o corespondenţă între supravieţuitori”, editori Mihaela Gligor şi Ofelia Thirer, a fost lansat, miercuri seară, în prezenţa unui public numeros, format în mare parte din liceeni, în Sala Noua Galerie a Muzeului Naţional al Ţăranului Român, transmite Agerpres.
Apărută la Editura Ratio et Revelatio din Oradea, lucrarea descrie, potrivit editurii, prin documente de arhivă şi mărturii inedite, un eveniment unic prin cruzimea lui: masacrul evreilor din lagărul de la Rîbniţa (Transnistria – noaptea de 18 spre 19 martie 1944).
„Matei Gall, Pinhas Fischbach şi Isac Valter au fost singurii supravieţuitori. Volumul de faţă conţine – în premieră absolută – mărturiile a doi dintre ei: Pinhas Fischbach şi Isac Valter. Povestea cutremurătoare e întregită de o corespondenţă fascinantă, purtată între Matei Gall, Pinhas Fischbach şi Ihiel Benditer (fost deţinut la Vapniarca). Documentele de arhivă şi celelalte materiale incluse în Anexe aduc alte informaţii preţioase”, precizează sursa citată.
Volumul beneficiază de o introducere amplă, semnată de Paul A. Shapiro, directorul United States Holocaust Memorial Museum Washington, D.C. şi o prefaţă aparţinând ambasadorului României în Israel, Radu Ioanid.
Despre tragicele evenimente evocate în carte, la eveniment au vorbit Radu Ioanid, Paul A. Shapiro, Raluca Lazarovici-Vereş, director editorial cofondator, Editura Ratio et Revelatio, coordonatoarea colecţiei Authentica (în cadrul căreia a fost publicat volumul), care a moderat evenimentul, Ofelia Thirer (Israel), al cărui tată a corespondat cu cei doi supravieţuitori ale căror mărturii epistolare se regăsesc în volum.
„Vreau să notez faptul că istoria ‘Rîbniţei însângerate’ demonstrează în ce detaliu extraordinar se poate înţelege cartea despre Holocaustul în România spre deosebire de situaţia din multe alte ţări. Studiul meu despre Vapniarca, care face parte din carte, a beneficiaz de o documentaţie foarte bogată – documente din arhive, jurnale şi memorii, dosare de procese după război, cereri despăgubire, mărturii filmate sau înregistrate etc, Corespondenţa dintre supravieţuitori, cuprinsă în volumul de faţă, oferă detalii absolut noi despre experienţa lor. Corespondenţa dezvăluie de asemenea ca exemplu interesul supravieţuitorilor lagărului de la Vapniarca şi masacrului de la Rîbniţa, ca şi supravieţuitorilor de peste tot, ca experienţa lor, ca Holocaustul în general să nu cadă pradă uitării cu trecerea anilor. (…) Scrisorile supravieţuitorilor fac referire, în această privinţă, la rolul instituţiei mele, Memorialul Holocaustului din Statele Unite, care, trebuie să mărturisesc, îmi dă o anumită satisfacţie. Dar o satisfacţie mult mai mare şi directă îmi dă faptul că acest volum nou aduce o contribuţie importantă la lupta împotrivă uitării. Şi, în mod sigur, merită să fie citit”, a spus Paul A. Shapiro.
Directorul Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România ‘Elie Wiesel’, Alexandru Florian, a evidenţiat „extraordinara coerenţă şi echilibrul” volumului, ca şi informaţia prezentată în paginile cărţii, „care este şi memorială şi monografică”.
„Cartea este un amestec coerent de mesaje şi acesta este principalul ei atu când tratează un asemenea subiect. Este o înşiruire de mărturii a trei supravieţuitori, o mică culegere de corespondenţă de după anii 1990 dintre aceştia despre ceea ce au trăit în anii războiului, dar şi o scurtă culegere de documente istorice din diverse arhive. Deşi pare un mozaic, este unul intenţionat care face ca fiecare parte să se completeze una pe cealaltă”, a spus Alexandru Florian.
Editorul volumului, Mihaela Gligor, cercetător principal la Institutul de Istorie ‘George Bariţiu’ al Academiei Române filiala Cluj, a apreciat că lucrarea „aduce lucruri noi, foarte importante”.
„Ele merită a fi cunoscute în special de noua generaţie, mai ales în acest context în care tot ce se întâmplă acum în Israel a dat lumea peste cap şi chiar noi, cu puţine zile înainte de a avea această lansare, am primit mesaje nu foarte prietenoase. E un volum adevărat sută la sută şi îl recomand specialiştilor, celor care îşi doresc să urmeze studii de istorie, celor care îşi doresc să cunoască detalii despre adevărata istorie a României, pentru că istoria României înseamnă şi elemente de felul acesta. Şi cred că e important ca ele să fie publicate, să fie scoase la lumină şi să învăţăm din greşelile trecutului, să învăţăm şi să ni le asumăm şi să încercăm să facem tot posibilul să nu se mai întâmple”, a afirmat cercetătorul.
Evenimentul a fost organizat de Editura Ratio et Revelatio, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România ‘Elie Wiesel’ şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank